Marko Bela: Orice articol al Constituţiei trebuie să poată fi modificat, chiar şi cel privind limba oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Existenţa unor articole în Constituţie ce împiedică modificarea unor prevederi, inclusiv cele legate de limba oficială, este o "bizarerie" sau o "absurditate", a declarat astăzi preşedintele UDMR, Marko Bela.

"Orice dispoziţie a Constituţiei trebuie să fie modificabilă. Aşa este normal. De la început mie mi s-a părut o bizarerie sau o absurditate că am interzis, în Constituţie, schimbarea unor dispoziţii pentru  totdeauna... Inclusiv dispoziţia privind limba oficială, dar nimeni nu spune că în România trebuie să avem pe tot teritoriul şi o altă limbă oficială. În unele zone, regiuni, unde trăieşte o altă comunitate, de o altă limbă, o comunitate importantă, acolo trebuie să ne gândim la oficializarea, pe lângă limba română, a unei alte limbi", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe: Dacă nu a reuşit Ceauşescu să îi facă pe maghiari să nu mai vorbească maghiara, sigur nu va reuşi nici Ponta
Tinerii secui: „Fără limba română nu putem răzbi"


Preşedintele UDMR a mai afirmat că "generaţiile viitoare vor face ce vor să facă. Noi nu putem în locul lor să dispune şi să interzicem modificarea unor dispoziţii".

În acest moment, limba maghiară a căpătat deja un aspect oficial în anumite zone, prin faptul că este folosită în şedinţele consiliilor locale sau judeţene, prin existenţa indicatoarelor de localităţi şi a inscripţiilor diverselor instituţii, este de părere Marko Bela.

Sâmbătă, liderul democrat-liberal, Emil Boc, a declarat că orice discuţie cu privire la oficializarea limbii maghiare nu are fundament constituţional, precizând că poziţia PDL-ului este fermă: "Constituţia României se aplică, nu se negociază".

Potrivit articolului 152 din Constituţie, prevederile privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii în Legea Fundamentală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite