Iaşi Kart şi maşină pe pernă de aer, licenţe la Mecanică (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii de la UTI au impresionat din nou prin două teze inedite: o maşină hibridă şi una în miniatură. La ambele lucrări au lucrat câte trei studenţi şi au fost coordonaţi de profesorii Gabriel Ursescu, respectiv Adrian Sachelarie. Realizarea fiecărui  vehicul a costat peste 1.000 de euro.

La finalul acestui an universitar, două lucrări de licenţă au ieşit din tipar şi i-au impresionat pe membrii comisiei. Este vorba despre un vehicul pe pernă de aer şi despre un kart. Primul a fost realizat de studenţii Vlad Ene, Alexandru Rusu şi Mihai Cercel sub coordonarea profesorului Gabriel Ursescu. Toţi au lucrat cot la cot pentru a construi maşina care poate fi folosită pe orice tip de teren: mlaştini, lacuri îngheţate sau drumuri dificile.

image

DAŢI CLICK PE IMAGINILE DE MAI SUS PENTRU A VEDEA MAI MULTE POZE CU HOVERCRAFTUL

Vehiculul are 370 de kilograme, cu tot cu şofer, şi este un hovercraft pentru o singură persoană, cu un motor mic, de motocicletă, de 4-5 cai, iar pentru partea de propulsie are un motor de 40 de cai putere.

INEDIT Maşină ca a lui Michael Schumacher, construită din cheta studenţilor ieşeni (FOTO şi VIDEO)

UPDATE Licenţă inedită a unui student de la Electronică Iaşi: a creat o mână bionică (FOTO şi VIDEO)

Maşină care merge pe apă

„Este un vehicul cu două motoare, unul acţionează ventilatorul care trage aer de afară şi-l direcţionează în interiorul corpului maşinii. Aerul intră prin această pernă care se umflă, apoi iese afară pe sub marginea pernii. Creează o presiune acolo care ridică tot vehiculul de pe sol“, explică profesorul Gabriel Ursescu.
Autovehiculul mai are un motor în spate care acţionează la elicele de tracţiune şi care împinge maşina înainte. Este un automobil care poate fi folosit pe teren accidentat. „Poate fi folosit pe apă, iar cel mai bun teren pentru el ar fi lacurile îngheţate. L-am testat, funcţionează, avem mici probleme cu motorul de tracţiune, dar funcţionează“, încheie Gabriel Ursescu.

Pentru a-l finaliza, profesorul şi studenţii au sacrificat nopţi întregi şi au făcut chetă pentru a cumpăra materialele necesare. „În ultimele două săptămâni a fost o muncă continuă. Nu prea am avut seri şi nopţi dormite, am stat şi am muncit la vehicul. Timpul a fost scurt, am avut şi sesiune cu multe examene extrem de grele. Materialele le-am cumpărat din banii noştri şi ai domnului profesor“, spune Alex Ene, unul dintre studenţii care au construit vehiculul.

Kart construit de un pasionat de curse

O altă licenţă inedită a fost creată de studenţii Andrei Potorac, Adrian Onişor şi Mihai Buleu sub coordonarea profesorului Adrian Sachelarie. Ideea i-a venit lui Andrei, un pasionat al kartingului care până în urmă cu câţiva ani participa la curse de kart. Cei trei studenţi au muncit timp de patru luni până a putea urca la volanul kart-ului şi au scos din buzunar aproximativ 1.000 de euro pentru a achiziţiona motorul necesar, caroseria şi pentru a-i face modificările de care a fost nevoie.

„Îmbunătăţirea adusă acestui kart este acest motor de Honda de 125 de metri cubi în patru timpi. Acest motor te ajută la plecări de pe loc, demaraj, mai puţin viteză, m-a interesat mai mult forţa. A trebuit astfel să aducem îmbunătăţiri sistemului de frânare, sistemului de direcţie, capetelor de bare. Timpul de lucru adunat ar fi undeva la 4 luni. Pentru motor am cumpărat motocicleta cu totul şi a costat aproximativ 1.500 de lei. Per total, am dat peste 1.000 de euro“, spune Andrei Potorac.
Lucrarea i-a impresionat pe membrii comisiei, studenţii obţinând nota cea mai mare posibilă. „Au luat cu un punct şi ceva în plus faţă de media din anii de studiu. Regulamentul prevede acest aspect. S-a luat o notă mare, iar copiii chiar erau foarte mulţumiţi“, spune profesorul Adrian Sachelarie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite