MISTERELE BUCUREŞTIULUI: Blestemul garsonierei Mihaelei Runceanu. Preoţii nu au sfinţit nici până azi locul unde a fost ucisă cântăreaţa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimeni nu a mai dormit în garsoniera de la Dristor, unde în urmă cu 21 de ani a fost ucisă artista, spaţiul fiind închiriat doar de firme care, una după alta, au tras obloanele.

1 noiembrie 1989, Secţia 12 de Poliţie - un glas de femeie anunţa vestea morţii celebrei cântăreţe Mihaela Runceanu. Erau mai multe lacrimi decât cuvinte. Artista fusese strangulată de un tânăr de 21 de ani în garsoniera ei din Dristor şi incendiată pentru a şterge urmele odioasei crime.

La 21 de ani de la tragedia care a scos din casă mii de bucureşteni ce au făcut pelerinaj în faţa locuinţei ei, vecinii susţin că nicio persoană nu a mai pus capul pe pernă în „garsoniera blestemată” de la parterul blocului 12, de pe Şoseaua Mihai Bravu.
Din cauza „faimei”, nicio persoană nu a mai dorit să cumpere sau să închirieze garsoniera, părinţii regretatei artiste încredinţând-o, de-a lungul anilor, la peste 10 firme care, la fel de misterios, s-au închis, unele după altele, la intervale mici de timp.

Garsoniera Mihaelei Runceanu a fost transformată în sediu de firmă

runceanu

Niciun preot nu a trecut pragul casei

„Nu a mai dormit nimeni în casa asta, mai ales că părinţii Mihaelei nu au chemat măcar un preot să slujească aici după ce fost ucisă, deci vă daţi seama că spiritul ei este rătăcit acum. Toţi cei care au trecut pe-aici au fost persoane juridice, chiriaşi, care n-au stat foarte mult!”, ne mărturiseşte Tamara Sandu, una dintre vecine.
Acum, în garsonieră îşi are sediul o firmă de tâmplărie PVC unde, în mod ciudat, nu am găsit pe nimeni, deşi am revenit de două ori. În ultimii ani, aici au avut sediul o firmă de imobiliare şi una de ştampile. „Au închis aşa, dintr-o dată, şi au plecat”, îşi aminteşte o vecină.

„Se citea fericirea pe chipul ei"

Poate pentru a evita să mai treacă pe lângă locul unde a fost găsită ucisă şi incendiată artista, părinţii ei au spart zidul din dreptul geamului de la stradă şi au schimbat, astfel, intrarea.
O femeie care locuieşte pe acelaşi palier ne-a spus ca nu mai are linişte de când Mihaela, „vecina ei scumpă” a murit. „Nu s-a făcut nicio sfeştanie aici. N-are linişte, sărăcuţa, noaptea, înainte să mă culc, parc-o mai aud cântând!”, spune bătrâna.
 
 Pentru apropiaţii artistei însă nici moartea Mihaelei nu e încă explicabilă.

„Mihaela a avut o moarte misterioasă! Nu am putut să-mi închipui că ei i s-ar putea întâmpla vreodată aşa ceva. Când am aflat am simţit că-mi cade în cap un bloc de 20 de etaje! Lucram împreună la Şcoala de Arte, ne vedeam de patru ori pe săptămână câte şase ore pe zi, o ştiam foarte bine. Era o femeie haioasă, împlinită, se citea fericirea pe chipul ei. Nu a simţit niciodată că destinul i-ar fi potrivnic”, spune celebrul compozitor Ionel Tudor, unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai Mihaelei Runceanu.

Colega de garsonieră, bănuită de vecini 

Cât priveşte modalitatea în care artista a fost ucisă, vecinul care locuieşte desupra garsonierei în care a trăit aceasta spune că în noaptea crimei nu a auzit niciun zgomot dubios care să-i dea de gândit la ce chinuri era supusă de criminal. Şi, mai mult decât atât, el susţine că nici nu crede că tânărul arestat atunci este adevăratul ucigaş.

„Nu am auzit nimic în noaptea aia şi nici nu cred că băiatul acela a ucis-o, penru că el avea o sitiuatie financiară bună. Pentru ce? Pentru un casetofon? Ea locuia cu o fată de la ţară, care era geloasă. În noaptea aia pe ea au dat-o afară ca să se poată «juca» ei. Eu cred că aia fost răzbunarea”, spune Ion Pescaru, vecinul de la etajul .

Bucureşti:Remember Mihaela Runceanu

„Se fugărea cu prietenele pe scară, îmbrăcate sumar”

O altă doamnă din bloc care susţine că a cunoscut-o pe Mihaela mai bine vine şi completează aspecte mai puţin ştiute din comportamentul artistei.

„Ea umbla mai mult cu fete, deşi bărbaţii făceau cozi la uşa ei. Seară, când veneam de la muncă le vedeam dezmăţate pe scară, doar în lenjerie şi pe tocuri, jucau cărţi pe porunci, şi mergeau cu liftul aşa, până sus, cred că-şi dădeau porunci. Mai mult, un prieten de-al meu care a fost cu ea la Herculane mi-a spus că avea un comportament dubios în prezenţa bărbaţilor şi că-i plăcea să practice masochismul. Era ciudată, avea tăieturi pe faţă, cred că şi le făcuse cu foarfeca”, povesteşte doamna Lili Novac. 

Un alt lucru bizar despre Mihaela Runceanu l-am aflat de la cântăreaţa Silvia Dumitrescu care a povestit de curând că artista era sigură că va muri la 35 de ani. “Era pasionată de astrologie şi făcea tot felul de combinaţii numerologice. E ciudat, dar spunea că ştie că va muri la 35 de ani. Se resemnase”, a spus Silvia Dumitrescu.

Şi-a dat colega afară din casă înainte să fie ucisă
 
Potrivit anchetatorilor care au instrumentat acest caz, artista avea o serie de admiratori şi admiratoare, printre care şi Maria Sâmbeteanu, cea care a anunţat Poliţia.

Aceasta era de fapt „fata de la ţară” care locuia împreună cu Mihaela Runceanu din aprilie 1989. Ea le-a relatat poliţiştilor că în seara crimei ea a sosit la domiciliul cântăreţei în jurul orei 23, găsind-o pe ea în baie, iar pe un alt tânăr din anturajul ei, pe care îl cunoştea sub numele de Dan, ascultând muzică în sufragerie. 

Femeia a povestit atunci poliţiştilor că în acea noapte Mihaeala Runceanu i-a cerut bărbatului să dea drumul la videocasetofon pentru a viziona o casetă, iar apoi a ţipat la ea să plece imediat şi definitiv din locuinţă, că urmare a unei certe începute în dimineaţă crimei.

Criminalul, mecanic auto

Maria Sâmbeteanu a plecat din casă şi, neavând unde să meargă, a stat jumătate de noapte într-un parc, până la ora 3 dimineaţa. Apoi s-a reîntors la garsoniera din Dristor, descoperind tragedia ... 

Chiar şi-atunci, poliţiştii au obţinut declaraţii şocante de la vecinii artistei, care susţineau că artista întreţinea relaţii „dubioase” cu Dan.

Oamenii legii nu s-au limitat însă la el ca unic suspect, ci au lărgit aria de investigaţii în jurul anturajului vedetei. Investigaţiile în jurul vieţii artistei nu au durat mult, şi la mai puţin de o lună de la crimă a fost reţinut autorul omorului în persoana lui Daniel Cosmin Ştefănescu, zis Dan, de 21 de ani, mecanic de tractoare la Schela de foraj Chitila.

Datoriile la bancă l-au obligat să ucidă
 
Criminalul a susţinut atunci că a omorât-o pe Mihaela Runceanu pentru  face rost de bani ca să-şi achite ratele restanţe pentru un apartament în care locuia cu o altă femeie şi băiatul acesteia.

Potrivit procurorilor, sub pretextul că i-a procurat o casetă video „deosebită”, criminalul a ajuns la artistă în jurul orei 21. Aproape de miezul nopţii, Mihaela Runceanu i-a cerut acestuia să părăsească locuinţa, însă acesta a insistat să-l găzduiască în acea noapte.

Cântăreaţa a cedat presiunilor, agresorul a aşteptat ca ea să adoarmă, a stins lumina de pe hol, şi-a pus o pereche de mănuşi, a încuiat uşa şi a tăiat 1,50 de metri din cablul de la telefon. Când s-a apropiat de ea, aceasta s-a trezit, moment în care a sugrumat-o. Observând că mai mişcă, a ştrangulat-o şi cu cablul. După aceea a furat un videocasetofon, un televizor, un magnetofon, un pickup, bijuterii şi ţigări. În final a luat o canistră de benzină ce se afla pe balcon, a dat foc locuinţei şi a închis uşa cu cheile.
 
La puţin după o lună de la reţinerea criminalului, comisarul criminalist Traian Tandin a dorit să-l cunoască pe asasin pentru a putea aşterne pe hârtie povestea cutremurătoare a dispariţiei artistei în faţa căreia îngenunchea la acea vreme toată lumea.

„Mărgineni, 12 ianuarie 1990. Mă aşteptam ca Daniel Ştefănescu să fie un tip de doi metri, cu impresionante forme musculare, o privire rece şi pătrunzătoare, care îţi inspiră teamă. Celebritatea victimei l-a făcut şi în penitenciar să fie un tip căutat de presă. L-am găsit atunci pe Daniel un fel de şef al atelierului de tâmplărie, deşi căutam cu privirea un tip cu mustaţă în colţul gurii, care să strige la ceilalţi să muncească”, îşi aminteşte comisarul.  Acum, Daniel este liber şi lucrează la un magazin de îmbrăcăminte din Capitală.  


Citiţi şi celelalte episoade din 

SERIALUL "MISTERELE BUCUREŞTIULUI"

Episodul 1 - Despre legenda meniului cu ficat de om, de la restaurantul Budapesta din Capitală, citiţi AICI


Nimeni nu a aflat cu siguranţă dacă la faimosul restaurant comunist de pe bulevardul Cantemir din Capitală se serveau într-adevăr organe de om în anii ’80, însă macabrul mister anchetat la vremea respectivă de Miliţie şi de Procuratură s-a răspândit rapid prin tot oraşul.

Deşi resturantul a fost desfiinţat în urmă cu doar câţiva ani, bucureştenii nu au uitat legenda „specialităţilor canibale” de la Budapesta, loc devenit între timp unul dintre reperele cele mai importante pentru şoferii din Capitală.

domo

Episodul 2 - Află AICI incredibila legendă a fantomei din casa poetului sinucigaş Ilarie Voronca


O casă veche, cu geamuri sparte, ale cărei ziduri spun povestea mai multor decenii. Aşa arată acum imobilul de pe strada Parfumului, nr 20, în care a trăit poetul Ilarie Voronca, prieten bun cu George Călinescu.

Din 1946, când poetul şi-a luat zilele la Paris, în jurul casei din centrul Capitalei s-au ţesut tot felul de poveşti.

voronca

Episodul 3 - Află AICI cum a fost construită în secret, de frica Elenei Ceauşescu, staţia de metrou Piaţa Romană, atracţia sinucigaşilor

ceasca

Peronul periculos de îngust şi curbe la intrarea în staţie – nu-i de mirare că Piaţa Romană, unică printre celelalte staţii de metrou din Bucureşti, a devenit în timp unul dintre locurile preferate ale sinucigaşilor. Aspectul său straniu îl „datoram” Elenei Ceauşescu, care a scos-o de pe harta proiectanţilor metroului, în 1985, dintr-un motiv bizar.

„Sunt prea multe staţii, mai răriţi-le!” – acesta ar fi fost ordinul Elenei Ceauşescu atunci când a văzut proiectul pentru tronsonul 2 de metrou Berceni – Pipera, ne-a spus unul dintre cei trei proiectanţi ai staţiei, Sorin Călinescu. Acesta susţine ca acest punct de oprire al metroului s-a construit totuşi, în secret, încălcând ordinul tovaraşei, care era de neclintit în decizia ei.

Episodul 4 - De ce majoritatea sinucigaşilor aleg să-şi curme zilele la staţia de metrou Eroilor? Află AICI

eroilor

Cele mai multe tentative de suicid au loc la staţiile de metrou Eroilor, Izvor, Piaţa Romană şi Piaţa Unirii, spun reprezentanţii Metrorex, adăugând că toate famiile sinucigaşilor solicită după un astfel de eveniment tragic imagini video pentru a se convinge că nu a fost vorba de un accident.

Episodul 5 - Desoperă AICI de ce au fugit toţi chiriaşii din casa în care a fost ucis Ioan Luchian Mihalea

image

O crimă sângeroasă şoca întreaga ţară în urmă cu aproape 17 ani: Ioan Luchian Mihalea, îndrăgit compozitor, solist şi dirijor al grupului Song a fost găsit mort - lovit şi strangulat - în apartamentul său din Drumul Taberei. Anii au trecut, însă vecinii nu au uitat povestea, căreia i-au adaugat „ingrediente” dintre cele mai înfiorătoare.

Locuinţa a fost închiriată constant, până acum câţiva ani, numai unor grupuri de studenţi, care nu au stat mai mult de o lună, ne-au povestit foştii vecini ai artistului.

Episodul 6 - Despre blestemul clopotului îngropat la Chiajna, mănăstirea în care n-au slujit niciodată preoţii (VIDEO), AICI

nelu

Cele mai înfiorătoare legende ale Capitalei se învârt în jurul ruinelor Mănăstirii Chiajna din Giuleşti-Sârbi. Crime, dispariţii stranii şi boli groaznice – toate au fost puse de localnici pe seama bisericii abandonate, în ultimele două secole, imediat după ce a fost construită.

Ca să ajungi la mănăstirea Chiajna trebuie să calci pe cadavre, în cel mai adevărat sens, pentru că ruinele ei se află în imediata vecinătate a două cimitire.

Episodul 7 - Afla AICI cum a ajuns Casa Radio din muzeu al lui Ceauşescu loc preferat de satanişti şi sinucigaşi

image

Una dintre cele mai cunoscute legende ale oraşului spune că, în 1992, o studentă de la Litere s-a sinucis în casa Radio după o glumă proastă a colegilor ei, care au făcut-o să creadă că iubitul său vrea s-o părăsească. Mitul circulă şi azi, deşi nimeni nu-şi mai aduce aminte de acest caz. Sinuciderea şi crimele care au urmat printre ruinele colosului neterminat nici până acum au întărit părerea bucureştenilor că acest loc ar fi „blestemat”.

Episodul 8 - Citeşte AICI mărturii despre urmărirea lui Rîmaru, studentul care a ucis trei blonde şi a nenorocit alte zece brunete

Ion Rîmaru, cel mai sadic criminal din istoria României

Din cauza secretomaniei tipic comuniste cu care s-a tratat cazul Ion Rîmaru, în perioada 1970-1971, în jurul acestuia s-au construit imediat zeci de legende care l-au catalogat rapid drept “cel mai odios asasin din istoria României”. Fascinanta poveste a acestui adevărat „Jack Spintecătorul” de Dâmboviţa ne-a relatat-o comisarul criminalist Traian Tandin, aflat la acea vreme în subordinea locotentului Ioan Sântea, cel care l-a prins şi executat pe Rîmaru.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite