INEDIT Maşină ca a lui Michael Schumacher, construită din cheta studenţilor ieşeni (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15 cursanţi de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" Iaşi vor participa la competiţia internaţională „Formula Student". Tinerii trebuie să construiască un monopost de tip „Formula 1" care valorează 20.000 de euro. Banii trebuie adunaţi din sponsorizări, iar până în prezent tinerii au primit ajutor de doar 3.000 de euro. Iaşiul se află pentru prima dată în cursa internaţională.

15 tineri  muncesc zi şi noapte pentru realizarea unui prototip de automobil asemănător cu cele din „Formula 1". Modelul le-a fost impus de organizatorii competiţiei „Formula Student" şi trebuie să-l respecte în totalitate pentru a nu fi descalificaţi.

image

Studenţii pun la cale planul de lucru

Startul concursului s-a dat anul trecut, pe 10 iunie, când a avut loc preselecţia în echipă a membrilor. Cei care i-au selectat pe baza CV-urilor au fost profesorii Gabriel Ursescu şi Ciprian Ciofu de la Facultatea de Mecanică. Aceştia sunt şi mentorii care îi coordonează pe tot parcursul competiţiei.

image

Studenţii lucrează sub supravegherea profesorilor îndrumători

Zilnic, după orele de la facultate sau în pauzele dintre cursuri, grupul de studenţi intitulat TUIasi Racing stă ore întregi în atelier făcând măsurători, sudând şi şurubărind pentru ca maşina să fie perfectă.

STUDENŢII LUCREAZĂ COT LA COT LA CONSTRUIREA MAŞINII

Este prima dată când Iaşiul participă la această competiţie internaţională alături de alte 25 de ţări din lume, iar cei 15 studenţi ieşeni sunt decişi să câştige premiul cel mare care constă într-o comandă de 1.000 de autovehicule ca cel pe care ei îl construiesc.

image

Timpi morţi din cauza lipsei fondurilor

Cei 15 membri ai echipei şi-au propus ca până la sfârşitul lunii iulie maşina sportivă să fie terminată. Competiţia finală va avea loc pe 27 septembrie, când autovehiculul va fi testat pe faimosul automobilistic spaniol din Catalunya.

RISCĂ SĂ PIARDĂ PROIECTUL DIN CAUZA LIPSEI FONDURILOR

În prezent, tinerii au reuşit să construiască şasiul vehiculului, ceea ce înseamnă că au parcurs abia 10% din proiect. Munca tinerilor depinde însă de sprijinul financiar pe care-l primesc. Proiectul are la bază ideea ca studenţii să construiască automobilul din sponsorizări, iar echipa ieşeană a reuşit strângerea a doar 3.000 de euro de la trei firme din totalul de 20.000 de euro necesari.

image

Nu de puţine ori, tinerii pasionaţi au făcut chetă pentru a putea cumpăra piese. „Am avut timpi morţi, când practic nu puteam face nimic la maşină din cauză că ne lipseau piese pe care le puteam primi doar prin comenzi speciale. Am pus mână de la mână ca să nu stăm degeaba. În viitorul cât mai apropiat ne trebuie un atenuator de impact din America. Acesta costă 350 de euro. Unele echipe din străinătate îi au ca sponsori pe cei de la BMW, Mercedes, Volkswagen. Noi credem totuşi că suntem mai buni ca ei şi vrem să demonstrăm acest lucru", spune Andrei Durbaca, căpitanul echipei.

Donaţie de la profesori

Entuziasmul şi pasiunea studenţilor a fost remarcat şi de profesorii care îi coordonează. „Să sperăm că acest proiect nu va eşua pentru că avem multă pasiune. Susţinere morală avem din toate părţile, ca mijloace materiale am mai primit o serie de oferte, dar nu sunt chiar pe ceea ce putem noi utiliza pentru că suntem foarte mult restricţionaţi de un regulament. Au fost situaţii în care pentru anumite piese a trebuit să facem efectiv o chetă de la noi", spune profesorul Ciprian Ciofu.

image

La final, aşa va arăta maşina construită de studenţii ieşeni

Cadrul didactic este şi cel care a donat motorul autoturismului, un Honda de 98 de cai putere. „Motorul l-am donat eu acestei echipe, e sponsorizare din partea mea pentru studenţi. Prin acest proiect, studenţii dovedesc de fapt ceea ce au învăţat şi demonstrează că şi noi ca ingineri suntem buni", a spus profesorul Ciofu. Cei care doresc să sponsorizeze proiectul tinerilor pot face plata în contul Universităţii Tehnice, ordonator de credite al echipei TUIasi Racing.

Membrii echipei de la „Formula Student"

Cătălin Găitanu - student în anul IV la Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini (TCM)

Alexandru Vucichi - student în anul IV la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial (CMMI)

Tudor Nedelcu - student în anul IV la CMMI

Radu Stoleru - student în anul IV la CMMI

Vlad Potcovuţă - student în anul III la CMMI

Andrei Podiuc - student în anul II la CMMI

Ştefan Ciubotariu - student în anul II la CMMI

George Apostoaie - student în anul IV la TCM

Cristian Ivan - student în anul IV la TCM

Mihai Coclici - student în anul IV la TCM

Alina Oancea - studentă în anul III la TCM

Lucian Iosub - student în anul IV la CMMI

Ionuţ Bocăneţ - masterand în anul II la TCM

Ovidiu Trofin - masterand în anul II la CMMI

Andrei Durbaca - student în anul IV la CMMI.

Licenţe inedite pregătite la Facultatea de Mecanică

La finalul acestui an universitar, două lucrări de licenţă vor ieşi din tipar. După ce doi ani la rând, profesorul Gabriel Ursescu de la Facultatea de Mecanică a coordonat şi a lucrat cot la cot cu studenţii pentru construirea unui roadster şi al unui vehicul hibrid.

ALTE DOUĂ INVENŢII: ROADSTER ŞI VEHICUL HIBRID

aanul acesta va fi „responsabil" de construirea unui vehicul pe pernă de aer.

image

Profesorul Gabriel Ursescu a construit în ultimii doi ani alături de studenţi un roadster (maşina albastră) şi un vehicul cu motor hibrid (maşina roşie)

Avantajul acestei maşini va fi că poate fi folosită pe orice tip de teren: mlaştini, lacuri îngheţate, drum dificil. „Principiul lui de funcţionare este plutirea pe o pernă de aer de joasă presiune. Nu face contact cu solul. Are un ventilator care ia aer din exterior şi îl trimite într-o zonă specială şi aici datorită unei pânze se creează o zonă de presiune uşor ridicată care menţine vehiculul deasupra pământului", spune profesorul Gabriel Ursescu.

image

Profesorul Gabriel Ursescu arată macheta maşinii cu pernă de aer

Vehiculul va avea 370 de kilograme cu tot cu şofer. Va fi un hovercraft pentru o singură persoană, cu un motor mic, de motocicletă, de 4-5 cai, iar pentru partea de propulsie va avea un motor de 40 de cai putere.

PROFESORUL URSESCU ENUMERĂ AVANTAJELE UNUI VEHICUL PE PERNĂ DE AER

O altă licenţă inedită este coordonată de profesorul Ciprian Ciofu de la Mecanică.

PROFESORUL CIOFU A CREAT O MAŞINĂ DE TĂIAT POLISTIREN CU COMANDĂ NUMERICĂ

Acesta a reuşit crearea unei maşini de tăiat polistiren cu fir cald, cu comandă numerică. Practic, cu ajutorul unui soft specializat se introduc în calculator dimensiunile şi forma pe care doreşti să o aibă bucata de polistiren, iar maşina va efectua comanda.

image

Profesorul Ciprian Ciofu foloseşte  maşina de tăiat polistiren

„Maşina a fost realizată la o dimensiune în aşa fel încât să putem tăia o întreagă placă de polistiren conform dimensiunilor standard ale acestuia. Scula este un fir de nichelină alimentat la 12 volţi", spune profesorul Ciprian Ciofu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite