MISTERELE BUCUREŞTIULUI Ana şi Ştefan, legendele care bântuie Casa Poporului (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mituri dintre cele mai bizare s-au născut o dată cu edificiul colosal ridicat în Epoca de Aur. Memorabile sunt legendele despre Ana şi Ştefan, doi tineri care au murit în timp ce munceau la construcţie.

Despre Casa Poporului se spune că a îngropat nu doar monumente, ci şi destine.
Una dintre cele mai emoţionante dezvăluiri îi aparţine unei femei din Iaşi, care spune că fiul ei, Ştefan, ar fi fost zidit într-un cofraj de beton. De-o moarte cruntă a avut parte şi o tânără zidăriţă, Ana.

Însăşi Anca Petrescu, arhitecta-şefă a Casei Poporului, îşi aminteşte de accidentul în care tânăra şi-a pierdut viaţa.

„S-a dezechilibrat şi s-a prăbuşit de la o înălţime de 16 metri. În total au fost 10-15 accidente mortale, iar de fiecare dată când se întâmpla o tragedie, directorul coordonator era destituit. Am auzit şi eu despre legendele morţilor zidiţi în pereţi, ba chiar la un moment-dat se spunea că Piaţa Constituţiei este pavată cu cadavre ascunse. Aberant! După fiecare accident mortal se făcea o investigaţie militară şi cădeau capete de la nivel înalt pentru asta. Până la urmă era un şantier de stat, imens, era aproape de neevitat să nu se întâmple ceva”, a explicat arhitecta pentru adevarul.ro.

Sfârşitul tragic al lui Fănică

Nu la fel de convinsă este mama lui Ştefan, o bătrână simplă care crede şi acum, după 21 de ani de la dispariţia fiului său, venit să-şi facă un viitor la Bucureşti, că acesta a avut o moarte cumplită pe acel şantier.

Femeia povestea, în urmă cu câţiva ani, pentru un cotidian central, că i-a auzit cu urechile ei pe colegii lui «Fănică», într-un compartiment de tren, cum se mirau de sfârşitul tragic al acestuia: fusese îngropat în cofrajul de beton!

Din discuţia lor, mama tânărului a mai înţeles că îi ieşise o mână afară, dar un muncitor i-a rupt-o cu lopata şi a scuns-o sub un morman de moloz.

Casa Poporului este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume

casa poporului

Aruncaţi în puţ

Această teorie o susţine şi Mitică A., soldat la acea vreme, cel care a luat parte la lucrările pentru ridicarea măreţului edificiu.

„Grupele de muncitori erau schimbate precum şosetele. Eu nu am stat decât vreo două săptămâni acolo, că să-mi ajungă la urechi avertismentul că nu trebuie să vorbesc prea multe despre ce văd, ca să-mi fie bine. Cei care lăsau impresia că-s mai «curioşi» li se făcea vânt într-un puţ şi se arunca alcool peste ei că să se creadă că au murit din cauza băuturii. Mulţi şi-au găsit sfârşitul astfel, aşa am auzit”, spune bărbatul.  
 
S-au sinucis după ce le-a fost demolată casa
 
Statisticile oficiale spun că 20.000 de muncitori şi 700 de arhitecţi, coordonaţi de Anca Petrescu, au pus umărul la ridicarea edificiului, după ce Ceauşescu a decis să distrugă, pur şi simplu, o a şasea parte din Bucureşti.

Demolările caselor din zonele Uranus, Calea Rahovei, Izvor şi Mihai Vodă au fost făcute pentru această clădire în care urmau să fie centralizate toate ministerele regimului brutal.

„Mii de oameni au trăit o dramă atunci când s-au văzut fără case, deşi statul le-a oferit ca alternativă locuinţe, acestea erau insalubre, date în bătaie de joc. Mulţi nu s-au împăcat cu ideea că au rămas fără căsuţele lor vechi şi au făcut infarct de supărare. Alţii s-au sinucis”, a povestit pentru adevarul.ro istoricul Dan Falcan, şeful departamentului de Istorie de la Muzeul de Istorie a Bucureştiului.

A dărâmat un spital după ce pisicile i-au umilit câinii

Spitalul Brâncovenesc a fost una dintre cele mai importante „victime” ale lui Ceauşescu, care îşi dorea cu ardoare proiectul Casei Poporului. În momentul demolării, aici lucrau cei mai buni medici din Bucureşti.

În jurul acestei decizii, de a fi demolat, circulă de fapt o legendă care spune că preşedintele ar fi ordonat distrugerea instituţiei sanitare din cauza unui moment penibil pe care l-a trăit în curtea spitalului. Se spune că Ceauşescu umbla cu doi dulăi, Corbu şi Şarona, iar în timpul unei vizite la celebrul spital din Piaţa Unirii, aceştia au rupt-o la goană după nişte pisici.

Toată lumea a izbucnit în râs, însă preşedintele s-a simţit umilit de întreaga povestea şi a anunţat demolarea spitalului. Mai mult decât atât, Ceauşescu s-ar fi răzbunat chiar şi pe bietele feline. „Se mai spune că atunci când în cadrul sistematizării Pieţei Unirii a fost turnat planşeul de beton peste Dâmboviţa, dedesubt au fost îngropate de vii sute de pisici”, mărturiseşte istoricul Falcan.
 
Legături secrete cu metroul
 
Deşi lucurarile la construcţia Casei Poporului au fost inaugurate pe 25 iunie 1984 în prezenţa Ceauşeştilor, marele edificiu nu a fost terminat în totalitate nici până astăzi. Potrivit arhitectei Anca Petrescu, instalaţiile de la subsol au rămas neterminate. Un subsol adânc de 9 metri, despre care Petrescu spune ca este singurul spaţiu subteran accesibil publicului larg, făcând referire la adăpostul antierian care se găseşte la o adâncime şi mai mare, loc păzit de armată.

Cât despre zvonul că Ceauşescu şi-ar fi construit o linie secretă de metrou, Petrescu îşi aminteşte că la începutul lucrărilor a sesizat nişte „legături” subterane gata executate, însă tot armata a avut grijă să le ferească de ochii lor, acoperindu-le.

Vezi mai jos imagini de la inaugurarea lucrărilor la Casa Poporului şi un inedit reportaj al jurnaliştilor de la BBC în Palatul Parlamentului

Citiţi şi celelalte episoade din SERIALUL "MISTERELE BUCUREŞTIULUI"

Episodul 1 - Despre legenda meniului cu ficat de om, de la restaurantul Budapesta din Capitală, citiţi AICI

Nimeni nu a aflat cu siguranţă dacă la faimosul restaurant comunist de pe bulevardul Cantemir din Capitală se serveau într-adevăr organe de om în anii ’80, însă macabrul mister anchetat la vremea respectivă de Miliţie şi de Procuratură s-a răspândit rapid prin tot oraşul. Deşi resturantul a fost desfiinţat în urmă cu doar câţiva ani, bucureştenii nu au uitat legenda „specialităţilor canibale” de la Budapesta, loc devenit între timp unul dintre reperele cele mai importante pentru şoferii din Capitală.

Episodul 2 - Află AICI incredibila legendă a fantomei din casa poetului sinucigaş Ilarie Voronca

O casă veche, cu geamuri sparte, ale cărei ziduri spun povestea mai multor decenii. Aşa arată acum imobilul de pe strada Parfumului, nr 20, în care a trăit poetul Ilarie Voronca, prieten bun cu George Călinescu. Din 1946, când poetul şi-a luat zilele la Paris, în jurul casei din centrul Capitalei s-au ţesut tot felul de poveşti.

Episodul 3 - Află AICI cum a fost construită în secret, de frica Elenei Ceauşescu, staţia de metrou Piaţa Romană, atracţia sinucigaşilor

Peronul periculos de îngust şi curbe la intrarea în staţie – nu-i de mirare că Piaţa Romană, unică printre celelalte staţii de metrou din Bucureşti, a devenit în timp unul dintre locurile preferate ale sinucigaşilor. Aspectul său straniu îl „datoram” Elenei Ceauşescu, care a scos-o de pe harta proiectanţilor metroului, în 1985, dintr-un motiv bizar. „Sunt prea multe staţii, mai răriţi-le!” – acesta ar fi fost ordinul Elenei Ceauşescu atunci când a văzut proiectul pentru tronsonul 2 de metrou Berceni – Pipera, ne-a spus unul dintre cei trei proiectanţi ai staţiei, Sorin Călinescu. Acesta susţine ca acest punct de oprire al metroului s-a construit totuşi, în secret, încălcând ordinul tovaraşei, care era de neclintit în decizia ei.

Episodul 4 - De ce majoritatea sinucigaşilor aleg să-şi curme zilele la staţia de metrou Eroilor? Citeşte AICI

Află AICI Cele mai multe tentative de suicid au loc la staţiile de metrou Eroilor, Izvor, Piaţa Romană şi Piaţa Unirii, spun reprezentanţii Metrorex, adăugând că toate famiile sinucigaşilor solicită după un astfel de eveniment tragic imagini video pentru a se convinge că nu a fost vorba de un accident.

Episodul 5 - Desoperă AICI de ce au fugit toţi chiriaşii din casa în care a fost ucis Ioan Luchian Mihalea

O crimă sângeroasă şoca întreaga ţară în urmă cu aproape 17 ani: Ioan Luchian Mihalea, îndrăgit compozitor, solist şi dirijor al grupului Song a fost găsit mort - lovit şi strangulat - în apartamentul său din Drumul Taberei. Anii au trecut, însă vecinii nu au uitat povestea, căreia i-au adaugat „ingrediente” dintre cele mai înfiorătoare. Locuinţa a fost închiriată constant, până acum câţiva ani, numai unor grupuri de studenţi, care nu au stat mai mult de o lună, ne-au povestit foştii vecini ai artistului.

Episodul 6 - Despre blestemul clopotului îngropat la Chiajna, mănăstirea în care n-au slujit niciodată preoţii (VIDEO), AICI

Cele mai înfiorătoare legende ale Capitalei se învârt în jurul ruinelor Mănăstirii Chiajna din Giuleşti-Sârbi. Crime, dispariţii stranii şi boli groaznice – toate au fost puse de localnici pe seama bisericii abandonate, în ultimele două secole, imediat după ce a fost construită. Ca să ajungi la mănăstirea Chiajna trebuie să calci pe cadavre, în cel mai adevărat sens, pentru că ruinele ei se află în imediata vecinătate a două cimitire.

Episodul 7 - Afla AICI cum a ajuns Casa Radio din muzeu al lui Ceauşescu loc preferat de satanişti şi sinucigaşi

Una dintre cele mai cunoscute legende ale oraşului spune că, în 1992, o studentă de la Litere s-a sinucis în casa Radio după o glumă proastă a colegilor ei, care au făcut-o să creadă că iubitul său vrea s-o părăsească. Mitul circulă şi azi, deşi nimeni nu-şi mai aduce aminte de acest caz. Sinuciderea şi crimele care au urmat printre ruinele colosului neterminat nici până acum au întărit părerea bucureştenilor că acest loc ar fi „blestemat”.

Episodul 8 - Citeşte AICI mărturii despre urmărirea lui Rîmaru, studentul care a ucis trei blonde şi a nenorocit alte zece brunete

Din cauza secretomaniei tipic comuniste cu care s-a tratat cazul Ion Rîmaru, în perioada 1970-1971, în jurul acestuia s-au construit imediat zeci de legende care l-au catalogat rapid drept “cel mai odios asasin din istoria României”. Fascinanta poveste a acestui adevărat „Jack Spintecătorul” de Dâmboviţa ne-a relatat-o comisarul criminalist Traian Tandin, aflat la acea vreme în subordinea locotentului Ioan Sântea, cel care l-a prins şi executat pe Rîmaru. Episodul 9 - Blestemul garsonierei Mihaelei Runceanu. Vezi AICI de ce preoţii nu au sfinţit nici până azi locul unde a fost ucisă cântăreaţa! Nimeni nu a mai dormit în garsoniera de la Dristor, unde în urmă cu 21 de ani a fost ucisă artista, spaţiul fiind închiriat doar de firme care, una după alta, au tras obloanele.

Episodul 9 - A salvat din greşeală o altă femeie la cutremurul din 1977, iar soţia sa, însărcinată, a murit. Vezi AICI dacă legenda e reală

4 martie 1977, fostul restaurant Dunărea de lângă Universitate – cu câteva minute înainte de cutremurul devastator a intrat o pereche de îndrăgostiţi. Cum localul era foarte aglomerat, s-au aşezat alături de un alt cuplu la o masă. În învălmăşeala din timpul seismului, el şi-a apucat soţia de mână şi reuşeşte să iasă din local, pe geam, chiar înainte de a se prăbuşi. În stradă, când îşi revine din şoc descoperă cu stupoare că o salvase pe cealaltă femeie de la masă!

Episodul 10 - Descoperă AICI blestemul garsonierei Mihaelei Runceanu. Preoţii nu au sfinţit nici până azi locul unde a fost ucisă cântăreaţa!

Nimeni nu a mai dormit în garsoniera de la Dristor, unde în urmă cu 21 de ani a fost ucisă artista, spaţiul fiind închiriat doar de firme care, una după alta, au tras obloanele.

Episodul 11 - Citeşte AICI despre metroul secret a lui Ceauşescu

La începutul anilor ’80, vestea că Ceauşescu dorea ca Armata să-i construiască o reţea subterană secretă care să facă legătura între Casa Poporului şi Aeroport a făcut mare vâlvă. Nici până în ziua de astăzi nu s-a putut demonstra dacă această linie secretă există cu adevărat sau este doar un mit. Şi asta pentru că Serviciul Român de Informaţii refuză accesul în subteranele Casei Poporului, acolo de unde se consideră că ar fi trebuit să pornească linia de metrou prezidenţială.

Episodul 12 - Mărturii incredibile despre OZN-urile care au apărut deasupra Capitalei. Vezi AICI care este locul în care îşi fac prezenţa, cel mai des, astfel de obiecte neidentificate

Obiectele zburătoare neidentificate nu ocolesc nici cerul Bucureştiului, spun ufologii. Potrivit specialiştilor, acestea îşi fac apariţia în mod constant pe Lacul Morii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite