Notăriţa Safta Criste, soția fostului procuror general al României: un milion de euro din onorarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Safta Criste, soţia unui fost procuror general al României, a câştigat 4 milioane de lei în doi ani. Notarul public Safta Criste a dat cu subsemnatul în dosarul în care a fost arestat preventiv Ionelaş Cârpaci, naşul mafiei imobiliare ţigăneşti din Timişoara.

Şeful mafiei imobiliare ţigăneşti timişorene, Ionelaş Cârpaci, a fost arestat preventiv

Notăriţa Safta Criste a intrat în vizorul procurorilor după ce a autentificat două procuri, care au fost apoi folosite de mafia imobiliară pentru vinderea unor terenuri obţinute cu acte false.

Unul dintre documentele realizate de Safta Criste este o procură autentificată la 18 august 2006, prin care Crăciun Cârpaci l-a împuternicit pe baştanul Ionelaş Cârpaci să vândă un teren pentru a cărui proprietate au fost falsificate actele. În baza acestei procuri, Ionelaş a vândut firmei Ital - Rom, cu peste 200.000 de euro, un teren al primăriei.

În cel de-al doilea caz, la biroul Saftei Criste s-au prezentat, în luna februarie 2008, Sorin Johann Todor, asociat al lui Cârpaci, şi Robert Berger, personaj care ulterior s-a dovedit că nu există. Printr-o procură, Safta Criste l-a împuternicit pe Berger să vândă terenul lui Todor.

„Când a venit la mine, am făcut verificările la cartea funciară şi totul a fost în regulă. Mie mi-a prezentat (Robert Berger - n.r.) buletinul în original şi o carte de rezident maghiar. Cu mâna mea am făcut copiile. Semăna cu cel din faţa mea", a explicat Safta Criste întâlnirea cu personajul inexistent.

Citeşte şi:


Soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste, audiată în dosarul naşului mafiei ţigăneşti din Timişoara





Fostul procuror general al României, Mircea Criste, în vizită la şeful procurorului care îi anchetează nevasta




Numele notarilor şi funcţionarilor din reţeaua „geambaşului de terenuri" Ionelaş Cârpaci, naşul mafiei imobiliare ţigăneşti



image
image
image

Case şi terenuri

Notăriţa a fost audiată deja de procurori, având în dosar calitatea de „făptuitor". Referitor la relaţia sa cu liderul rromilor, Ionelaş Cârpaci, Safta Criste a spus: „Nu poţi să refuzi un client. Deşi de când am avut această problemă am încercat să evit această categorie (a rromilor - n.r.), dar nu poţi să-i refuzi pentru că te acuză de rasism. A fost de două-trei ori la mine, dar a fost şi la alţi notari".

Ultimele declaraţii de avere ale lui Mircea Criste, soţul notăriţei şi fost procuror general al României, postate pe site-ul Universităţii din Alba Iulia, arată că cei doi au terenuri şi case, cumpărate în cea mai mare parte după anul 2000.

Acelaşi document arată că notăriţa câştigă de peste 20 de ori mai mult decât soţul său. Fostul procuror general şi soţia sa au în Timişoara un teren de 3.441 de metri pătraţi, cumpărat în anii 1997 şi 2006. În numai doi ani, 2006 şi 2007, Mircea şi Safta Criste şi-au mai cumpărat trei hectare şi jumătate de teren în localităţile din apropierea Timişoarei.

În 2003, cei doi au cumpărat un teren de 200 de metri pătraţi la Văliug, zonă turistică din Caraş-Severin. Potrivit declaraţiei de avere, în acelaşi an, 2003, familia Criste şi-a construit o casă la Văliug, iar un an mai târziu a fost ridicată casa de 700 de metri pătraţi de la Timişoara.

Biroul notarial al Saftei Criste din centrul Timişoarei a fost cumpărat în urmă cu doi ani. În declaraţia de avere a fostului procuror general mai apar două clădiri cumpărate în 2000 şi 2007 la Bucureşti şi München.

Mircea şi Safta Criste au casa într-o zonă de vile, unde locuiesc şi doi procurori timişoreni  Foto: Adevărul

image

Mai bine notar decât profesor

La capitolul „bunuri mobile" figurează: Mazda 6 (2003), Citroën 3 (2005), Volkswagen (2007) şi Citroën Xara (2006). Declaraţia de avere a lui Criste, completată anul trecut, arată conturi bancare de 900.000 de lei şi 28.000 de euro, dar şi datorii consistente, de 261.000 de euro.

Din salariul de profesor la universităţile din Alba Iulia şi Timişoara, Mircea Criste a câştigat în 2007, 55.000 de lei (aproximativ 13.000 de euro). În acelaşi an, notăriţa Safta Criste a câştigat 2.000.000 de lei (476.000 de euro), ceea ce înseamnă un venit lunar de aproape 40.000 de euro.

În 2008, veniturile din salariul de profesor al lui Criste au ajuns la 100.000 de lei, în timp ce veniturile din notariat ale Saftei Criste au crescut consistent, ajungând la peste jumătate de milion de euro.

"Nu poţi să refuzi un client. Deşi de când am avut această problemă am încercat să evit această categorie (a rromilor - n.r.), dar nu poţi să-i refuzi pentru că te acuză de rasism. A fost de două-trei ori la mine, dar a fost şi la alţi notari."
Safta Criste
notar

Mircea Criste, în vizită la Parchet

Fotoreporterii „Adevărul" au surprins-o vineri pe Safta Criste în timp ce intra în biroul său notarial din centrul oraşului.

Chiar dacă fotografiile au fost făcute pe stradă, pe domeniul public, Safta Criste s-a arătat deranjată şi a trimis la redacţia ziarului un executor judecătoresc, cu o notificare prin care avertiza că nu este de acord ca pozele „să fie reproduse în orice mijloc media".

În aceeaşi zi, soţul Saftei Criste, fostul procuror general al României, Mircea Criste, l-a vizitat pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, Vasile Bâc, şeful procurorului Angelina Tufariu, care o cercetează pe Safta Criste. Vasile Bâc şi Mircea Criste se cunosc de la Reşiţa, unde amândoi au profesat la începutul carierei.

Surse importante din Parchet spun că iniţiativa lui Criste de a interveni la şeful procurorului care o anchetează pe Safta Criste nu a fost bine primită. „Procurorul Angelina Tufariu, care este aproape de pensionare, nu este genul de om căruia să îi spună cineva cum să instrumenteze un dosar", a spus o sursă citată.

„Nu se pune problema să facă presiuni. Ne cunoaştem de la Reşiţa, dar nu are nicio legătură cu asta. A avut o reclamaţie de depus în cazul soţiei lui", a spus Vasile Bâc.

La numărul de telefon care apare pe CV-ul depus de Mircea Criste pentru candidatura ca reprezentant al societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii a răspuns o persoană care a închis imediat atunci când a auzit că este contactată de jurnaliştii de la „Adevărul".

Carte de vizită impresionantă

CV-ul lui Mircea Criste (foto) arată că intrarea acestuia în magistratură a avut loc în urmă cu 25 de ani, când Mircea Criste a ocupat funcţia de judecător la Judecătoria Caransebeş. În 1991, Mircea Criste a ajuns judecător la Tribunalul Timiş, iar din 1996 până în 1998 a judecat la Curtea de Apel Timişoara.

În acelaşi an a devenit şeful Direcţiei Generale a Penitenciarelor şi tot din 1998 până în 2001 Mircea Criste a ocupat funcţia de procuror general al României.

 Din 2001, pentru o perioadă de trei ani, Criste a fost ambasadorul României în Macedonia. În perioada 1991-2004, a fost şi cadru universitar. Din 2006, Mircea Criste a devenit avocat în Baroul Bucureşti.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite