Caracatiţa mafiei imobiliare din Timişoara: legături primejdioase între funcţionari, notari şi afacerişti. Vezi harta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două terenuri ale Primăriei Timişoara au fost luate cu acte false de o reţea bine structurată. Pe unul din terenuri chiar s-a construit un bloc, iar aici s-a ajuns după ce actele au trecut prin mâinile mai multor persoane care acum sunt judecate sau au fost amendate.

Nume „grele”, funcţionari publici, notari dar şi alte persoane care au fost „pioni”, au constituit obiectul unei anchete penale în dosarul mafiei imobiliare. Potrivit procurorului Angelina Tufariu, care a anchetat cazul, liderul reţelei şi iniţiatorul falsurilor a fost Ionelaş Cârpaci.
Acestuia i se aduc şi cele mai grave acuzaţii pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare. La rândul lor, baştanul şi familia sa susţin că alţii sunt în spatele afacerilor. Ionelaş nu le-a oferit însă procurorilor nicio dată care să îl favorizeze. Francisc Kelemen, considerat „creierul” falsurilor şi eminenţa cenuşie a reţelei, s-a mişcat mai bine. A recunoscut faptele şi se bucură de susţinerea procurorului pentru eliberare. Judecătorul a decis însă că „Feri” trebuie să mai stea în arest.

image

Filiera ungară

Un rol important în falsuri l-a avut şi Zsolt Balog, din Ungaria. La cererea lui Kelemen şi pentru 20.000 de euro, Balogh Zsolt a falsificat ştampilele Primăriei Timişoara. Tot el i-a găsit şi pe Barabas Pal şi pe falsul Robert Berger, care au fost folosiţi ca intermediari. La ora actuală Balogh Zsolt este arestat într-o altă cauză, în Ungaria, Barabas Pal este arestat în Timişoara, iar Robert Berger este un personaj fictiv.  Astfel, pe baza unor falsuri, Barabas Pal a fost făcut proprietar pe un teren de pe strada Ştefan cel Mare, iar Robert Berger pe un teren de pe strada Romulus, ambele imobile aparţinând în realitate Primăriei Timişoara.

Falsuri la notari

Un rol important în „puzzle” l-a avut şi Costel Măndoiu, funcţionar la Direcţia Fiscală a primăriei. Acesta a emis ilegal certificatele fiscale cu care au lucrat capii reţelei. După ce au fost obţinute împuternicirile pe numele lui Barabas Pal şi Robert Berger a urmat un nou pas din anchetă, înstrăinarea terenurilor către intermediari.

Unul din acte a fost făcut la Teodora Noţingher, care este acuzată de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fiind şi trimisă în judecată în „lotul Ionelaş”. Celălalt document, în care falsul Robert Berger îl împuternicea pe Sorin Johann Todor să vândă terenul de pe strada Romulus, a fost autentificat de notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste. Potrivit procurorului Angelina Tufariu, Safta Criste a încălcat mai multe proceduri legale, una dintre ele fiind autentificarea unui document pentru o persoană străină fără un traducător autorizat.

Safta Criste a fost însă scoasă de sub urmărire penală şi i s-a aplicat o amendă administrativă de 1.000 de lei, pe care avocaţii acesteia au contestat-o în instanţă.  Aceeaşi amendă administrativă a fost aplicată şi unei angajate de la un alt birou notarial.
Rolul funcţionarilor
În dosarul mafiei imobiliare este implicat şi Manuel Comşa, consilier juridic la mai multe firme. Acesta s-a ocupat de „transportul” actelor la Cartea Funciară pentru intabulare.

Potrivit declaraţiei date de Kelemen, Comşa nu ştia că actele sunt false. Şi funcţionarii de la Cadastru, Remus Crudu şi Petru Turpan au dat „în orbul găinilor”, nu au sesizat falsurile şi au intabulat terenurile. Ultimul pas a fost vânzarea terenurilor. Patronul Italrom, Sorin Neagoe, considerat de anchetatori cumpărător de bună credinţă, a picat în plasă şi a cumpărat terenul pe care a construit şi un bloc. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu Jabri Tabrizi, care a descoperit falsurile şi a făcut denunţul de unde a pornit ancheta.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite