Suceava: 66 de angajaţi ai PTF Siret judecaţi pentru şpăgi de 3,6 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile identificate ca aparţinând inculpaţilor, precum şi pe sumele de bani identificate la percheziţii, în valoare de 344.034 lei, 129.600 euro, 6.805 USD şi 335 lire sterline.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 62 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, precum şi a patru lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Suceava.
 
Infracţiunile pentru care vor fi judecaţi sunt luare de mită, dare de mită în formă continuată şi constituire/ aderare/ sprijinire a unui grup infracţional organizat. 49 dintre inculpaţi sunt în stare de arest preventiv, printre care comisarul de poliţie Aurel Anea, fostul şef al PTF Siret şi vameşii şefi de tură Simion Coroliuc, Nicu Cezar Schipor, Sorin Constantin Şcladan şi Lazăr Ungureanu, pentru infracţiunea de dare de mită în formă continuată. Alţi 17 inculpaţi care se află în stare de libertate au fost trimişi în judecată, cu toţii fiind agenţi de poliţie de frontieră.
 
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii care s-au ocupat de caz, „în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de inculpaţi, în calitate de poliţişti de frontieră în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 lei şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă“.

Citiţi şi: Viloaiele şpăgarilor de la Vama Siret (FOTO)

Suceava: Şpaga de la Vama Siret ajungea în buzunarele a o treime din poliţişti. În 6 ore se strângeau şi 25.000 de lei.

Poliţist şpăgar de la Siret: „Au fost şi vremuri mai bune. Plecai cu sacoşa de bani acasă: băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 de dolari "

Suceava: Verificări la sânge în Vama Siret. Pasagerii sunt controlaţi şi în buzunare (FOTO)


Banii colectaţi de la cetăţenii care tranzitau punctul de frontieră erau ascunşi în diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau împărţiţi conform unor cote stabilite, fiecare primind între 8.000 de lei şi 25.000 de lei, în funcţie de riscul asumat şi de „încasările realizate“.

Sume de bani din mită reveneau şi şefilor de grupă, de tură, precum şi şefului PTF Siret, Aurel Anea, cei care fie coordonau, fie îngăduiau activitatea infracţională amintită.Un aspect care întăreşte existenţa unei înţelegeri între inculpaţi îl reprezintă caracterul repetat, identic, reflex al gesturilor infracţionale ale inculpaţilor. Modul lor de operare devenise un şablon infracţional“, se arată în rechizitoriu. 

În vederea confiscării sumelor de bani care au făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile identificate ca aparţinând inculpaţilor, precum şi pe sumele de bani identificate la percheziţii, în valoare de 344.034 lei, 129.600 euro, 6.805 USD şi 335 lire sterline.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite