VIDEO/ 18 membri ai Mafiei imobiliare din Galaţi au fost reţinuţi în urma unei ample acţiuni a Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea mafiotă a câştigat peste 500.000 de euro de pe urma persoanelor înşelate care au rămas fără locuinţe sau bani. Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au efectuat 16 descinderi simultane pentru a-i prinde pe suspecţi. Astăzi vor fi propuşi pentru arestare.

Naivitatea unor gălăţeni de rând, nevoia acestora de a avea un acoperiş deasupra capului şi sumele mari de bani puse în joc a făcut ca mafia imobiliară gălăţeană să devină din ce în ce mai activă şi prosperă în ultimii ani.

Urmăriţi pas cu pas

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au stabilit că gruparea mafiotă îşi desfăşura activitatea la noi în oraş de aproximativ patru ani. În ultimii doi, membri acesteia au fost monitorizaţi continuu pentru strângerea de probe, iar miercuri seară, în urma a 16 descinderi simultane, la nouă locuinţe şi şapte sedii de societăţi comerciale, au fost reţinute 18 persoane.



Printre acestea se numără şi capii reţelei mafiote, două surori gălăţence, Brighita Pilat şi Brânduşa Miron. Modul de operare al acestora era unul simplu şi eficient. Vindeau apartamente care nu le aparţineau, prin intermediul unor agenţii imobiliare pe care le coordonau.

image

Agenţia  Brânduşei Miron se numeşte Volaret dar începând din 2007, s-a mai numit şi Imobmiro, şi Procasa 1 şi Clasim 2003 S.R.L. Schimbarea denumirii se făcea pentru ca păgubaşii să-i piardă urma. Un alt element important de menţionat este acela că în decursul acestor ani au aderat la gruparea mafiotă şi alţi gălăţeni, prorietarii unor apartamente folosite ca momeală şi vândute fictiv.


Cât despre modalităţile folosite pentru a înşela, membri grupării infracţionale  pretindeau bani, în mai multe tranşe, pentru a finaliza procedurile de vânzare - cumpărare, deşi, în realitate, acestea nici măcar nu erau iniţiate.



Astfel, unul dintre apartamentele din Galaţi care a fost folosit pe post de momeală a fost vândut de şapte ori. În realitate şi în acte, proprietarii au rămas aceeaşi în tot acest timp.
 
„Monitorizăm această grupare de doi ani. Cea mai mare pagubă produsă unei persoane care a apelat la această agenţie profesională s-a ridicat la 420.000 de lei”, a declarat  Cornel Mototolea, şef B.C.C.O Galaţi.

Sumele de bani câştigate în urma acestor activităţi ilegale s-au ridicat la peste 500.000 de euro. Imediat după ce mafioţii puneau mâna pe bani, urma spălarea acestora, fiind investiţi în terenuri intravilane.

„În momentul de faţă, au fost identificate o parte dintre aceste terenuri şi a fost pus sechestru pe ele”, mai spune Cornel Mototolea, şeful B.C.C.O.

26 de păgubiţi identificaţi

Sumele pe care le-au pierdut cei care au apelat la serviciile acestor agenţii imobiliare sunt de ordinul zecilor de mii de euro. Într-o astfel de situaţie este şi Elena Timofte, de 43 de ani, care a împrumutat de la o bancă suma de 65.000 de franci elveţieni care au ajuns la gruparea mafiotă iar biata femeie a rămas plăteşte acum datoria uriaşă pentru ea.

„Am luat legătura cu Brănduşa Miron şi mi-a zis că îmi găseşte ceva bun, la un preţ avantajos. I-am dat banii în tranşe şi nu m-am ales cu nimic. Am fost să văd un apartament, mi-a plăcut, dar degeaba. Această femeie era înţeleasă cu proprietarul. Nu au vândut niciun apartament în realitate”, povesteşte femeia care plăteşte şi acum câte 1.400 de lei pe luna, rată la bancă.
 
La fel a păţit şi Valeria Tornea, o altă gălăţeancă de 48 de ani, care a pierdut pe mâna mafiei imobiliare 38.000 de mii de euro.

„Am vrut să cumpăr un apartament situat la un etaj inferior faţă de etajul patru, unde locuiam atunci. Am fost înşelată de către cele două surori. Am pierdut banii şi nici apartament nu am. Acum stau cu chirie.”, spune o altă păgubită.

În momentul de faţă poliţiştii audiază atât suspecţii cât şi persoanele păgubite. Dintre cele 18 persoane reţinute, cel puţin opt riscă să primească mandat de arestare, în frunte cu cele două surori, capii reţelei.

„Suspecţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani”, spune Cristina Tatulici.

image



Scandal la sediul agenţiei

Atât Volaret şi Imobmiro au sediul în Ţiglina I, la blocul A6, apartament 44. Vecinii de la acelaşi etaj spun că în ultima perioadă nu era zi în care vreunul dintre păgubiţi să nu vină şi să nu ceară cu scandal restituirea banilor.

„În fiecare zi vin oameni aici. Se aud ţipete şi urlete. Este mereu scandal la agenţia asta. Nu ieşeam din casă pentru că îmi era frică. Azi noapte am auzit iar gălăgie. Am auzit că a venit şi poliţia. Acum au sigilat apartamentul”, spune Gabi Ionete.

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite