Memoriile unui „golan” arestat de Securitate-Omul care a lipit afişe anticomuniste pe poarta CSG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Grigorescu a primit trei luni de închisoare, în 1989, pentru revoltă anticomunistă. În noiembrie 1989, inginerul a lipit pe poarta Combinatului Siderurgic afişe anticomuniste, motiv pentru care a fost arestat şi băgat în beciul Securităţii. 

Citeşte şi:

Galaţi: revoluţionari fără Revoluţie

Poveştile Revoluţiei/Cum au fost oprite tancurile ruseşti la podul de peste Prut

Ioan Grigorescu este unul dintre puţinii români care a avut tupeul de a înfrunta pe faţă regimul comunist, ignorând riscurile la care se expunea atât el, cât şi familia lui.


Pe mine nu mă deranja atât ideea de comunism, cât modul în care era aplicat la noi în ţară. Tatăl meu fusese comunist încă din ilegalitate şi nu puteam suporta modul în care ajunsese să fie tratat poporul român", ne-a povestit inginerul, acum pensionar.

Bodyguardul lui Ceauşescu: "Am fost cerut de Legiunea Franceză, dar nu am vrut să trădez ţara"


În amintirea Braşovului


În data de 15 noiembrie 1989, chiar în ziua comemorării a doi ani de la evenimentele sângeroase de la Braşov, Grigorescu a lipit afişe anticomuniste pe stâlpii staţiei de tramvai din poarta Combinatului Siderurgic Galaţi.

GALERIE FOTO/Florin Marinescu este vicecampionul mondial la caiac care l-a păzit pe Ceauşescu


Nu era la prima manifestare de acest gen, dar acest ultim act de revoltă avea să-l trimită după gratii.


„La începutul anilor '80, când, dacă apucai, ţi se punea în rezervor benzină de 100 lei, am spart un geam la staţia PECO Şendreni pentru că se terminase cota de patru tone pe acea zi, iar eu nu apucasem. Eu m-am ales cu 1100 lei amendă pentru deranjarea ordinii publice, dar a meritat. În 15 noiembrie '89 am lipit manifeste la poarta CSG. Tot pentru deranjarea ordinii publice, am primit trei luni de închisoare. Regret că gestul meu nu a fost recunoscut când s-au acordat brevete de revoluţionar", a rememorat inginerul.

Fostul bucătar al lui Nicuşor Ceauşescu: „Era un mare beţiv. Nu-i ajungea un kil' de whisky pe zi!"


Vlad Vasiliu, preşedintele Ligii Luptătorilor din decembrie 1989-Galaţi spune însă că inginerul Grigorescu a refuzat de mai multe ori să primească certificatul de revoluţionar.


„El este indiscutabil un simbol al Galaţiului, însă a rămas un revoltat şi nu a vrut să recunoască guvernul instaurat în 1990. E păcat, dar nu avem cum să îi băgăm certificatul pe gât
", a spus acesta.

image


Ioan Grigorescu îşi aminteşte cu plăcere despre ziua în care s-a iscat o adevărată legendă despre el în combinat.

„Dacă Ceauşescu rămânea cu noi, poate nu-l omorau"


„Nu am ales ziua întâmplător. Pe lângă faptul că se împlineau doi ani de la evenimentele de la Braşov, era şi ziua meciului România-Danemarca, iar combiniştii plecau mai devreme acasă", a povestit Grigorescu.


Şi-a pregătit 11 afişe, cu lozinici anticomuniste, pe care şi le-a ascuns pe sub haine şi s-a dus la poarta principală de intrare în combinat, cu gândul de a le lipi în staţia de tramvai.


„Şi acum îmi amintesc ce scriam acolo «Nu vrem în disperare un nou BRAŞOV» era numai pe unul dintre afişe ".


În beciul Securităţii


A reuşit să lipească numai trei, până a fost reperat de oamenii Securităţii, care l-au arestat şi l-au băgat la beci.


După o noapte de declaraţii la sediul Securităţii, a urmat un proces scurt şi o condamnare la trei luni de închisoare. A fost eliberat la Revoluţie, pe 22 decembrie.

Ilie Plătică-Vidovici: „Iliescu şi Roman au zis: «Morţi avem destui»"


Ulterior, Grigorescu s-a revoltat şi împotriva actualei clase politice, intrând în conflict cu toţi liderii politici.

Cealaltă Revoluţie: sex,sucuri şi televizoare color

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite