MISTERELE BUCUREŞTIULUI: De ce majoritatea sinucigaşilor aleg să-şi curme zilele la staţia de metrou Eroilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe tentative de suicid au loc la staţiile de metrou Eroilor, Izvor, Piaţa Romană şi Piaţa Unirii, spun reprezentanţii Metrorex, adăugând că toate famiile sinucigaşilor solicită după un astfel de eveniment tragic imagini video pentru a se convinge că nu a fost vorba de un accident.

„De cele mai multe ori familiile sinucigaşilor vin şi ne cer înregistrări video, pentru a vedea dacă a fost vorba de un accident, nu cred că cei pe care îi cunosc de-o viaţă întreagă ar fi capabili să facă un asemenea gest. Noi îi avertizăm asupra imaginilor şocante pe care urmează să le vadă şi îi punem să semneze că vor să meargă până la capăt.

După ce văd imaginile pleacă sfâşiaţi, pentru că văd că gesturile sunt făcute de bunăvoie. Staţiile în care au avut cele mai multe astfel de întâmplări nefericite sunt Eroilor, Izvor, Piaţa Romană şi Piaţa Unirii”, ne-a mărturisit, foarte rezervat, şeful Metrorex, Gheorghe Udrişte.

Gheorghe Udrişte, director Metrorex

Vor să lase în urmă ceva senzaţional
Doar psihologilor le este limpede gestul unui sinugigaş care se aruncă în faţa unui tren subteran care circulă la intrarea în staţie cu circa 30-40 de kilometri/oră. 

„Explicaţia pentru care aleg staţia de metrou Eroilor este că toţi vor să lase în urma lor ceva «senzaţional», iar acolo, fiind un loc foarte aglomerat, poate cel mai aglomerat din subteran, se gândesc că este locul cel mai potrivit. În mintea lor se creează o «vâscozitate», de regulă aceşti oameni care se sinucid se culcă şi se trezesc cu acelaşi gând, până îl pun în aplicare”, spune psihologul criminalist Tudorel Butoi.

Gheorghe Udrişte, director Metrorex, a povestit pentru „Adevărul de Seară“ cum se comportă familiile sinucigaşilor după tragicele incidente

Tudorel Butoi, psiholog criminalist

A scăpat de trei de sub metrou
Tot la staţia Eroilor s-a petrecut „o minune”, spune directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte: o bucureşteancă a scăpat cu viaţă după ce a încercat să se omoare de trei ori!

Psihologul criminalist Tudorel Butoi e de părere că sinucigaşii aleg staţia Eroilor pentru că este aglomerată

Referitor la acest caz, Tudorel Butoi spune că, la astfel de oameni, se creează o idee „pivot” în minte care îi face să nu abandoneze până nu încheie socotelile cu viaţa. Şi nu oricum, în acelaşi mod în care au mai încercat!

Staţia de metrou Eroilor

Sindromul Anna Karenina
Cât priveşte celelate staţii de metrou din macabrul clasament, Izvor, Piaţa Romană şi Piaţa Unirii, explicaţia este de ordin topografic, explică Butoi.
„Mai există o categorie de sinucigaşi care vor să aibă o moarte sigură, fără să fie împiedicaţi să-şi ducă la bun sfârşit gestul, şi îşi aleg ca punct de bătaie locuri unde sunt puţine camere de supraveghere şi puţini paznici”, a mai spus Butoi. 

De aceeaşi părere este şi medicul psihiatru Rodica Tănase. „Sinuciderile la metrou sunt foarte urâte, cu atât mai mult când sunt mediatizate. Persoanele care recurg la această metodă de sinucidere nu mai vor, nici măcar în subconştient, să trăiască. Ei sunt un fel de Anna Karenina a vremurilor moderne”, spune specialista.

Cinci bucureşteni au vrut să moară la metrou, anul trecut
Doi dintre ei au avut noroc şi au ieşit cu viaţă de sub tren, susţin reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Primul caz din 2009 este al unui student în vârstă de 22 de ani, care şi-a pierdut viaţa după ce s-a aruncat în faţa metroului în luna ianuarie, în staţia Piaţa Romană. Ultimul caz este al unui bărbat de 43 de ani din Capitală, Ionel Coman, care a încercat să se sinucidă la 16 octombrie în staţia Izvor.

image

Citeşte şi

Episodul 1 - Cum s-a născut mitul meniului special, cu ficat de om, la restaurantul Budapesta de pe Bulevardul Cantemir, AICI

Episodul 2 - Descoperă AICI legenda fantomei din casa poetului sinucigaş Ilarie Voronca

Episodul 3 - Află AICI de ce staţia de metrou Piaţa Romană a fost construită în secret de frica Elenei Ceauşescu

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite