EXCLUSIV Soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste, audiată în dosarul naşului mafiei ţigăneşti din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Notarul public Safta Criste, soţia lui Mircea Criste, fost procuror general al României, a dat cu subsemnatul în dosarul în care a fost arestat ieri seară naşul mafiei imobiliare ţigăneşti din Timişoara, Ionelaş Cârpaci. Criste a fost audiată de procurorul de caz.

CITEŞTE: EXCLUSIV Procuror DIICOT cu limbaj de mahala: „Ce treabă am eu cu Ionelaş, trăi-v-ar sfinţii! Mă muşcaţi de fund"AUDIO

Safta Criste este notarul la care s-a încheiat o procură pe numele unui personaj fictiv pentru care escrocii au produs documente false. În 11 februarie 2008 Safta Criste a încheiat următoarea autentificare: „În faţa mea s-a prezentat Robert Berger, cetăţean maghiar (...) şi Tudor Sorin Johann născut în Timişoara în data de (...)". În realitate Robert Berger nu se putea prezenta pentru simplul motiv că această persoană nu există.



Primul pas al escrocheriei: inventarea moştenitorului în Ungaria

image
image

Identitatea falsă a fost produsă de escroci pentru că terenul pe care vroiau să îl fure de la stat aparţinuse, în 1936 lui Lipot Berger şi Ioan Bergher. Cel mai probabil informaţia privind datele foştilor proprietari a fost procurată de complicele din Primăria Timişoara. Escrocii au produs două cărţi de identitate pe numele Robert Berger. Personajul fictiv este „născut" în 18 iunie 1973, la Budapesta. Actele de identitate au fost datate 15.12.2000. Ambele documente false, în care apar poze diferite, au aceeaşi serie: 651202BA. După ce au falsificat acte de identitate pe numele Robert Berger, escrocii au prefabricat şi sentinţe ale unei judecătorii din Ungaria prin care Robert Berger era declarat moştenitorul proprietarilor de la 1939. Falsurile în limba maghiară au fost datate 1978 şi 1983.

Potrivit Cărţii Funciare, Robert Berger l-a moştenit pe Ioan Berger



Pasul doi: falsificarea dispoziţiei de retrocedare

image

Pasul următor făcut de escroci a fost să falsifice o dispoziţie a primarului Timişoarei, prin care terenul este „retrocedat" moştenitorului inventat. Dispoziţia conţinea referiri la numere de înregistrare reale din registratura primăriei şi o stampilă care imită perfect ştampila seacă originală a primarului. De asemenea sunt imitate perfect semnăturile primarului şi secretarului Ioan Cojocari. Escrocilor le era aproape imposibil să fabrice dispoziţia primarului, în modul profesionist în care au făcut asta, fără ajutor din Primăria Timişoara. Dispoziţia falsă a fost datată 4 noiembrie 2005.

Fragment din decizia prin care Berger obţinea terenul de 2.000 mp



Pasul trei: intabularea noului proprietar la Cartea Funciară

image

După ce au prefabricat dispoziţia de retrocedare escrocii au apelat la complicele lor de la Cartea Funciară. Cu ajutorul acestuia, folosind actele false de mai sus, s-a luat terenul din proprietatea statului şi s-a trecut în proprietatea lui Robert Berger. În Cartea Funciară a celor două terenuri, care valorează peste 300.000 de euro, data de la care acestea au proprietar pe Robert Berger este 19.12.2007. În 23 decembrie 2007. asistentul registrator Petru Trupan, emite un „extras pentru informare" în care se consemnează că cele două terenuri, în suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi sunt proprietatea lui Robert Berger.



Pasul patru: contract de mandatar la notarul public

image

După ce au rezolvat problema intabulării terenului pe moştenitorul fictiv, escrocii aveau nevoie ca, de vânzarea acestuia să se ocupe o persoană cu identitate reală, pentru că cineva care nu există nu poate vinde nimic. Tudor Sorin Johann şi-a asumat rolul de mandatar al moştenitorului. Actele s-au încheiat la notarul public Safta Criste, soţia fostului procuror-general al României, Mircea Criste, în 11 februarie 2008. Robert Berger l-a împuternicit pe Johann să vândă pentru el terenul.



Pasul cinci: vânzarea

image

Abia în momentul final al vânzării apare în cadru Ionelaş Cârpaci care a încercat să-l păcălească pe omul de afaceri Ahmad Jabri Tabrizi să cumpere proprietatea. Ţeapa  dată Primăriei Timişoara nu ar fi ieşit niciodată la iveală dacă artizanii afacerii nu ar fi încercat să-l tragă în piept pe afaceristul timişorean Jabri Tabrizi, milionar de origine siriană aflat în Top 300.

Împuternicit de omul invizibil, Johann a încercat să-i vândă lui Jabri Tabrizi o bucată din teren cu 600.000 de euro. Înainte de tranzacţie, Jabri verifică actele terenului şi reprezentanţii Primăriei Timişoara află astfel că le-a fost furat terenul. „Am depus plângere penală. S-au falsificat semnătura primarului şi a mea pe dispoziţia falsă de retrocedare şi s-a furat terenul", a spus Ioan Cojocari, secretarul Primăriei Timişoara. La 25 februarie 2008, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a anunţat Parchetul că i-au fost falsificate semnăturile pe dispoziţia de retrocedare. Abia după un an şi opt luni, la 27 octombrie 2009, Primăria Timişoara l-a dat în judecată pe Robert Berger, omul invizibil.

Safta Criste: „Robert Berger mi-a dat buletinul în mână"


Notarul Safta Criste susţine că a încheiat procura în condiţii de legalitate.  „Când a venit la mine am făcut verificările la cartea funciară şi totul a fost în regulă. Mie mi-a prezentat buletinul în original şi cu o carte de rezident maghiar. Eu le-am avut în mână, eu le-am văzut. Cu mâna mea am făcut copiile. Semăna cu cel din faţa mea. Dacă erau sau nu false nu mi-am putut da seama, mai ales că nu erau româneşti. Eu am făcut copii după acele buletine. Asta a fost singura procură pe care am făcut-o. Ulterior s-a spus că acea persoană nu există. Dacă a existat sau nu, rămâne de văzut. Putea să nu fie falsă, putea să fie identitate de nume.  A fost fizic la mine. El mi-a dat buletinul în mână. Era cetăţean maghiar. Traducerea mi-a făcut-o un cetăţean român care ştia maghiară şi care mi-a spus că-i cunoaşte părinţii. I s-a tradus acea procură. Nu îl cunoşteam pe cel care a tradus. Eu doar l-am întrebat în germană dacă a înţeles şi mi-a răspuns că da", a declarat Safta Criste în această dimineaţă.

Safta Criste: „Dacă îi refuzi te acuză de rasism"

image


Safta Criste a recunoscut că a lucrat pentru Ionelaş Cârpaci. Aceasta s-a justificat însă cu faptul că nu ştia ce escrocherii punea Cârpaci la cale şi că nu l-a refuzat pentru că nu vroia să fie acuzată de rasism.  „A venit şi la mine cum a venit şi la alţi notari. Nu poţi să refuzi un client. Deşi de când am avut această problemă am încercat să evit această categorie, dar nu poţi să-i refuzi pentru că te acuză de rasism. A fost de două-trei ori la mine, dar a fost şi la alţi notari", a spus Criste.



Coincidenţe bizare: legături între Criste, Ionelaş şi secretarul Ioan Cojocari


„Notarul Safta Criste este cel care a făcut-o notar pe fiica secretarului Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, a cărui semnătură s-a falsificat pe dispoziţia falsă folosită de Ionelaş în escrocherie. Ionelaş nu avea cunoştinţe de drept şi administraţie pentru a putea falsifica atât de bine acea dispoziţie. E clar că cineva din interior l-a ajutat. Paula Cojocari Aldana a făcut practica la cabinetul Safta Criste. Spaţiul în care funcţionează cabinetul provine după 1990 din fondul de spaţii al primăriei", a declarat o sursă judiciară care cunoaşte toate detaliile acestui caz. Cojocari a declarat, în trecut, că totul este doar o coincidenţă ciudată.


Cojocari susţine că nu are nicio legătură cu escrocheriile lui Cârpaci. "Eu dorm liniştit noaptea domnule Bot. Şi visez frumos, că am văzut că vă preocupă somnul meu", a declarat Cojocari , în direct la Realitatea TV Timişoara.

image
image
Ioan Cojocari

Urmăriţi timisoara.adevarul.ro pentru a afla alte detalii IN EXCLUSIVITATE despre ancheta în care a fost arestat Ionelaş Cârpaci

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite