Invenţiile studenţilor ieşeni: Roboţi de spionaj, de trimis pe Marte şi de înlocuit muncitorii FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul microrobot păşitor realizat în 2002
Primul microrobot păşitor realizat în 2002

O colecţie impresionantă de automate din Laboratorul de Robotică al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi" construite de profesori şi studenţi pot fi dezvoltate pentru armată sau spionaj, dar şi pentru înlocuirea angajaţilor din fabrici.

Cară greutăţi, desfundă ţevi, inspectează dedesubtul autoturismelor pentru depistarea obiectelor suspecte, pot fi trimişi pe Marte sau în misiuni de spionaj, sunt angajaţii-model care „muncesc" non-stop cu o precizie superioară celei umane. Acestea sunt doar unele dintre avantajele celor câtorva zeci de roboţi inteligenţi creaţi de studenţi şi profesori în Laboratorul de Robotică al Facultăţii de Mecanică.

UPDATE Licenţă inedită a unui student de la Electronică Iaşi: a creat o mână bionică (FOTO şi VIDEO)

Iaşi Kart şi maşină pe pernă de aer, licenţe la Mecanică (FOTO)

Sunt roboţi cu picioare, roţi, şenile sau reconfigurabili care se adaptează oricărui gen de teren, care cântăresc de la câteva grame până ating tona, flexibili, dotaţi cu camere video şi senzori cu ultrasunete.

Microrobot păşitor

Primul robot a fost construit în laboratorul ieşean în 2002, la întoarcerea profesorului Ioan Doroftei din străinătate. Acest gen de creaţie a constituit de atunci un punct de atracţie pentru studenţi şi doctoranzi, care au realizat lucrări de absolvire pe teme de robotică. Aşa se face că în prezent, în Laboratorul de Robotică se găsesc câteva zeci de roboţi.

Geniul roboţilor din Iaşi. Profesorii spun că un astfel de caz apare o dată la 50 de ani

Iaşi: Învaţă medicină pe un bebeluş robot

Cei mai mulţi sunt roboţii-păşitori. Ultimul robot de acest gen a fost realizat chiar anul trecut, ca teză de doctorat.

 „Este vorba despre un microrobot hexapod păşitor ce utilizează pentru deplasare în loc de motoare electrice clasice un material inteligent numit material cu memoria formei. Proprietatea materialului, în cazul nostru nişte firişoare cu diametrul de 50 de micron, este aceea că încălzit îşi diminuează lungimea. Un firişor este pentru ridicarea/coborârea piciorului, celălalt este pentru avansare şi deplasare în vederea efectuării a unui mers tripod. Această jucărie a constituit o parte din subiectul tezei de doctorat, Bogdan Ştirbu", spune profesorul Ioan Doroftei, coordonatorul tezei de doctorat.

Au inventat roata

Accentul s-a pus în special pe îmbunătăţirea modalităţii de deplasare. Astfel, există roboţi cu roţi, cu şenile, cu picioare sau reconfigurabili, care se pot adapta în funcţie de teren. Aşa s-a ajuns la invenţia unei roţi care permite deplasarea în orice direcţie.

INEDIT Maşină ca a lui Michael Schumacher, construită din cheta studenţilor ieşeni (FOTO şi VIDEO)

„Ideea a fost de a reconcepe acea roată suedeză. Am folosit nişte roţi mai mici. Are pe circumferinţa ei un număr de role pasive, care permit vehiculului să schimbe direcţia de mers instantaneu. Practic, merge în orice direcţie fără a avea mecanismul clasic, cum are autoturismul. Este realizat şi în mărime naturală şi poate fi folosit într-o secţie de producţie pentru transport materiale pentru că se pretează în spaţii reduse, se pliază inclusive lateral", explică profesorul Doroftei.

Anterior a fost realizat şi robotul reconfigurabil, care se deplasează ca o râmă, dar care poate fi făcut gen roată sau păşitor.

„Demonstrează trecerea din regim de locomoţie hibrid în vehicul cu roţi obişnuit. Trecerea respectivă ar necesita un sensor care să detecteze natura terenului pe care el se deplasează. A fost realizat acum 5 ani", mai spune profesorul Doroftei.

Printre utilitatea atribuită roboţilor se numără şi cea de curăţat ţevi. Astfel, unul din roboţii din laborator poate curăţa până şi hornul.

„Ideea este că la această jucărie îi putem ataşa o cameră video care poate vizualiza sudura de la ţevile sudate sau îi putem ataşa o perie care să ne curăţe hornul, conductele de transport de apă, gaz. Fac inspectarea unei conducte, vede defecte, blocaje, mizerie. Este realizat cu studenţii de la Bruxelles“, mai spune profesorul Doroftei.

Un robot cât şase muncitori

Pe lângă microroboţi, în laborator se găsesc şi nişte roboţi indutriali care manipulează şi sortează diferite piese. Aceştia sunt ideali în marile fabrici. În plus, ar face munca a şase angajaţi fără să obosească şi cu o precizie uluitoare.

„Semifabricatul cilindric este transferat către manipulator, camera video în timp ce banda se deplasează îi spune manipulatorului unde se găseşte această piesă, manipulatorul o apucă şi o pune în universalul strungului cu comandă numerică, se aşchiază zona aceasta. Dacă rulmentul nu pică coaxial cu piesa cu care se asamblează acel rulment, acest fapt este tradus printr-o forţă măsurată de traductorul de forţe din această articulaţie, astfel încât robotul îşi va corija poziţia efectuând în final montajul şi punând cele două piese montate pe masa de lucru. Este o cooperare între doi roboţi de tip industrial. Trebuie menţionat că robotul poate lucra în trei schimburi, sâmbăta şi duminica, fără pauză şi asta înseamnă cam câte 6 oameni", explică profesorul Doroftei modul de funcţionare al roboţilor industriali.  

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite