EXCLUSIV Reţeaua „geambaşului de terenuri" Ionelaş Cârpaci, naşul mafiei imobiliare ţigăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Notarii „făptuitori" în dosarul de arestare a lui Ionelaş Cârpaci sunt Safta Criste şi Teodora Noţingher. Procurorii susţin că Ionelaş Cârpaci şi partenerii săi au pus la punct o reţea foarte bine organizată, care acţiona pe etape şi fiecare „pion" avea rolul său.

Numele grele care apar în dosarul de arestare a lui Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci sunt ale notarilor Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, şi Teodora Noţingher. Acestora li se adaugă funcţionarii de la Cadastru, Remus Crudu şi Petre Turpan, dar şi angajaţii Primăriei Timişoara, Constantin Pascu şi consilierul juridic Cristina Vasilescu. Pe lângă cei amintiţi mai apar Francisc Kelemen, Crăciun Cârpaci, Manuel Comşa, Aurelia Popescu şi Sorin Johann Todor, asociaţi ai lui Ionelaş, fiecare având câte un rol în afacere. „Se poate reţine că sunt indicii temeinice că inculpatul şi alţi făptuitori s-au constituit într-o asociere în scopul săvârşirii de infracţiuni, fiecare având rol pe etape în acest sens", arată procurorul de caz în cererea de arestare a baştanului Ionelaş Cârpaci. Probele pe care se bazează cererea procurorului sunt coroborări ale pieselor din „puzzle": înscrisuri, documente ale martorilor şi învinuiţilor, dar şi expertize realizate în anchetă. Citeşte aici mai multe detalii despre arestare!



Distribuirea rolurilor

image

Ionelaş Cârpaci are cetăţenie germană şi nu poate cumpăra terenuri astfel că, sprijinit de Aurelia Popescu, Kelemen şi Comşa, se folosea de intermediarii Todor şi Crăciun Cârpaci. Potrivit datelor din dosar, informaţiile din Primăria Timişoara, pe baza cărora au fost falsificate dispoziţiile de retrocedare, ar fi fost furnizate de Constantin Pascu, consilier la Biroul de Infrastructură în Transport. Aceeaşi sursă mai arată că terenurile au fost intabulate cu ajutorul lui Remus Crudu şi Petre Turpan, angajaţi ai Oficiului de Cadastru. Surse oficiale susţin însă că ancheta este concentrată asupra lui Turpan. Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş, Arthur Ursu a confirmat că Turpan a constituit şi obiectul unei anchete interne, alegându-se cu o mustrare scrisă. În schemă apare şi consilierul juridic din Primăria Timişoara, Cristina Vasilescu, despre care procurorul a reţinut că avea ocazia să sesizeze falsul, dar nu a făcut-o „din neglijenţă".



Notarii puşi la zid

image

Odată realizate împroprietăririle, intrau în schemă notarii care autentificau procurile speciale prin care terenurile puteau fi vândute. Un astfel de document a fost realizat de notarul Teodora Notingher, despre care anchetatorii arată că a fost colegă de facultate cu doi dintre „pionii" lui Ionelaş, şi s-a rezumat doar la „a solicita extrasele C.F., fără a solicita procesele verbale de punere în posesie, certificate fiscale şi alte documente".  Două procuri au fost întocmite şi de notarul Safta Criste, despre care procurorul arată că „a autentificat procura judiciară specială cu ignorarea dispoziţiilor legale".

Prea prost ca să conducă reţeaua

Avocatul lui Ionelaş, Constantin Dinescu a spus în apărarea clientului său că baştanul, deşi este unul din cei mai mari „geambaşi de terenuri" din Timişoara, nu ar putea fi creierul afacerii din simplul motiv că nu este şcolit. „Nu el este autorul faptelor, fiind cu cele mai puţine studii din întreg grupul infracţional", a spus avocatul în faţa judecătorului. Procurorul a mai arătat că Ionelaş a încercat în repetate rânduri să se sustragă audierilor şi să zădărnicească ancheta. Judecătorul a tras însă concluzia că din declaraţiile celor audiaţi, Ionelaş nu ar fi încercat să le influenţeze acestora declaraţiile. Ionelaş Cârpaci a fost arestat pentru 29 de zile, acuzat că a comis opt infracţiuni.

Teodora Notinger: „Procurorii m-au rugat să nu vă dau detalii"



Notinger a recunoscut
că a fost deja căutată de anchetatori dar neagă că ar fi ştiut că actele emise erau folosite într-o escrocherie „Îl cunosc din presă pe acest domn şi pe soţia dumnealui. Cred că doamna cu care a venit era soţia lui. Mai întâi îl ştiu din presă, şi pe urmă din cabinet de aici. Eu nu ştiu ce contracte face colega mea şi nici nu trebuie să le semnez. E adevărat că am fost căutată de procurorii DIICOT, dar am fost rugată să nu vă dau detalii. Şi avocatul m-a sfătuit acelaşi lucru. Din toamnă a început ancheta şi nu pot să vă spun dacă s-au făcut acuzaţii împotriva mea. Am văzut la televizor ce s-a întâmplat cu Ionel Sandner, dar eu nu am nimic de împărţit cu el", a spus Teodora Notingher.

Safta Criste: „Robert Berger mi-a dat buletinul în mână"

image


Notarul Safta Criste (foto sus) susţine că a încheiat procura în condiţii de legalitate.
  „Când a venit la mine am făcut verificările la cartea funciară şi totul a fost în regulă. Mie mi-a prezentat buletinul în original şi cu o carte de rezident maghiar. Eu le-am avut în mână, eu le-am văzut. Cu mâna mea am făcut copiile. Semăna cu cel din faţa mea. Dacă erau sau nu false nu mi-am putut da seama, mai ales că nu erau româneşti. Eu am făcut copii după acele buletine. Asta a fost singura procură pe care am făcut-o. Ulterior s-a spus că acea persoană nu există. Dacă a existat sau nu, rămâne de văzut. Putea să nu fie falsă, putea să fie identitate de nume.  A fost fizic la mine. El mi-a dat buletinul în mână. Era cetăţean maghiar. Traducerea mi-a făcut-o un cetăţean român care ştia maghiară şi care mi-a spus că-i cunoaşte părinţii. I s-a tradus acea procură. Nu îl cunoşteam pe cel care a tradus. Eu doar l-am întrebat în germană dacă a înţeles şi mi-a răspuns că da", a declarat Safta Criste în această dimineaţă.

Safta Criste: „Dacă îi refuzi te acuză de rasism"

image

Safta Criste a recunoscut că a lucrat pentru Ionelaş Cârpaci. Aceasta s-a justificat însă cu faptul că nu ştia ce escrocherii punea Cârpaci la cale şi că nu l-a refuzat pentru că nu vroia să fie acuzată de rasism.  „A venit şi la mine cum a venit şi la alţi notari. Nu poţi să refuzi un client. Deşi de când am avut această problemă am încercat să evit această categorie, dar nu poţi să-i refuzi pentru că te acuză de rasism. A fost de două-trei ori la mine, dar a fost şi la alţi notari", a spus Criste.

Coincidenţe bizare: legături între Criste, Ionelaş şi secretarul Ioan Cojocari


Notarul Safta Criste este cel care a făcut-o notar pe fiica secretarului Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, a cărui semnătură s-a falsificat pe dispoziţia falsă folosită de Ionelaş în escrocherie. Ionelaş nu avea cunoştinţe de drept şi administraţie pentru a putea falsifica atât de bine acea dispoziţie. E clar că cineva din interior l-a ajutat. Paula Cojocari Aldana a făcut practica la cabinetul Safta Criste. Spaţiul în care funcţionează cabinetul provine după 1990 din fondul de spaţii al primărie", a declarat o sursă judiciară care cunoaşte toate detaliile acestui caz.


Cojocari a declarat, în trecut, că totul este doar o coincidenţă ciudată.  Cojocari susţine că nu are nicio legătură cu escrocheriile lui Cârpaci. "Eu dorm liniştit noaptea domnule Bot. Şi visez frumos, că am văzut că vă preocupă somnul meu", a declarat Cojocari aseară, în direct la Realitatea TV Timişoara.

Ionelas Cârpaci: „Nu puteam nici falsifica dispoziţiile respective"

image
image


Ionelaş (foto sus) spune că nu avea cum să falsifice dispoziţiile primarului Gheorghe Ciuhandu pentru simplul motiv că el abia poate să citească. „S-a găsit vinovatul în persoana mea, un om cu patru clase, care nu aş reuşi nici să citesc aceste dispoziţii, dar să le falsific ?", a susţine Ionelaş. „Eu sunt singurul din aşa zisul grup care sunt semianalfabet şi care sub nicio formă nu puteam nici falsifica dispoziţiile respective şi nici contribui la acestea. E clar că au fost falsificate de personal din Primăria Timişoara, singurii care dispun de ştampile, de terminologie şi mai ales care ştiu terenuri nerevendicate ori care nu mai au foşti proprietari", mai spune Ionelaş.

Ioan Cojocari: "Mă bucur că l-au reţinut pe Cârpaci!"



Cojocari susţine chiar că se bucură că Ionelaş a fost arestat şi că acesta merită să stea după gratii: „Mă bucur că l-a reţinut. Mă bucur, mi-ai dat o veste bună. Să iasă adevărul la lumină. Că toată lumea ne dă în cap că noi suntem mafioţii cu terenuri. Să se vadă cine sunt", a spus Cojocari.

image
Ioan Cojocari
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite