JOCURILE OLIMPICE 2012 Cine sunt sportivii care ne reprezintă la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zalina Marghiev, pregătită să arunce ciocanul pe stadionul de la Londra
Zalina Marghiev, pregătită să arunce ciocanul pe stadionul de la Londra

Nicolae Ceban, Cristina Iovu, Zalina Marghiev și Anatolie Cîrîcu sunt moldovenii cotați cu cele mai mari șanse de a reveni în țară cu câte o medalie olimpică.

Mâine 20 dintre sportivii din lotul olimpic moldovenesc decolează din Chişinău cu destinaţia Londra. La numai 15 ani, reprezentantul ţării noastre la tir cu arcul, Dan Olaru, este mezinul reprezentantivei tricolore şi totodată purtătorul de drapel la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice din 27 iulie.

„E prima dată când particip la o competiţie de asemenea anvergură. La Londra voi avea rivali puternici, mai ales echipele din Coreea de Sud, India, Germania şi din Olanda", spune Dan.

Vezi în ce condiții vor fi cazați sportivii din lotul olimpic moldovenesc, la Londra

Pentru antrenorul Irina Cecanov e o reuşită însuşi faptul că băiatul a obţinut accesul la Olimpiadă după patru ani de când a ţinut pentru prima dată un arc în mână. „Niciodată nu am avut bărbaţi care să ajungă la Jocurile Olimpice. În anii '90 au fost doar două femei. În acest sport sunt puternici sportivii din Mexic şi asiaticii. Acum s-au adunat 64 de participanţi din toată lumea", menţionează tehnicianul.

Câte patru ore de antrenamente pe zi, timp de şase zile. Fie într-o sală din satul natal, fie în centrul de pregătire pentru lotul olimpic, din sectorul Botanica al Capitalei. Cam aşa arată cantonamentul luptătorului Nicolae Ceban, din satul Talmaza, Ştefan Vodă, unul dintre cei mai bine cotaţi sportivi moldoveni la podiumul Jocurilor Olimpice de la Londra.

PREGĂTIREA PENTRU OLIMPIADĂ

Patru ani, de la Jocurile Olimpice din Beijing şi până acum, am făcut doar lupte. Mă antrenez în fiecare săptămână, în fiecare zi. Am două ore de pregătire între orele 11.00 şi 13.00, plus încă două seara, până la ora 19.00", spune luptătorul, în timp ce strânge în mâini miniatura „Drăguşorului", mascota lotului olimpic moldovenesc.

JOCURILE OLIMPICE 2012: Goldman Sachs estimează că Republica Moldova nu va obţine nicio medalie de aur

Deşi încearcă să salveze nişte aparenţe privind condiţiile de antrenament, nu neagă însă faptul că pentru profesionişti o carieră sportivă în Moldova poate devia oricând pe o linie moartă. „Vreau să-i motivez pe cei mici, care vin din urmă, chiar şi financiar sau cu hrană. Să nu vadă că seniorii de fapt nu au bani. Acum avem şi săli încălzite, dar n-am ajuns până acolo încât să avem aer condiţionat", mărturiseşte sportivul de 26 de ani.

Sportivii din lotul olimpic moldovenesc au primit drapelul național

În privinţa şanselor la medalii, printre cele mai bine cotate sportive sunt halterofila Cristina Iovu şi atleta Zalina Marghiev. „Sportul este o loterie. Ne dorim să ajungem în finală. În lume sunt 15 fete care sunt la acelaşi nivel la aruncatul ciocanului. Doar trei vor lua locurile de frunte. Rămâne de văzut cum va evolua situaţia", spune Soslan Marghiev, tatăl şi totodată antrenorul tinerei.

„SPORTIVII NOȘTRI SUNT NIȘTE EROI"

Cu toate că participăm la Jocurile Olimpice cu un lot de 22 de sportivi la zece discipline olimpice şi doi performeri la Jocurile Paralimpice, condiţiile de antrenament lasă mult de dorit. O recunoaşte chiar şi Nicolae Juravschi, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic (CNO).

Halterofilii moldoveni, creditați cu cele mai mari șanse la podiumul Jocurilor Olimpice de la Londra

„Zalina Marghiev este unul dintre primii trei performeri din Europa la aruncarea ciocanului şi n-avem nici măcar un stadion unde să se antreneze. N-avem un bazin de 50 de metri. Sportivii noştri chiar sunt nişte eroi pentru că au obţinut aceste calificări. E foarte dificil. Sunt campioni europeni care nu s-au calificat la această competiţie", precizează Juravschi.

Moldovenii medaliați cu aur la Jocurile Olimpice de la Londra vor primi câte 100.000 de euro

El adaugă faptul că pentru pregătirea şi deplasarea performerilor la evenimentul sportiv din Londra a beneficiat de un suport de 4,5 milioane de lei de la buget. Consiliul Naţional Olimpic le asigură sportivilor echipamentele necesare pe toată durata Olimpiadei, diurnele şi premiile pentru primele poziţii obţinute.

PREMII DE TOP LA LONDRA

Medaliații cu aur la Londra vor fi premiați de Guvern cu câte 100.000 de euro, iar pentru locurile doi și trei atleții vor primi 90.000 și, respectiv, 80.000 de euro. Bonusurile scad treptat până la ultimii clasați în Top 10, care vor primi câte 10.000 de euro. De aceleași premii ca și sportivii beneficiază și antrenorii. În schimb, pentru medici și maseuri valoarea primelor va fi de 20-30% din cea adjudecată de sportivi.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite