De ce plătesc constănţenii cea mai scumpă gigacalorie: haiducul Mazăre ia de la bogaţi şi dă la săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Listele de întreţinere vor da frisoane constănţenilor
Listele de întreţinere vor da frisoane constănţenilor

Primarul Radu Mazăre s-a hotărât din nou „să ia de la cei bogaţi şi să dea la cei săraci“. Nu mai susţine subvenţia pentru gigacaloria constănţenilor, care vor plăti din acest an preţul întreg de 338 de lei. Cu banii economisiţi astfel dă ajutoare pentru încălzire oamenilor nevoiaşi.

Primarul Radu Mazăre s-a hotărât din nou „să ia de la cei bogaţi şi să dea la cei săraci". Nu mai susţine subvenţia pentru gigacaloria constănţenilor, care vor plăti din acest an preţul întreg de 338 de lei. Cu banii economisiţi astfel dă ajutoare pentru încălzire oamenilor nevoiaşi.

„Anul trecut am cheltuit 380 de miliarde de lei vechi pentru subvenţia la căldură, iar oamenii plăteau 170 de lei pe gigacalorie. Aceeaşi sumă am alocat-o şi pentru sezonul 1 noiembrie 2011 - 31 martie 2012, dar luăm preţul întreg pe gigacalorie şi banii îi cheltuim altfel: dăm ajutoare oamenilor săraci, diferenţiat, în funcţie de venitul fiecăruia", a explicat primarul Constanţei.

Cum se calculează ajutoarele

Pe lângă ajutoarele pe care le va da Guvernul, Primăria Constanţa va ajuta 50% dintre constănţenii racordaţi la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) - 85.000 de constănţeni. Tranşele Guvernului se împart în trei categorii: cei care au venitul pe membru de familie între 310 şi 315 lei beneficiază de o reducere de la Guvern de 50% la căldură, iar Primăria Constanţa dă în plus 28%, astfel că familia respectivă va ajunge să plătească factura ca anul trecut, adică 170 de lei pe gigacalorie; cei care au venituri între 500 şi 615 lei beneficiază de ajutor de la Guvern de 10%, iar Primăria Constanţa acoperă diferenţa de 50%, iar constănţeanul cu acest venit va plăti tot 170 de lei pe gigacalorie; iar cei care au un venit lunar cuprins între 615 şi 786 de lei vor plăti la fel ca anul trecut, deoarece Guvernul le suportă 5% din costul gigacaloriei, iar Primăria - 53%.

Ajutoare şi mai mari pentru persoanele singure

Primăria Constanţa a decis să acorde ajutoare şi celor cu venit de până la 1.000 de lei. „Suportăm 25% din factură dacă aveţi venitul cuprins între 840 de lei şi 900 de lei şi suportăm 10% din factură dacă aveţi între 900 şi 1.000 de lei", a mai spus Mazăre. Persoanele singure cu un venit lunar de până la 1.082 de lei vor plăti factura la căldură ca anul trecut, iar cei cu venit între 1.082 şi 1.300 de lei vor avea o subvenţie de la primărie de 25%.

„Ne-am lăsat o marjă de 40-50 de miliarde de lei, pentru a extinde procentul de ajutor. Trebuie însă să ştiţi că ajutoare veţi primi şi de la Guvern, şi de la Primăria Constanţa, doar dacă veţi consuma raţional şi dacă nu aveţi maşină sau în conturi mai mult de 3.000 de lei", a mai spus Radu Mazăre.

Soluţia: ecomonia

Şeful Uniunii Asociaţiilor de Proprietari, Marcel Dragu, consideră firească scumpirea gigacaloriei: „Nu se poate să acordăm ajutoare la nesfârşit. Eu sunt împotriva ajutoarelor, pentru că încurajează nemunca. Nu este normal ca unora cu maşini, afaceri, cu apartamente de 3-4 camere, să le fie plătită căldura din bani publici, în timp ce sărmanii care locuiesc într-o cameră poate nu primesc niciun ajutor". Soluţia văzută de preşedintele asociaţiilor de proprietari este una: reducerea consumului. „Montăm repartitoare de căldură, facem termoizolaţie la blocuri şi facem economie", spune Marcel Dragu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite