Ziua Marinei, anul şi incidentul. Evenimentele neplăcute care au marcat de fiecare dată festivităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Marinei Române, agitată şi presărată de incidente
Ziua Marinei Române, agitată şi presărată de incidente

Frumoasa sărbătoare a marinarilor, celebrată cu atâta fast la malul mării, este marcată aproape anual de incidente ce umbresc bucuria zilei. Iată o scurtă trecere în revistă a evenimentelor neprevăzute care au stricat organizarea riguroasă a manifestării militare.

15 august 2008. Un paraşutist al Forţelor Aeriene Române aterizează la punct fix pe faleza Comandamentului Flotei, dar greşeşte ţinta şi nimereşte în mulţime. El se loveşte de balustradă şi acroşează un spectator. Ambii au fost uşor răniţi, fiind trataţi la faţa locului de echipajele medicale pentru intervenţie de urgenţă. 

Militar rănit de o armă de foc la Ziua Marinei. Ce s-a întâmplat la exerciţiul demonstrativ

Ministrul Apărării despre rănirea militarului la Ziua Marinei: „A fost viciu de fabricaţie. A cedat materialul“


Militarul rănit la Ziua Marinei a rămas cu schijele în picior




Ziua Marinei, spectacolul mândriei naţionale

15 august 2010. Preşedintele Traian Băsescu este primit cu huiduieli de publicul strâns în faţa Comandamentului Flotei, ca să asiste la festivităţi. Oamenii, localnici şi turişti, l-au fluierat îndelung strigând „Huoo“ atunci când şeful statului şi-a început discursul. A fost pentru prima dată când Băsescu a fost huiduit la el acasă.

Începutul declinului. Băsescu, huiduit la el acasă pentru prima dată


Ceremonia a fost umbrită şi de tragedia aviatică de la Tuzla de la 5 iulie 2010, când şi-au pierdut viaţa 12 militari, scafandri constănţeni şi piloţi buzoieni. Marinarii au adus un omagiu celor dispăruţi la Tuzla: Răzvan Rângheţ, Florin Cişmaşu, Cătălin Rădoi, Băduţ Papuc, Vlăduţ Sărman, Cosmin Florescu, Cosmin Furtună, Liviu Antim, Cătălin Antoche, Cătălin Chioveanu, Nicolae Jianu şi Lavinia Guiţă.

Eroii de la Tuzla, avansaţi în grad post-mortem de Ziua Marinei

15 august 2011. Ca să prevină incidentul din anul anterior, Marina cheamă angajaţii încă de la primele ore ale dimineţii, să ocupe locurile în public aproape de tribuna oficială.



Militarii erau lăsaţi să intre în perimetrul împrejmuit şi păzit doar după ce arătau legimitaţia de serviciu. Preşedintele Traian Băsescu n-a mai venit însă la manifestare.

EXCLUSIVITATE Aplaudacii de la Ziua Marinei: militari chemaţi în civil lângă tribuna oficială

image
image

Totuşi festivităţile au fost perturbate de scandalul iscat de „Luceafărul huilei“ Miron Cozma şi de „haiducul“ Nicolae Mavrodin. Ei au vrut să depună o coroană de flori la Monumentul marinarilor, deşi nu făceau parte din programul oficial.



Jandarmii i-au împiedicat, iar în tărăboiul creat, Mavrodin a căzut pe jos şi a acuzat lovirea sa de către forţele de ordine.

Scandal cu protestatarii lui Miron Cozma. Au rupt cordonul de ordine

15 august 2012.
Un infanterist care făcea parte din dispozitivul de luptă de pe faleza Comandamentului Flotei a fost rănit la picior în timpul demonstraţiei. Întăritorul de recul al unei arme de foc a explodat, provocând militarului o plagă sângerândă la glezna stângă.




El a fost transportat la spital pentru investigaţii amănunţite. Militarul a acuzat şi lipotimie, o stare de leşin survenită pe fondul tensiunii acumulate şi al efortului prelungit din perioada de pregătire a Zilei Marinei.

image
Militarii trag la demonstraţie cu muniţie de manevră
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite