În oraşul cu cea mai scumpă gigacalorie, întreţinerea a crescut în februarie cu 25%!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constănţenii, cu subvenţie sau fără, plătesc cu greu facturile uriaşe la întreţinere
Constănţenii, cu subvenţie sau fără, plătesc cu greu facturile uriaşe la întreţinere

Afişarea listelor cu plata întreţinerii pe luna februarie a provocat un şoc locuitorilor obişnuiţi deja cu facturile astronomice. Costurile, care erau şi aşa cele mai mari din ţară, au crescut cu 25% faţă de luna ianuarie.

Astfel, pentru o garsonieră este de plătit în medie 300 de lei, pentru un apartament de două camere – 700 de lei, pentru un apartament de 3 camere – 1.000 de lei, iar pentru un apartament de 4 camere – 1.300 de lei.

„În februarie a fost şi mai frig, aşa că s-a consumat mai multă energie termică. Într-un apartament este de obicei un consum de 1,2 gigacalorie, dar în februarie s-a consumat spre 1,4“, explică administratori de bloc.

Citeşte cât a fost întreţinerea pe luna ianuarie la Constanţa

Restricţii la căldură şi apă caldă pentru locuitorii din Vatra Dornei

Familia Nichifor locuieşte într-un apartament de două camere din cartierul Tomis 2 şi numai încălzirea le-a venit de plată 550 de lei, la care se adaugă restul utilităţilor de peste 150 de lei, astfel că întreţinerea lunară depăşeşte 700 de lei. Ambii soţi muncesc, dar factura le sugrumă veniturile.

„Este uriaşă întreţinerea, ajungem să plătim în fiecare lună de parcă am sta într-un complex rezidenţial de lux dintr-o metropolă occidentală. Părinţii noştri stau la 2 camere, primesc subvenţie că-s pensionari cu venituri mici şi plătesc cu vreo 150 de lei mai puţin. Enorm pentru puterile lor!“
În blocul familiei Nichifor, din 40 de locatari, 18 sunt cu subvenţii. „Deşi nu toţi merită, dar îşi declară venituri false, mai mici“, spun supăraţi oamenii.

Şi mai urmează

Pentru asociaţiile de proprietari se anunţă vremuri şi mai grele. Gigacaloria s-a scumpit din luna februarie, ajungând de la 3,4 lei la preţul de 3,5 lei - adică dublu faţă de Bucureşti. Scumpirea votată de consilierii locali se aplică retroactiv şi va fi regăsită în factura din luna aprilie.


Marcel Dragu, şeful Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Constanţa

Află cât a costat întreţinerea la Constanţa pentru luna decembrie

„Constanţa are cea mai scumpă gigacalorie din ţară, pentru că suntem singurul oraş din ţară unde nu s-a aplicat subvenţia generală. Municipalitatea a hotărât să împartă altfel banii - care au fost destui, de cred c-or să şi rămână. În loc să primească o subvenţie toată lumea, primesc doar cei cu venituri declarate mici. Cine să îi controleze pe ăştia, cine să le verifice veniturile? Ştiu oameni cu buticuri, cu maşini de marfă, cu moşteniri, cu bani la ciorap. Şi ei primesc subvenţie, iar eu trebuie să le plătesc lor ajutorul. Nu este corect!“, este revoltat Marin Dragu, şeful Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa.

Vezi cum se acordă subvenţiile

El este ferm convins că subvenţiile sunt fraudate. „Sunt falşi săraci, iar autorităţile înlesnesc balcanismul prin aceste măsuri populiste. Ştim că acum contează doar voturile, dar ăsta este FURT!“, spune şeful de asociaţie.

Singura soluţie pentru limitarea costurilor este montarea de repartitoare şi izolarea termică a blocurilor. „Acum o să se facă din ce în ce mai cald. Repartitoarele pot fi închise, dar cei care nu le au montate trebuie să doarmă cu geamurile deschise. Or să plătească la fel de mult, că şi RADET-ul este interesat să vândă agentul termic primit de la CET. Cei cu repartitoare au controlul consumului şi plătesc cu cel puţin 50% mai puţin decât ceilalţi“, arată Dragu.

Cât se plăteşte întreţinerea în alte oraşe

Cum se calculează ajutoarele

De subvenţie beneficiază 85.000 de constănţeni, practic jumătate dintre consumatorii RADET. Aceştia plătesc jumătate din preţul gigacaloriei: 1,7 lei - la fel ca anul trecut. Subvenţiile au fost date de Guvern, iar Primăria Constanţa a suplimentat ajutorul financiar, diferenţiat în funcţie de venituri. „Prefer să dau săracilor decât să îi ajut pe cei cu Jeep la poartă“, a motivat decizia primarul Radu Mazăre.

La Constanţa primesc subvenţie cei care au declarat că au venituri pe membru de familie de maximum 1.300 de lei, că nu au maşină şi nici conturi mai mari de 3.000 de lei.

image

Citiţi şi:
Pietrenii cer sistarea căldurii ca să scape de facturile mari la întreținere

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite