Viloaiele şpăgarilor de la Vama Siret (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Siret arestaţi preventiv pentru luare de mită şi-au ridicat vile de lux în timp-record. Construcţiile moderne din Suceava, Rădăuţi şi Siret au fost răscolite de mascaţi şi de procurorii DNA în căutarea de dovezi în dosarul „Şpagă la Vama Siret“.

Averile agenţilor arestaţi vineri sfidează criza. Unul dintre cei mai avuţi este agentul-şef principal Dorel Chirilă (43 de ani) din Rădăuţi, de altfel, unul dintre cei mai productivi şpăgari de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, judeţul Suceava. Potrivit declaraţiei de avere din 2009, una dintre casele sale, din Rădăuţi, ridicată după 2007, are 190 de metri pătraţi şi o valoare impozabilă de peste 230.000 de lei.

Citiţi şi :

Procurorii DIICOT l-au reţinut pe fostul directorul adjunct al vămii Sibiu

Botoşani: Şase persoane arestate pentru trafic cu ţigări de contrabandă

Suceava: Şpaga de la Vama Siret ajungea în buzunarele a o treime din poliţişti. În 6 ore se strângeau şi 25.000 de lei.

Poliţist şpăgar de la Siret: „Au fost şi vremuri mai bune. Plecai cu sacoşa de bani acasă: băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 de dolari "

Iaşi: O parte din poliţiştii şpăgari de la Siret şi-au recunoscut vina. Au povestit avocaţilor că erau ameninţaţi pentru a se conforma

Agentul-şef de la PTF Siret mai deţine o locuinţă în comuna Gălăneşti, dar şi terenuri în Siret şi în comuna Horodnic, unde are şi o casă de vacanţă.

Vezi aici ce vile au şefii de la PTF Siret

Potrivit cunoscuţilor, acesta ar fi ajuns în Poliţie datorită soţiei sale, Nicoleta Chirilă, vameşă şi ea la Siret. „Lucrează împreună de 15-20 de ani. El nu e om beţiv, e gospodar. Au strâns oamenii şi şi-au făcut o casă frumoasă", a declarat pentru „Adevărul" Dumitru Spătăreanu, un vecin al poliţistului.

image

Vila lui Dorel Chirilă

La fel de avut este şi agentul-şef Toader Ilieşi (42 de ani). Potrivit declaraţiei de avere din 2009, acesta deţine un apartament în Suceava pe strada Măgurei, dar şi o casă de lux în cartierul Sfântul Ilie din acelaşi oraş. Vecinii din cartierul de vile spun că nu-l cunosc foarte bine pe agent, şi că vila e făcută de curând. „Venea destul de rar aici. Mai are un apartament în oraş, şi acolo stăteau ei", a precizat vecinul său Florin Baltic. Agentul-şef mai are un teren în comuna suceveană Şcheia şi un autoturism Opel, dar şi un credit de 46.000 de euro pe 25 de ani.

image

Casa lui Toader Ilieşi

Lucrau în sistem din tată-n fiu

Un alt poliţist de frontieră arestat în dosarul şpăgilor de la Vama Siret este Florin Rădăcină (43 de ani). Acesta şi-a trecut în declaraţia de avere doar venitul din salariu, deşi locuieşte într-o vilă cochetă pe strada Pandurilor din Rădăuţi. „Casa pe care o are i-a cumpărat-o tatăl lui de la Putna, care a fost şi el poliţist pe vremea comuniştilor ", a spus Felicia Mutrescu, vecină cu Rădăcină. Soţia lui Florin Rădăcină este grefieră la Judecătoria Rădăuţi.Şi casa lui Rădăcină a fost verificată de mascaţi joi.

„M-am speriat când am văzut maşina cu mascaţi. Au venit de pe la 8.00 şi au răscolit şi prin şopron. Au stat până la vreo 12.00", a spus Felicia Mutrescu, vecina lui Rădăcină. Chiar dacă declaraţia de avere a poliţistului este albă, vecinii mai spun că acesta circulă cu o maşină de teren.
Nici vameşul Simion Coroliuc (43 de ani), pe numele căruia s-a început urmărirea penală, nu se poate plânge. Acesta deţine împreună cu soţia sa o vilă impresionantă în Siret.

Poliţist şpăgar, fiu de viceprimar

image

Casa din Rădăuţi, unde locuieşte poliţistul Florin Rădăcină, nu apare în declaraţia acestuia de avere


Din lotul poliţiştilor arestaţi face parte şi Florin Sticleţ (36 de ani), fiul viceprimarului din Rădăuţi, Simion Sticleţ. Tatăl său, fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră Suceava, până în 2005, spune că îşi lasă fiul pe mâna anchetatorilor, iar dacă acesta este vinovat, atunci să plătească. „Eu las anchetatorii să-şi facă treaba. Nu pot să spun că e vinovat sau nu. Eu nu am văzut ce s-a întâmplat acolo, ştiu că au fost luaţi toţi de pe tură", a spus Simion Sticleţ.

Tatăl poliţistului susţine că aceştia au fost momiţi de ofiţerii sub acoperire care veniseră să-i fileze. „După părerea mea, trebuiau luate măsuri de prevenire. Trebuia să fie prinşi câte unul, câte doi şi daţi ca exemplu şi nu se mai ajungea aici. Din ce am auzit, venise un poliţist sub acoperire şi îi îndemna să nu se lase şi să ia mai mult decât vameşii", a adăugat Simion Sticleţ. Florin Sticleţ lucrează de aproximativ 15 ani în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră Suceava.

“După părerea mea, trebuiau luate măsuri de prevenire. Trebuia să fie prinşi câte unul, câte doi şi daţi ca exemplu şi nu se mai ajungea aici. Din ce am auzit, venise un poliţist sub acoperire şi îi îndemna să nu se lase şi să ia mai mult decât vameşii."
Simion Sticleţ tatăl poliţistului Florin Sticleţ

PTF Siret funcţionează normal

Pentru acoperirea golului lăsat de arestarea celor 59 de agenţi, la PTF Siret au fost detaşaţi lucrători din alte sectoare ale Poliţiei de Frontieră. În prezent, activităţile specifice se desfăşoară normal, nefiind afectată securizarea frontierelor, informează Ministerul de Interne.

6.000 de „euroi", doar pe tura lui Coroi

În reţeaua corupţilor de la PTF Siret, doi poliţişti de frontieră şi-au căpătat renumele de cei mai productivi şpăgari. Agenţii Marcel Coroi (49 de ani) şi Dorel Chirilă (43 de ani) erau cunoscuţi şi preferaţi de toţi traficanţii de ţigări sau combustibil, pentru că „pe turele celor doi e mai sigur să treci frontiera", se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurorii anticorupţie.

Într-una dintre convorbirile purtate de şeful PTF Siret, Aurel Anea (47 de ani), cu investigatorul sub acoperire Mădălin Ionescu, primul relatează că „pe turele lui Coroi şi Chirilă se fac 200-250 de milioane". „Ucrainenii vorbesc între ei şi ştiu exact turele bune ca să treacă graniţa cu ţigări, cum a fost azi-noapte pe tura lui Coroi", divulga comisarul-şef Aurel Anea. În consecinţă, într-o singură zi, agenţii Marcel Coroi şi Dorel Chirilă strângeau din şpăgi câte 25.000 de lei fiecare, adică peste 5.800 de euro.

Vameşii luau de trei ori mai mult ca poliţiştii

Banii rezultaţi din şpagă erau colectaţi din oră-n oră şi împărţiţi la sfârşitul zilei după algoritmul: o pătrime la poliţiştii de frontieră, trei pătrimi la vameşi. De altfel, arată procurorii, relaţia infracţională dintre poliţişti şi vameşi era una de strânsă colaborare. „Un cetăţean declară investigatorului sub acoperire că dacă l-ai păcălit pe poliţist şi ai mai multe ţigări decât e tolerat, te pârăşte vameşul: «...hai, că zici, că-l păcăleşti p-ăsta de aicea, da' ferească-te Dumnezeu să te toarne ăia...»", se precizează în referatul anchetatorilor. 

Pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea vameşului 150 de lei, iar poliţistului 50 de lei, bani pe care-i punea în paşaport. Comisarul-şef Aurel Anea încasa o parte „grasă" din câştig. În 10 zile, şeful PTF Siret a primit cu titlu de mită suma totală de 14.500 de lei, susţin procurorii anticorupţie. ;Răzvan Priţulescu


Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite