EXCLUSIV Afacere de aur a mafiei ţigăneşti din Timişoara: teren cumpărat cu zece mii de euro şi revândut cu un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă afacere cu terenuri a „geambaşului” Ionelaş Cârpaci iese la iveală. Reţeta este una obişnuită, dar de această dată la înaintare este scoasă concubina baştanului, Mirela Stanca. În schemă intră şi unul din cele mai importante imobile din oraş, vila Muhle, ajunsă pe mâna clanului Cârpaci. Rezultatul afacerii? Un teren din Timișoara luat cu 10.000 de euro de la Tamara Petre, o femeie din Bucureşti, a fost vândut cu

Citește și:
Caracatiţa mafiei imobiliare din Timişoara: legături primejdioase între funcţionari, notari şi afacerişti. Vezi harta!
EXCLUSIV Reţeaua „geambaşului de terenuri" Ionelaş Cârpaci, naşul mafiei imobiliare ţigăneşti

Un teren de un hectar şi jumătate pe Calea Ghirodei, informaţii „beton” din primărie, o bătrână naivă şi un proces care a mers ca pe roate sunt ingredientele unei afacei în care din câteva mişcări ţiganii imobiliari au câştigat aproape un milion de euro. Terenul „de aur” pe care ţiganii au pus ochii a aparţinut în 1934 lui Ferdinand şi Irma Kriz. În 1948, terenul a fost expropriat abuziv de la cei doi şi a ajuns în proprietatea statului. După Revoluţie, terenul a intrat în patrimoniul Primăriei Timişoara.

EXCLUSIVITATE Cum s-a negociat cumpărarea falsurilor de 200.000 de euro de la mafia imobiliară a baştanului Ionelaş Cârpaci

VIDEO/ 18 membri ai Mafiei imobiliare din Galaţi au fost reţinuţi în urma unei ample acţiuni a Poliţiei

S-a trezit cu ţiganii la uşă

După moartea bătrânilor care au deţinut terenul, unicul moştenitor a rămas Tamara Petre, nepoata lui Ferdinand şi Irma Kriz. Până în 2005, femeia nu a mişcat un deget pentru a recupera terenul luat abuziv de la bunicii săi. Nici nu a fost nevoie. Au făcut-o ţiganii în locul ei. Membrii clanului Stancu au pus ochii pe teren şi nu numai că au aflat situaţia lui juridică, ci au aflat unde stă moştenitoarea, au căutat-o acasă şi i-au propus să se ocupe ei de retrocedare, cu condiţia să le vândă lor terenul. „Din moment ce era o distanţă foarte mare până la Timişoara, am vrut să dau acest teren pentru a scăpa de taxe şi de drumuri. Eu doar am venit şi am semnat actele. Persoana la care am vândut s-a ocupat de tot. Am impresia că a umblat prin arhive şi m-a găsit. Oricum au relaţii foarte mari, să ştiţi”, mărturiseşte femeia din București.

A vrut să-și dea foc din cauza unui proces care durează de șapte ani

Sentinţă dată în câteva luni



Cu acordul bătrânei, ţiganii s-au ocupat de retrocedare şi l-au angajat ca avocat pe Radu Zandomeni (foto), cunoscut ca un apărător al romilor. Zandomeni este şi reprezentantul familiei lui Trifu Schroth în procesul crimei de la Medicină, în care judecătorul de stabor ţigănesc a fost ucis de studenţii Sergiu Florea şi Carmen Bejan, dar și al baștanului Ionelaș Cârpaci, judecat în dosarul mafiei imobiliare. În urma procesului care a durat câteva luni judecătorii au decis că Tamara Petre este moştenitoarea terenului şi au dispus anularea procesului verbal prin care statul a luat terenul de la bunicii ei, Ferdinand şi Irma Kriz.

Daune de peste şase milioane de euro cerute în dosarul mafiei imobiliare

Vânzarea terenului, o ţeapă în toată regula?

După ce a reuşit să recupereze terenul Tamarei Petre, Ionel Stancu şi femeia din Bucureşti au încheiat contractul de vânzare-cumpărare la notarul public Adrian Albu. Pentru terenul de un hectar şi jumătate, Tamara Petre a luat 10.000 de euro, calculaţi la un curs de 3,5 lei pentru un euro. Bătrâna susţine însă că, în ciuda preţului de nimic luat pentru teren, a fost și înşelată de Stancu. „Până să ia terenul a fost foarte amabil, dar după aceea m-a înşelat. Am avut încredere şi am făcut actele pe 10.000 de euro, dar mi-a dat numai 9.000. A spus că ne aduce diferenţa la hotel şi nu a mai venit. Am încercat să-l sun, dar nu am mai dat de el. A fost greşeala mea. Aşa e când faci afaceri cu astfel de oameni”, a spus Tamara Petre, care a mai mărturisit că din banii luaţi pe teren şi-a renovat apartamentul.

Terenul primului florar imperial, monedă de schimb



După ce s-au văzut cu sacii în căruţă, ţiganii au pus la punct vânzarea terenului, dar nu înainte de a face încă o tranzacţie. Proprietarul de acum al terenului, Ionel Stancu, a făcut un schimb de terenuri cu Mirela Stanca, soţia nelegitimă a lui Ionelaş Cârpaci, arestat deja pentru afaceri ilegale cu terenuri. În schimbul terenului de un hectar şi jumătate pe Calea Ghirodei, Mirela Stanca a dat un teren de 2.500 de metri pătraţi în centrul Timişoarei. Terenul oferit la schimb de soţia baştanului nu este altceva decât curtea casei construite de primul florar imperial din Banat, Wilhem Muhle. La Timişoara, în anul 1888, Wilhelm Muhle a creat soiul „Madame Josephine Muhle”, un trandafir cu petale aurii cu pete albe, primul soi produs pe teritoriul României. Vila Muhle este acum una dintre proprietăţile imobiliare de lux acaparate de Ionelaş Cârpaci şi soţia sa. Curtea casei a fost aşadar monedă de schimb între Mirela Sanca şi Ionel Stancu. VEZI AICI cum a ajuns Vila Muhle pe mâna clanului Cârpaci.

Actele soţiei lui Ionelaş, făcute la Safta Criste

Contractul de schimb dintre consoarta lui Ionelaş Cârpaci şi Ionel Stancu a fost încheiat la notarul public Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste. Această legătură dintre Safta Criste şi Ionelaş Cârpaci nu este singura. Notarul a legalizat şi alte documente ale lui Cârpaci, prin care acesta a vrut  să ia terenuri cu acte false, motiv pentru care Ionelaş a şi ajuns după gratii. „A venit la mine cum a mers şi la alţi notari. Nu pot să refuz un client, deşi de când am avut problema asta am încercat să refuz această categorie tocmai pentru că nu poţi să-ţi dai seama ce vrea fiecare, dar nu poţi să-i refuzi pentru că după aceea te acuză de rasism”, a explicat Safta Criste legătura cu Ionelaş, imediat după arestarea acestuia.

Ionelaș Cârpaci          Safra Criste                  Mirela Stanca


Notăriţa Safta Criste, soția fostului procuror general al României: un milion de euro din onorarii


Vânzarea de un milion de euro


La scurt timp după ce a devenit proprietar pe terenul din Calea Ghirodei, Mirela Stanca l-a vândut unei importante firme de construcţii din Timişoara. Preţul tranzacţiei a fost fixat la 1.000.000 de euro. Potrivit contractului încheiat la notar, cumpărătorul s-a obligat să plătească în momentul tranzacţiei 220.000 de euro, iar diferenţa de 780.000 de euro în timp. Acelaşi document arată că Mirela Stanca are drept de proprietate asupra terenului până la achitarea integrală a sumei, plată ce nu s-a făcut nici până în ziua de azi. „Nu a mai achitat diferenţa, dar ne-am înţeles din vorbă”, a spus Mirela Stanca pentru „Adevărul”. Reprezentanţii firmei care a cumpărat terenul de le soţia lui Ionelaş au refuzat să comenteze ceva în legătură cu acest caz.

MAI CITEŞTE DESPRE MAFIA ŢIGĂNESCĂ TIMIŞOREANĂ

Mafia imobiliară ţigănească a fost „păcălită" cu 269.000 de euro de Biserica Penticostală

Victimele terorii imobiliare ţigăneşti


Mafia ţigănească a semănat teroare imobiliară ca în Evul Mediu în capitala Banatului


Baştanii milionari care au fugit de arestare au înşelat un pensionar cu 77.000 de euro


SRI a ascultat convorbirile telefonice ale mafiei imobiliare ţigăneşti

Romii cercetaţi pentru pentru zeci de fapte penale în Germania au înmuiat inima unei judecătoare

Cum a fost "înviată" o bătrână moartă de 20 de ani, ca să i se ia pământul

VOCEA VESTULUI Cum îşi pierd unii vremea

Timişoara: Avocatul bărbatului tranşat la Medicină: “Studenţii ucigaşi sunt bestii care se bucură de publicitate”
image
Ionelaş Cârpaci, Francisc Kelemen şi Barabas Pal vor fi judecaţi în stare de arest preventiv
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite