Soldatul viitorului şi submarinul care înlocuieşte scafandrii, vedetele EuroInvent de la Iaşi FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

38 de cercetări inovative pot fi admirate până sâmbătă seara în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii „Cuza" în cadrul Expoziţiei Europene a Creativităţii şi Inovării-EuroInvent. Senzaţie au făcut invenţiile în domeniul naval.

Cercetătorii şi inventatorii din toată lumea şi-au dat întâlnire la Iaşi. Aceştia şi-au prezentat creaţiile unice în Sala Paşilor Pierduţi din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" şi pot fi admirate şi de curioşi până sâmbătă seara.

De departe, unul din cele mai vizitate standuri a fost al celor de la Academia Navală din Constanţa, care au prezentat primul vehicul subacvatic telecomandat din ţară. Rolul acestuia este de a găsi mine subacvatice, dar şi înlocuirea scafandrilor. Costul lui este de trei ori mai mic decât ce se găseşte la aceatsă oră pe piaţă.

image

„Este primul vehicul subacvatic telecomandat din România care ajunge până la 100 de metri adâncime. A lucrat o echipă de 10 oameni la el. A fost terminat în urmă cu 2 săptămâni, după o muncă de 2 luni. Are o grămadă de senzori, cameră video, un senzor de adâncime, are patru motoare. Îl putem folosi în scop militar, să distrugem mine marine, dar şi în scop civil, pentru inspecţia vaselor, a conductelor petroliere, podurilor, examinarea a tot ce e sub apă. Este construit ca să-i înlocuiască cu succes pe scafandri. Este destul de ieftin în comparaţie cu ce se găseşte pe piaţă, proiectul a costat 9.000 de euro, ce se găseşte pe piaţă depăşeşte 30.000 de euro", spune Nicolae Bobeică, student în anul III la Academia Navală din Constanţa.

Invenţie revoluţionară la Iaşi: Aparatul care depistează cancerul la sân în 7 minute (FOTO şi VIDEO)

UPDATE Studenţii ieşeni au câştigat o competiţie europeană cu o maşină inteligentă FOTOGALERIE

Alte invenţii care au „prins" la public sunt realizate de departamentuld e cercetare din cadrul Ministerului Apărării. Aici au putut fi admiraţi soldaţii viitorului.

„Este un mdoel experimental. În momentul în care soldatul este trimis în misiune oboseşte, are probleme care sunt monitorizate. Există o serie de senzori care încep să acţioneze aceste mecanisme şi le uşurează mişcarea. Poate fi utilizat atât în domeniu militar, cât şi în domeniul civil pentru persoane cu handicap, având monitorizate permanent parametrii motrici", spune comandorul Gheorghe Calancea, directorul ştiinţific al Centrului de Cercetări pentru Forţele Navale.

INEDIT Studenţii chimişti din Iaşi au construit o casă din pet-uri (VIDEO)

Iaşi Kart şi maşină pe pernă de aer, licenţe la Mecanică (FOTO)

Aceasta nu a fost singura invenţie de la stand.

„Ca exponate avem un vehicul autonom de teren, o platformă subacvatică telecomandată, autonomă, unul dintre senzorii unui avion fără pilot. Toate pot fi trimise în câmpul practic, de unde culeg informaţii, se transmit la un centru de decizie şi de acolo se iau deciziile cele mai bune în folosul forţelor. Sunt invenţii, sunt unicat, o parte dintre ele sunt la nivel experimental, o parte sunt ajunse deja la nivel de prototip, urmează să le dezvoltăm şi să le dăm în folosinţă categoriilor de la Ministerul Apărării Naţionale", mai spune comandorul Gheorghe Calancea.

Invenţiile studenţilor ieşeni: Roboţi de spionaj, de trimis pe Marte şi de înlocuit muncitorii FOTO

UPDATE Licenţă inedită a unui student de la Electronică Iaşi: a creat o mână bionică (FOTO şi VIDEO)

La cea de-a IV-a editie a EuroInvent sunt prezente delegaţii de cercetători şi inventatori din Bulgaria, Croatţa, Egipt, Franţa, Polonia, Portugalia, Iran, Spania, Ucraina, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Turcia, Statele Unite, dar şi din Malaezia, Indonezia şi Coreea de Sud.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite