UPDATE Bancherii bănăţeni îi invită pe hoţi să le treacă pragul şi să îi lase fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile sunt ţinte sigure pentru spărgători în lipsa sistemelor de siguranţă. Multe dintre filiale şi sucursale nu respectă un nivel minim de securitate, dar nici nu se sfiesc de amenzile poliţiştilor. Situaţia e valabilă atât în Timişoara, cât şi în Arad, Reşiţa şi Oradea.

În plină criză economică, cu o creştere a infracţionalităţii, băncile din Timişoara sunt atât în atenţia oamenilor legii, cât şi a infractorilor. Ţinând cont de jafurile şi tâlhăriile din ultimele luni, când spărgătorii s-au făcut nevăzuţi cu zeci de mii de lei, organele de poliţie au declanşat o serie de verificări lunare.

EXCLUSIV A fost iertat de bancă după ce a luat credit cu buletin fals pentru fratele bolnav de cancer

Procesul pensionarului James Bond cu 12 buletine false este blocat de băncile ţepuite cu 250.000 de euro


Încă de la începutul anului, rezultatele controalelor au fost dezastruoase: angajaţii lasă peste noapte obiecte de valoare la vedere, camerele de supraveghere nu funcţionează sau înregistrările sunt şterse periodic, ATM-urile nu sunt securizate, în timp ce angajaţii nu ştiu cum să reacţioneze în situaţii de criză.

„Una dintre priorităţi a fost să le reamintim bancherilor că unităţile lor sunt vulnerabile. Din păcate, legea nu prevede dotări standard, astfel că lucrurile sunt interpretate. Noi înţelegem că banii sunt asiguraţi de firme de specialitate, dar pot exista victime în timpul spargerilor”, a spus Marinela Apostolache, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Timiş.

175 de bănăţeni trimişi în judecată pentru că au înşelat BCR cu trei milioane de euro

Niciun evazionist fiscal în Timişoara: 600 de persoane au scăpat de dosarele penale în ultimii cinci ani

Situaţia este asemănătoare şi în judeţele vecine. În plus, tot din cauza legii, amenzile maxime pe care le pot emite poliţiştii sunt de aproximativ 1.000 de lei.
„De la jaful care a avut loc în luna noiembrie a anului trecut, poliţiştii cărăşeni au intensificat controalele la bănci. Deficienţele au fost înlăturate încă de la finele anului trecut”, spune Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin.

La Arad, cele mai mari amenzi s-au dat pentru locurile unde au fost montate ATM-urile, unde nu existau camere de supraveghere sau bancomatele nu erau bine fixate în pereţi.

ARAD: Jefuitori de bancă prinşi cu dedicaţii
Cei doi hoţi, care au spart o bancă din Arad în data de 14 mai au fost prinsi de poliţişti după ce au mers într-o discotecă din Moneasa şi au început să dea dedicaţii pe tema jafului. "Pentru frăţiorul meu, cel mai tare spărgător de bănci", îşi dedicau tinerii unul altuia melodiile.
Poliţiştii arădeni au descins la mai puţin de o săptămână în locuinţele celor doi şi l-au arestat pe unul dintre ei. Cel de-al doilea a fugit din ţară şi e dat în urmărire internaţională. Cei doi furaseră de la o agenţie bancară a Reiffeisen Bank 15.000 de lei după care au plecat direct către staţiunea Moneasa, unde s-au gândit să-şi sărbătorească reuşita. Anchetatorii au ridicat de la domiciliul unuia dintre autori şi o bună parte din banii furaţi.

ORADEA: Jaf la casă de schimb valutar
Potrivit şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, Adrian Bucur, în Oradea, ultimele jafuri bancare s-au înregistrat în urmă cu aproximativ patru ani. „Cazurile au fost soluţionate într-un timp relativ scurt. În ultimii ani nu am mai avut de-a face cu furturi de la bănci, ceea ce este un lucru bun", a explicat şeful Poliţiei. Cu toate acestea, unele case de schimb valutar din municipiu nu au scăpat din vizorul hoţilor. „Într-adevăr, ultimul jaf la o casă de schimb valutar din Oradea a avut loc în urmă cu doi ani. Ancheta este încă în desfăşurare, dar avem mai mulţi suspecţi", a explicat Bucur.

HUNEDOARA: Jaful, ecuaţie imposibilă pentru poliţiştii hunedoreni
Majoritatea cazurilor de jaf care au avut loc în ultimii doi ani în judeţul Hunedoara sunt în curs de anchetă, iar autorii sunt încă necunoscuţi. Deşi la faţa locului se deplasează echipe complexe de investigaţii, autorii continuă să rămână anonimi. Cel mai recent jaf a avut loc săptămâna trecută, când un bărbat a reuşit să plece dintr-o casă de amanet din Valea Jiului cu suma de 1.750 de euro. Cel mai mediatizat caz a avut loc în urmă cu un an şi jumătate, când un bancomat al filialei CEC Deva a fost tăiat cu flexul, iar hoţii au plecat cu 300.000 de lei. Astăzi, poliţiştii au mai multe piste, dar niciuna nu a dus la prinderea autorilor. Jaful din complexul comercial Artima, din februarie 2010, când hoţii au rămas peste noapte în clădire şi au plecat a doua zi cu o pradă bogată în bijuterii de aur este un alt caz a cărui anchetă este încă în desfăşurare.

TIMIŞ: Spărgătorii de bancomate care l-au umilit pe ministrul de Interne au luat jumătate de secol de puşcărie

Iaşi: Jaf la primăria din Bălţaţi - doi hoţi au furat banii pentru subvenţiile de căldură UPDATE

CARAŞ: Spărgătorii nu sunt de găsit. În luna septembrie a anului trecut doi indivizi înarmaţi au jefuit sucursala unei bănci din Reşiţa. Îmbrăcaţi în costume de motociclişti şi cu feţele acoperite aceştia au reuşit să plece cu aproximativ 5.000 de euro şi 30.000 de lei. Poliţiştii cărăşeni încearcă şi în zi de astăzi să îi identifice pe jefuitori. „ Cercetările continuă în acest caz şi sperăm să îi prindem pe cei care le-au pus în pericol viaţa reşiţenilor ", spune Ancuţa Cărbunaru, purtător de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite