Revine "autonomistul" Viktor Orban: ce face UDMR cu Ţinutul Secuiesc?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viktor Orban şi partidul său FIDESZ, proaspătul câştigător al alegerilor parlamentare ungare cu 52%, a fost adversarul UDMR din 2002 încoace. Fost premier, Viktor Orban i-a susţinut în campaniile electorale parlamentare, locale şi europarlamentare din România pe cei mai mari adversarii politici ai UDMR: Laszlo Tokes şi Partidul Civic Maghiar. Încă o face.

Partidul maghiar Jobbik: "Vom stârpi infracţionalitatea ţigănească"

De când UDMR a desfiinţat în 2003 funcţia de preşedinte de onoare, deţinută până atunci de Laszlo Tokes, fostul episcop şi Uniunea s-au criticat reciproc pentru politicile promovate.
 
Scenariul a fost mereu acelaşi: Laszlo Tokes a criticat formaţiunea lui Marko Bela că stă la guvernare printr-o serie de compromisuri dăunătoare maghiarilor din România şi că uită să ceară destul de apăsat  dezideratul ungurilor – autonomia teritorială.

De cealaltă parte, UDMR spune că maghiarii din România deja au statutul de minoritari aşa că singura lor şansă este unitatea, ori declaraţiile şi acţiunile lui Laszlo Tokes fac tocmai contrariul: îi dezbină pe maghiari.

Strategie

Diferenţa strategică majoră dintre UDMR şi Laszlo Tokes este că UDMR susţine atingerea autonomiei teritoriale pe căi legislative, chiar dacă asta înseamnă paşi mărunţi şi deci o perioadă mai mare de timp. Marko Bela a declarat, de exemplu, în privinţa autonomiei teritoriale, că este "o ţintă cu bătaie lungă a Uniunii, ce nu va putea fi atinsă nici prin exprimarea unor poziţii radicale în cadrul comunităţii maghiare şi nici prin spargerea monopolului UDMR privind reprezentativitatea Uniunii în rândul etniei maghiare".

Partidul Civic Maghiar

Alături de Laszlo Tokes stă Partidul Civic Maghiar, o formaţiune care cere categoric autonomie teritorială şi este condusă de fostul primar al Odorheiului Secuiesc, Szasz Jeno, un adversar foarte vocal al lui Verestoy Attila în primul rând şi apoi al întreg UDMR-ului. UDMR a încercat mereu să minimizeze existenţa Uniunii Civice Maghiare (UCM), care a stat la baza formării PCM. La conferinţele publice săptămânale ţinute de Marko Bela, de exemplu, liderul UDMR evita să pronunţe numele UCM şi se referea la formaţiunea lui Szasz Jeno doar ca la o grupare, asociaţie.

Secuii

De aceeaşi baricadă cu Laszlo Tokes este şi Consiliul Naţional Secuiesc, o altă organizaţie radicală din Secuime, cea care a organizat controversatele referendumuri în Harghita şi Covasna privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. UDMR a spus că nu este de acord cu acest mod de obţinere a dezideratelor autonomiste.

Împotriva UDMR

De când FIDESZ a intrat în opoziţie în 2006, Viktor Orban a fost mereu de partea adversă UDMR. Fie a fost la întâlnirile şi congresele Uniunii Civice Maghiare, fie a trimis un înalt reprezentant al FIDESZ, în ambele cazuri, politica UDMR a fost criticată.

Viktor Orban l-a susţinut pe Laszlo Tokes în campaniile sale electorale criticând politica lui Marko Bela. Pentru FIDESZ, Tokes Laszlo este actorul principal al vietii politice maghiare din Transilvania, spunea Orban. Ce crede UDMR despre acest lucru? “Consider inacceptabil şi resping ca o formaţiune a Partidului Popular European să sprijine nu un partid frăţesc, ci un candidat independent”, spunea în 2007 senatorul UDMR Gyorgy Frunda. UDMR a spus că ajutorul dat de Viktor Orbal lui Tokes este o acţiune “cinică” şi “inacceptabilă”.

În plus, atunci când Ungaria a fost printre primele ţări care au ratificat aderarea României la Uniunea Europeană, Viktor Orban a spus că această susţinere ar fi trebuit condiţionată de dreptul maghiarilor la autonomie. Aceeaşi poziţie cu a lui Laszlo Tokes. "A fost un pas pripit al puterii de la Budapesta", spunea Orban în 2005 la o conferinţă cu Laszlo Tokes, care la rândul său a zis că maghiarii din România au pierdut o şansă bună să ceară autonomia şi Viktor Orban l-a aprobat.

Orban mai este adeptul dublei cetăţenii şi a dreptului de vot pentru maghiarii din afara graniţelor, lucru care a înrăutăţit şi mai mult relaţiile cu UDMR, temătoare că maghiarii vor pleca din România.

Discrepanţa UDMR-FIDESZ s-a manifestat şi la cele mai recente alegeri prezidenţiale, când UDMR l-a susţinut pe Mircea Geoaă iar Viktor Orban a pledat pentru realegerea lui Traian Băsescu.

Momentan, Laszlo Tokes şi Viktor Orban colaborează îndeaproape: tocmai ce organizaţia lui Laszlo Tokes, CNMT, a anunţat la 9 aprilie 2010 un parteneriat cu FIDESZ-ul lui Orban. "Dacă FIDESZ va câştiga alegerile parlamentare, aşteptăm să susţină cu pârghiile guvernamentale pe care le va avea Uniunea Maghiară din Ardeal", a spus Tokes.

Îşi va radicaliza UDMR discursul autonomist astfel încât să nu piardă electoratul în favoarea lui Laszlo Tokes?

MAI CITIŢI ŞI:

Fasciştii maghiari, a doua forţă din Parlamentul Ungariei

László Tökés, „fitilul“ Revoluţiei, dictator în familie

Marko Bela: Orice articol al Constituţiei trebuie să poată fi modificat, chiar şi cel privind limba oficială

Ponta: "Ţinutul Secuiesc nu este România, pentru că Ţinutul Secuiesc nu există"

Însemnele României în Secuime: Albert Almos câştigă la CEDO procesul privind coborârea drapelului de stat de pe Primăria Sfântu Gheorghe

Tinerii secui: „Fără limba română nu putem răzbi"

<!--[if gte mso 9]>

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite