Târgu-Mureş: UDMR amână reorganizarea administrativă (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Reprezentanţilor Unionali întrunit astăzi la Târgu-Mureş ţine cu sufletul la gură clasa politică românească.  Şedinţa s-a desfăşurat la Palatul Culturii din oraş.

Stefan Wolff despre secuime: “Sunt 82 de situaţii similare în Europa şi Rusia”

Ora 16.00 UDMR amână regionzalizarea administrativă. Nici o variantă propusă nu are susţinere parlamentară.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că formaţiunea pe care o conduce nu acceptă soluţiile de reorganizarea administrativă propuse de preşedintele ţării.

Revine "autonomistul" Viktor Orban: ce face UDMR cu Ţinutul Secuiesc?

"După consultările cu organizaţiile teritoriale am ajuns la concluzia că nu putem susţine varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe şi nici varianta 8 plus 2 (n.r.cele opt regiuni plus judeţele Harghita şi Covasna). Avem noi o iniţiativă mai veche şi suntem convinşi că reorganizarea regiunilor de dezvoltare o vom putea discuta peste câteva săptămâni sau poate la toamnă sau la începutul anului viitor", a spus Kelemen.

Ele a precizat însă că momentan nu există o variantă de regionalizare care să fie adoptată cu majoritate de parlamentari. În aceste condiţii nu se pune problema existenţei unor termene până la care să se adopte astfel de măsuri.

Planul în 3 paşi pentru obţinerea autonomiei "Ţinutului Secuiesc" dezvăluit de Toro Tibor


"În acest moment nu există nici o variantă care să aibă majoritate. Dacă nu vrem instabilitate politică şi economică, atunci punem aceste lucruri în paranteză. Nu discutăm despre termene, nu intrăm în capcana să dăm termene. Până nu există un proiect care poate fi susţinut de majoritatea parlamentarilor nu are rost să dăm teremen. Trebuie dezbateri cu specialişti, studii de impact, multe lucruri ce n-au fost puse pe masa Guvernului şi nici pe masa grupurilor parlamentare. Când vorbeam de 16 regiuni nu vorbeam de unităţi administrative, ci de regiuni de dezvoltare ce nu aveau astfel de atribuţii",a precizat Kelemen.

Cum ceri o pâine la Miercurea Ciuc? În română sau în maghiară?



Liderul UDMR a precizat că Uniunea este interesată de păstrarea stabilităţii politice şi a actualei Coaliţii, şi e de accord cu amânarea deciziei cu privire la reorganizarea administrativă.

"Noi suntem interesaţi în păstrarea stabilităţii politice, în menţinerea Coaliţiei în actuala formulă, dar nu depinde de noi. De aceea noi propunem să amânăm discuţiile şi decizia cu privire la reforma administrativă şi să ne concentrăm asupra descentralizării, asupra reformei administraţşiei centrale şi locale păstrând cele 41 de judeţe actuale",
a precizat Kelemen Hunor.

Marko Bela: Ţinutul Secuiesc nu este o invenţie

În ceea ce priveşte Legea Minorităţilor, UDMR aşteaptă momentul oportun pentru adoptare. "Dacă nu se poate ajunge la o formulă în această isterie antimaghiară creată de liderii opoziţiei, atunci sigur din punctul nostru de vedere trebuie păstrat dialogul şi căutat momentul în care se poate adopta  un proiect care corespunde necesităţilor şi cerinţelor tuturor minorităţilor şi grupurilor etnice din România", a încheiat Kelemen Hunor. 

„Independenţa Ţinutului Secuiesc ar fi o sinucidere economică pentru acea zonă”

CRU 1

Ora 12:00 : Rozalia Biro are un nou mandat

Rozalia Biro s-a ales cu un nou mandat la conducerea Consiliului Reprezentanţilor Unionali  al UDMR. Rozalia Biro a primit mai mult de jumatate din voturile participanţilor la CRU. Ea a fost de altfel şi unicul candidat pentru această funcţie şi a primit 127 de voturi.

Marko Bela: Orice articol al Constituţiei trebuie să poată fi modificat, chiar şi cel privind limba oficială

Totodată s-au constituit şi noile platforme politice care vor alcătui acest consiliu: Novum Forum cu 17 membri , Partium cu 28 de membri, Progressiv, 11 membri , Laleaua 14 membri, Naţional Liberal 17 membri, Miert 14 membri , Secuimea 35 de membri, Creştin Democrată 13 membri şi Diaspora cu 12 membri.  La această oră întrunirea Consiliului Reprezentanţilor Unionali continuă la Palatul Culturii, iar până acum punctul arzător a fost subiectul Ţinutul Secuiesc.

CRU 2

Ora 10.30 Scrisoare deschisă din partea CNS

Întrunirea a fost deschisă cu o scrisoare a preşedintelui Consiliului Naţional Secuiesc. Izsak Balazs a transmis un mesaj clar celor prezenţi:

„Guvernul  României se pregăteşte să adopte prin forul legistlativ al ţării un proiect de reorganizare administrativă care este contrară angajamantelor internaţionale asumate de România şi reprezintă o provocare pe scară istorică pentru întreaga comunitate", declară preşedintele în scrisoarea deschisă.

Gabor Vona, liderul partidului Jobbik: „Sprijinim autonomia teritorială pentru maghiari“

 „În numele Consiliului Naţional Secuiesc,  vă rog să nu adoptaţi nicio hotărâre care afectează negativ comunitatea noastră naţională. Adunarea Aleşilor Locali din 5 septembrie 2009 a declarat printr-o hotărâre adoptată că ţinutul secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial administrativă. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decât ca o unitate administrativ teritorială de sine stătătoare cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale formate în cursul istoriei".

VOCEA BANATULUI: Prizonierul Lászlo Tőkés şi autonomia ungurilor

Izsak  Balazs mai adaugă : „La reîmpărţirea administrativ teritorială a României trebuie avut în vedere principiul european conform căruia o regiune nu se marchează, ci se recunoaşte. În acelaşi timp aş dori să va reamintesc că doar o parte a judeţului Mureş aparţine Ţinutului  Secuiesc.  Scaunul Domnului, locuit în majoritate de o populaţie secuiască maghiară. Regiunea de Dezvoltare compusă din judeţele Mureş, Covasna, Harghita din proiectul de lege redactat de UDMR chiar şi la recensământul din 2002 avea o populaţie maghiară în raport de 57,2 % şi având în vedere distribuţia pe vârstă a acestei populaţii se poate afirma că această pondere va scădea în viitor continuu. Reforma administrativă a României trebuie fundamentată pe solidaritatea comunităţilor locale creând posibilitatea autorităţilor locale să se asocieze liber şi aceste asocieri, expresia voinţei cetăţenilor să fie recunoscute ca regiuni administrative cum propune şi Comisia Prezidenţială de Analiză a Regimului Politic şi Cosntituţională a României condusă de Ioan Stanomir. În spiritul acestori principii trebuie iniţiată fără întârziere asocierea benevolă a autorităţilor locale secuieşti ca prin aceasta să fie fundamentată  Regiunea Ţinutul Secuiesc ca şi regiune admninsitrativă de sine stătătoare". Cu aceste cuvinte se încheie scrisoarea. Participanţii la CRU au luat deocamdată o scurtă pauză, urmând să reia discuţiile.

MAI CITIŢI:

Fasciştii maghiari, a doua forţă din Parlamentul Ungariei

László Tökés, „fitilul“ Revoluţiei, dictator în familie

Marko Bela: Orice articol al Constituţiei trebuie să poată fi modificat, chiar şi cel privind limba oficială

Ponta: "Ţinutul Secuiesc nu este România, pentru că Ţinutul Secuiesc nu există"

Însemnele României în Secuime: Albert Almos câştigă la CEDO procesul privind coborârea drapelului de stat de pe Primăria Sfântu Gheorghe

Tinerii secui: „Fără limba română nu putem răzbi"


Citiţi şi un interviu cu liderul secuilor, realizat de adevarul.ro:

Izsak Balazs, partea I:  "Vrem autonomia Ţinutului Secuiesc pe baza unei legi organice"

Izsak Balazs, partea II: "Nu vrem sârmă ghimpată între Ţinutul Secuiesc şi România"

Izsak Balazs, partea III: "Secuii se consideră mai maghiari decât ungurii"

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite