Suceava: Întreg lotul Siret a fost pus în libertate în această dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât aseară, spre miezul nopţii, ca toţi cei 48 de inculpaţi să fie judecaţi în stare de libertate. Spre surprinderea tuturor, toţi şpăgarii se reîntorc astăzi acasă. O posibilă explicaţie a hotărârii ÎCCJ ar fi o eroare a Curţii de Apel Suceava.

După întreg spectacolul petrecut săptămâna trecută pe holurile şi în sala de judecată a instanţei sucevene, cei 48 de acuzaţi din lotul Siret se reîntorc azi în vilele luxoase de acasă, după aproape trei luni de arest.

Scene şocante la Palatul de Justiţie Suceava

Suceava: S-au reluat audierile în cazul vameşilor de la Siret (UPDATE, FOTO)

În cazul a 23 dintre aceştia Curtea de Apel Suceava a hotărât vineri judecarea în stare de libertate, în timp ce în cazul celorlalţi 25, printre care şi Aurel Anea, fostul şef al PTF Siret, instanţa suceveană a hotărât prelungirea cu încă 60 de zile a măsurii de arestare preventivă.

Procurorii DNA au făcut recurs la decizia Curţii de Apel Suceava, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu tocmai că le-a respins recursul, dar i-a şi pus în libertate pe toţi inculpaţii. Deoarece motivarea ÎCCJ nu a ajuns încă pe mâinile avocaţilor şi a procurorilor, aceasta fiind aşteptată în cursul zilei de mâine sau poimâine, avocaţii bănuiesc că ar fi vorba de o greşeală procedurală care s-a produs la nivelul Curţii de Apel Suceava.

Spectacolul şpăgarilor a ajuns la Suceava (FOTO)

„Este posibil să fie vorba despre o greşeală a Curţii de Apel Suceava“

„Nu ştim încă motivarea Curţii. Este posibil să fie vorba despre o greşeală a Curţii de Apel Suceava. Cel mai probabil mâine vom afla“, ne-a spus avocatul Ionuţ Bujdei, avocatul care apăra patru inculpaţi din lotul Siret. Reprezentanţii Curţii de Apel Suceava susţin că aşteaptă şi ei motivarea ÎCCJ. „Este o posibilitate, dar până nu avem motivarea Înaltei Curţi nu putem spune nimic“, ne-a declarat Cezar Hîncu, preşedintele Curţii de Apel Suceava.

Suceava: 66 de angajaţi ai PTF Siret judecaţi pentru şpăgi de 3,6 milioane lei

Apărarea s-a bazat pe trei probleme importante pentru a-şi scoate clienţii din arest. Prima problemă a fost pericolul pentru ordinea publică. „Motivarea DNA că inculpaţii prezintă pericol public a fost abstractă, ei nu au precizat în ce constă pericolul concret pentru fiecare client în parte, de asemenea, ei au motivat că ar influenţa părţile din proces, iar noi am arătat că nu sunt alte părţi în dosar şi nu este egalitate între clienţi deoarece o mare parte dintre ei sunt liberi“, mai explicat avocatul Ionuţ Bujdei.

Pe lângă aceste două probleme avocaţii au explicat că judecarea în stare de arest a inculpaţilor nu ar duce decât la îngreunarea judecării cauzei deoarece acuzaţii vor face o multitudine de cereri de punere în liberate. Pe 12 mai va avea loc primul termen în dosarul de corupţie al lotului de la Siret.

Citiţi şi: Viloaiele şpăgarilor de la Vama Siret (FOTO)

Poliţist şpăgar de la Siret: „Au fost şi vremuri mai bune. Plecai cu sacoşa de bani acasă: băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 de dolari "

Suceava: Verificări la sânge în Vama Siret. Pasagerii sunt controlaţi şi în buzunare (FOTO)

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite