Costuri astronomice la întreţinere: 500 de lei pentru un apartament de două camere, 850 de lei pentru unul cu trei camere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au început să se afişeze listele la întreţinere pe luna decembrie, iar sumele pe care constănţenii le au de plată sunt de infarct. De exemplu, pentru un apartament de două camere (unde proprietarul beneficiază de subvenţie!), costul întreţinerii ajunge la  500 de lei, iar pentru unul de trei camere – la 850 de lei.

„Pentru noi este dezastruos. Este un coşmar care nu se mai termină. Nu ştiu ce o să se aleagă de noi. Tăiem şi ultimii bani de mâncare, tăiem banii de medicamente, tăiem tot. N-o să mai putem trăi în casele noastre cu aşa cheltuieli la aşa venituri“, spun oamenii, înspăimântaţi de perspectivă.

Maria Buzbuchi locuieşte în apartamentul său cu două camere şi are de plătit 470 lei: „Este aproape toată pensia mea! Unde o să ajungem? O să murim cu zile!“. Georgeta Frigioiu are ghinionul de a avea apartament cu trei camere – 700 de lei: „Toată pensia am ajuns să ne-o dăm pe întreţinere?!? Nu se mai poate aşa ceva, nu se mai poate!!“.
Femeile se închină şi se revoltă în faţa avizierului. Dar sunt „norocoase“ faţă de vecinii de la etajul 2, un cuplu de bătrânei cu apartament de 3 camere – aceia au de plătit 850 de lei.

„Să facă economii!“
Pentru preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari (UAP) Constanţa, contraamiralul în rezervă Marcel Dragu, sumele sunt de necontestat: „Noi am dat în nenumărate rânduri soluţii pentru reducerea costurilor. În primul rând este vorba despre montarea gigacalorimetrului la branşamentul blocului. Fără asta, nici nu se discută de vreo economie. În al doilea rând, vorbim despre montarea de repartitoare individuale. Şi în al treilea rând, despre izolarea termică a blocului. Necazul este că lumea nu percepe încă avantajele acestor trei modalităţi de reducere a costurilor“.

Iată câteva exemple de costuri ale agentului termic pentru încălzirea locuinţei, oferite de Uniunea Asociaţiilor de Proprietari. De subliniat că din costul întreţinerii lunare, agentul termic pentru căldură reprezintă cel puţin 50%.

•    La un bloc cu repartitoare şi izolaţie termică: pentru o garsonieră costurile variază între 26 şi 524 de lei; pentru un apartament de două camere - de la 38 la 648 de lei; pentru un apartament de trei camere - de la 64 la 403 lei; pentru un apartament de patru camere - de la 49 la 527 de lei.

•    La un bloc cu repartitoare, dar neizolat termic: pentru un apartament de două camere, costurile variază de la 46 la 653 de lei; pentru un apartament de trei camere - de la 76 la 387 de lei.

•    La un bloc fără repartitoare şi neizolat termic: pentru un apartament de două camere - 332 lei, pentru un apartament de trei camere - 404 lei; pentru un apartament de patru camere – 574 de lei. Aici costurile au crescut în medie cu 100 lei faţă de luna noiembrie.

Marcel Dragu arată că în cazul blocurilor cu repartitoare, extremele s-au modificat simţitor faţă  de luna noiembrie, semn că oamenii economi au strâns cureaua şi mai tare, iar ceilalţi au considerat mai important confortul.



Marcel Dragu președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța


Spre exemplu, la o garsonieră s-a ajuns de la un cost minim de 58 lei (în noiembrie) la 26 lei (în decembrie), iar de la un cost maxim de 345 de lei (în noiembrie) la 524 de lei (în decembrie). Un constănţean a reuşit chiar ca, la un apartament de patru camere, să plătească o cotă-parte la căldură de 49 de lei.

„Probabil omul şi-a închis caloriferul sau nu locuieşte acolo, pentru că aceasta este o caracteristică a Constanţei – să fie reşedinţă de vară pentru mulţi români“, îşi exprimă părerea şeful UAP.

Toate costurile s-au dublat
Edificatoare este influenţa gigacalorimetrului montat la branşamentul blocului. În cazul unui bloc cu 10 etaje şi 60 de apartamente se plătea către RADET un consum de 500-700 de gigacalorii pe iarnă fără repartitor. După ce s-a montat repartitorul, consumul s-a redus până la 165 gigacalorii/iarnă, iar când blocul şi-a făcut şi izolare termică, consumul a scăzut până la 108 gigacalorii/iarnă.

„Toate costurile s-au dublat. Gigacaloria s-a scumpit de la 170 lei la 338 lei, preţul energiei termice pentru apa caldă a crescut de la 4 lei/m3 la 9-10 lei/m3, iar apa rece - de la 4 lei/m3 a ajuns la 6-7 lei/m3. TVA-ul a crescut de la 19% la 24%, indemnizaţiile în asociaţii s-au mărit cu 30% (şi nici aşa nu vor oamenii să se ocupe de treburile administrative), cheltuielile cu ascensorul s-au dublat la 200 lei“, explică Marcel Dragu.

„Trebuie eforturi“
„La mine în bloc, media de întreţinere este de 300 lei/apartament. Dintre cele 60 de apartamente, doar opt beneficiază de ajutoare.  Dacă oamenii nu şi-au comunicat indexurile la repartitoare sau la apometre la timp, consumul a fost aproximat după cea mai mare valoare corespunzătoare tipului de apartament plus 15%. Astfel se ajunge ca, la apartamente cu două camere, să se plătească poate chiar mai mult decât la trei sau patru camere. Totul depinde de cum îşi gestionează fiecare consumurile. Trebuie eforturi“, a mai spus şeful Uniunii Asociaţiilor de Proprietari (UAP) Constanţa.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite