175 de bănăţeni trimişi în judecată pentru că au înşelat BCR cu trei milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara, au dispus, astăzi, trimiterea în judecată 175 de inculpaţi în legătură cu un prejudiciu de peste 2 milioane euro şi peste 4 milioane lei în dauna BCR, prin acordarea/obţinerea frauduloasă de credite bancare.

În perioada 2007-2009, inculpatele Szirka Daniela Mihaela, Stanciu Viorica şi Mare Elena, în calitate de director, respectiv consilieri de credit retail la Agenţia Curtici a B.C.R. - Sucursala Judeţeană Arad, au aprobat acordarea de credite unui număr important de persoane (dintre care au fost trimise în judecată doar o parte prin acest rechizitoriu), cu încălcarea normelor interne ale băncii, a responsabilităţilor şi limitelor de autoritate stabilite prin fişa postului.

Sute de oameni trimişi în faţa judecătoului
„Beneficiarii creditelor au folosit adeverinţe de salariu şi contracte de muncă false, din care rezulta că erau angajaţi ai mai multor societăţi comerciale. Banii obţinuţi din creditele astfel acordate au fost remişi inculpaţilor Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivănesei Dumitru Viorel şi Jurcă Florin Alin, administratori ai mai multor firme din judeţul Arad, aceştia fiind şi cei care au întocmit documentele false", se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Beneficiarii creditelor au primit în schimb sume de bani cuprinse între 300 şi 1.500 euro. În demersul lor, inculpaţii mai sus menţionaţi au fost ajutaţi de inculpaţii Raţ Patrick Dragan, Ghelbează Liviu Daniel şi Ghelbează Ionuţ Marius.

Prejudiciul total cauzat băncii, pentru care aceasta s-a constituit parte civilă în cauză, este de 2.195.000 de euro şi 4.355.000 de lei.

Şpagă pentru credite: un Audi A4 şi un laptop

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor bunuri identificate a fi în proprietatea inculpatelor Szirka Daniela Mihaela, Mare Elena, Brandais Flaviu, Nicola Daniel, precum şi altor doi inculpaţi trimişi în judecată în stare de libertate.

„Cu privire la infracţiunile de luare de mită reţinute în sarcina inculpatei Szirka Daniela Mihaela, aceasta a primit de la inculpatul Brandais Flaviu un autoturism marca Audi A4 şi un laptop, în scopul de a-l ajuta să obţină credite prin intermediul unor persoane interpuse, în folosul acestuia, încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu", mai spun procurorii DNA.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite