TUPEU Fostul procuror general al României, Mircea Criste, în vizită la şeful procurorului care îi anchetează nevasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Criste l-a vizitat pe procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Timişoara, Vasile Bâc, şeful anchetatorului Angelina Tufariu, care o cercetează pe notăriţa Safta Criste, nevasta lui Mircea Criste.  Mircea Criste şi Vasile Bâc se cunosc din Reşiţa, unde amândoi au profesat la începutul carierei lor.

Informaţia a fost făcută publică aseară de jurnalistul independent de investigaţii Dragoş Boţa. Conform pressalert.ro, Mircea Criste a intrat ieri la procurorul general Vasile Bâc, imediat după ora 11.00. „Domnul Mircea Criste a fost la mine în audienţă. A stat vreun sfert de oră. Soţia domniei sale vroia să ştie dacă este urmărită penală, dar această fază procesuală este secretă", a declarat Vasile Bâc pentru pressalert.ro.

VASILE BÂC: „I se va răspunde pe cale legală"

Mircea Criste şi Vasile Bâc (foto jos) se cunosc din Reşiţa, unde amândoi au profesat la începutul carierei lor. Surse importante din Parchetul Curţii de Apel Timişoara spun că iniţiativa lui Criste de a interveni la şeful procurorului care o anchetează pe Safta Criste nu a fost bine primită. „A stat de vorbă cu el pentru că se cunosc de la Reşiţa, dar l-a deranjat foarte mult atitudinea lui Criste. Oricum procurorul Angelina Tufariu, care este aroape de pensionare, nu este genul de om căruia să îi spună cineva cum să instrumenteze un dosar. Dacă Safta Criste este în culpă va merge la arest după Ionelaş Cârpaci indiferent câte plimbări face Mircea Criste în Parchet", a spus o sursă importantă din Parchetul Curţii de Apel.

Vasile Bâc a confirmat astăzi, pentru Adevărul de Seară că Mircea Criste a fost la Parchetul Curţii de Apel Timişoara pentru cazul în care soţia lui are momentan calitatea de „făptuitor" şi în care a fost deja arestat Ionelaş Cârpaci, naşul mafiei ţigăneşti din Timişoara. „Nu se pune problema să facă presiuni. Ne cunoaşem de la Reşiţa, dar nu are nicio legatură cu asta. A avut o reclamaţie de depus în cazul soţiei lui. Noi îi vom da un răspuns legal şi procedural", a spus Vasile Bâc.

EXCLUSIV Reţeaua „geambaşului de terenuri" Ionelaş Cârpaci, naşul mafiei imobiliare ţigăneşti

Tentative de intimidare

image

Ieri dimineaţă Safta Criste a ameninţat jurnaliştii Adevărul de Seară cu poliţia pentru că a fost fotografiată pe domeniul public. Ulterior aceasta a trimis în redacţia Adevărul din Timişoara un executor judecătoresc înarmat cu o notificare, în scop de intimidare, în care ameninţa cu litigii dacă vor fi publicate fotorafiile cu ea. În trecut, imediat după ce a fost descoperit faptul că Safta Criste a emis procuri folosite de Ionelaş  Cârpaci în escrocheriile pentru care e arestat, soţia lui Mircea Criste a mai încercat să intimideze jurnaliştii. Aceasta a depus plângeri penale însă procurorii de caz au constatat că nu s-a încălcat legea şi au respins pretenţiile nevestei fostului procuror general. «Mircea Criste a fost văzut, în acea perioadă, de mai multe ori la Parchetul Judecătoriei Timişoara», a declarat o sursă judiciară importantă.

" Inculpatul Sandner Ionel a fost beneficiarul a două dispoziţii de restituire a unor imobile din Timişoara, emise în fals"

HOTNEWS: Mircea Criste a fost ambasador ilegal

image

Până în anul 2.000 Mircea Criste a ocupat funcţia de Procuror General al României. Ulterior a fost trimis în misiune diplomatică, ca ambasador al României în Macedonia, până în 2004. Conform portalului de ştiri hotnews, Criste a funcţionat ilegal ca ambassador timp de trei ani şi de numele lui se leagă tergiversarea dosarului asasinilor disidentului Gheorghe Ursu. " Criste a functionat ilegal timp de trei ani ca ambasador, deoarece el nu fusese eliberat oficial din functia de procuror. De numele lui Mircea Criste se leaga tergiversarea dosarului ce-i privea pe asasinii disidentului Gheorghe Ursu » arată jurnaliştii de la Hotnews. Criste este un personaj cu legături la vârf în sistemul judiciar din România. Acum predă Drept la Cluj.  

LEGATURILE CU IONELAS

Repoterii Adevărul de Seară din Timişoara au aflat că notăriţa Safta Criste, nevasta fostului procuror general Mircea Criste, a emis o procură şi în cazul escrocheriei Italrom. Un document aflat la dosarul în care a fost arestat Ionelaş Cârpaci, naşul mafiei imobiliare, leagă numele notarului Safta Criste de lanţul de falsuri în urma căruia un teren de peste 200.000 de euro a fost „furat" din proprietatea statului şi vândut unui dezvoltator imobiliar.

CLICK PE POZĂ PENTRU A VEDEA GALERIA FOTO CU IONELAŞ CÂRPACI

image

Procura care i-a permis lui Ionelaş să dea ţeapa Italrom

Tot Safta Criste este notarul care a emis procură moştenitorului fictiv Robert Berger, creaţie a mafiei, prin care un alt teren a fost „furat" din patrimoniul primăriei. „Interpusul Crăciun Cârpaci l-a mandatat pe Sadner Ionel, cu procura 2423/18.08.2006 a notarului Criste Safta, să vândă terenurile la SC Italrom SRL", se arată într-un document din dosar. „Ionelaş începe să vorbească, sunt surprize", a spus o sursă judiciară importantă. Criste neagă că are legătură cu escrocheriile.

CLICK PE POZĂ PENTRU A VEDEA GALERIA FOTO CU DOCUMENTE

image





Susţine că nu are legătură cu Ionelaş

Safta Criste a recunoscut în faţa reporterilor Adevărul de Seară că a emis procuri pentru Ionelaş Cârpaci însă susţine că nu are nicio legătură cu activitatea infracţională a acestuia. Surse judiciare importante, apropiate anchetei au însă altă părere „Din moment ce Curtea de Apel Timişoara este cea care a judecat arestarea preventivă în acest dosar, conform procedurii, este clar că soluţionarea pe fond a acestui caz este de competenţa Curţii de Apel Timişoara. Dintre făptuitorii din dosar, notarii publici menţionaţi sunt cei care atrag această competenţă. Este evident că va urma punerea sub acuzare a notarilor, altfel arestarea se judeca la o instanţă inferioară", a explicat sursa citată.

Activităţi infracţionale în biroul Saftei Criste

image

Calitatea de făptuitor a notarului Safta Criste, în escrocheriile lui Ionelaş Cârpaci, este consemnată în mai multe rânduri şi de judecătorul care a dispus arestarea preventivă a baştanului. „Cea de a treia procură judiciară  din 11 februarie 2008 a fost încheiată la notarul public Safta Criste, prin prezentarea unei persoane necunoscute care şi-a atribuit numele fals Berger Robert, activitatea infracţională desfăşurându-se în continuare", se arată în dosarul cauzei.


„Există dovezi că în aceste manopere frauduloase au fost angrenaţi şi funcţionari ai statului, notari publici (...) Sunt indicii temeinice  că inculpatul şi alţi făptuitori s-au constituit într-o asociere cu scopul săvârşirii de infracţiuni, fiecare având un rol pe etape în acest sens (...)" se arată în dosarul cauzei. La judecarea arestării preventive, procurorul de caz a numit printre „făptuitori" pe notarii Safta Criste şi Teodora Noţingher.


Ionelaş (foto sus) spune că nu avea cum să falsifice dispoziţiile primarului Gheorghe Ciuhandu pentru simplul motiv că el abia poate să citească. „S-a găsit vinovatul în persoana mea, un om cu patru clase, care nu aş reuşi nici să citesc aceste dispoziţii, dar să le falsific ?", a mai spus Ionelaş.  „Eu sunt singurul din aşa zisul grup care sunt semianalfabet şi care sub nicio formă nu puteam nici falsifica dispoziţiile respective şi nici contribui la acestea. E clar că au fost falsificate de personal din Primăria Timişoara, singurii care dispun de ştampile, de terminologie şi mai ales care ştiu terenuri nerevendicate ori care nu mai au foşti proprietari", mai spune Ionelaş. Acesta mai recunoaşte că se ocupa cu afaceri imobiliare dar susţine că nu a făcut nimic ilegal. CITEŞTE AICI TOT CE SPUNE IONELAS!

image
image

Poziţia oficială a anchetatorilor

Implicarea notarilor a fost prezentată oficial de Parchetul Curţii de Apel. "La data de 04 mai 2010 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara au dispus reţinerea pe o durată de 24 de ore a inculpatului Sandner Ionel (fost Cârpaci) zis „Ionelaş", pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată, instigare la fals privind identitatea şi instigare la fals intelectual.



În fapt s-a reţinut că în perioada ianuarie 2006 - februarie 2008 inculpatul împreună cu alţi făptuitori (funcţionari publici de la O.C.P.I. - Serviciul de Carte Funciară Timişoara, Primăria Municipiului Timişoara şi notari publici) s-au asociat în vederea săvârşirii infracţiunilor menţionate mai sus. Inculpatul Sandner Ionel a fost beneficiarul a două dispoziţii de restituire a unor imobile din Timişoara, emise în fals în numele primarului şi secretatului Primăriei Municipiului Timişoara. 


MAI CITEŞTE DESPRE MAFIA ŢIGĂNESCĂ TIMIŞOREANĂ

Mafia imobiliară ţigănească a fost „păcălită" cu 269.000 de euro de Biserica Penticostală

Victimele terorii imobiliare ţigăneşti


Mafia ţigănească a semănat teroare imobiliară ca în Evul Mediu în capitala Banatului


Baştanii milionari care au fugit de arestare au înşelat un pensionar cu 77.000 de euro


SRI a ascultat convorbirile telefonice ale mafiei imobiliare ţigăneşti

Romii cercetaţi pentru pentru zeci de fapte penale în Germania au înmuiat inima unei judecătoare


Ramaneti pe timisoara.adevarul.ro pentru a afla reacţii la vizita lui Mircea Criste la şeful procurorului care anchetează mafia imobiliară ţigănească, caz în care este implicată şi Safta Criste.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite