EXCLUSIV ŞTEFAN DUMITRAŞCU, ARHITECT-ŞEF LA PRIMĂRIA SECTORULUI 3: “Nu candidez la Primărie, dar sunt alături de Liviu Negoiţă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membru al Uniunii Arhitecţilor din România, specialistul vorbeşte despre zvonurile legate de posibila lui candidatură la Primăria Sectorului 3.

Citiţi şi

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR Parcarea de la bloc, stresul şoferilor

O CAPITALĂ; UN SINGUR PRIMAR: Parcarea ilegală, pedepsită în funcţie de sector

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR Şpaga, fundaţie pentru blocurile-turn

Adevărul: Sunteţi cel mai vechi arhitect-şef din administraţia locală, iar „Legea Capitalei” v-ar putea subordona municipalităţii şi nu primăriei de sector. Cum comentaţi acest proiect de lege?

Ştefan Dumitraşcu: Faptul că gestionarea unui sector mare cât o reşedinţă de judeţ se face de un primar ales de populaţie sau de consiliu nu are mare importanţă. Spun asta pentru că aparatul administrativ funcţionează prin primărie, o entitate juridică separată de instituţia primarului, şi prin consiliul local. Primarul este un demnitar ales. Dacă va fi nominalizat nu cred că va impieta funcţionarea unităţii administrative.

Din punctul de vedere al arhitectului, care este soluţia pentru uniformizarea urbanistică a Bucureştiului?

Nimeni nu îşi doreşte uniformizarea urbanistică a vreunul oraş. Asta ar însemna dictatură. Pentru menţinerea unei coerenţe există în prezent reguli în Planul Urbanistic General (PUG) care trebuie aplicate de arhitectul-şef al Capitalei sau de către cel de la sector, în funcţie de competenţe.

Sectorul 3 se distinge de restul Capitalei prin amenajarea de spaţii de joacă, spaţii verzi şi locuri de parcare. Cum aţi reuşit schimbarea la faţă a acestei zone?

Acest sector are o linie de dezvoltare constantă, iar diferenţierea faţă de alte sectoare nu se datorează vreunei mari invenţii sau descoperiri. Chiar nici prin derogări, ci prin două metode simple: am aplicat legea şi am păstrat o viziune unitară. Legea 50 a durut mult şi aici ne putem aminti de scandalurile legate de demolarea sutelor de garaje. Ca să nu mai spun de sutele de procese pe care oamenii ni le intentau, dar am reuşit să le câştigăm. Apoi, viziunea unitară vine din constana arhitectului-şef. Nu poţi fi arhitect-şef doi-trei ani, pentru că nu poţi face nimic. Trebuie să recunosc şi că am avut parte de finanţare aprobată de primar, precum şi avizare de la consiliul local.

De ce nu aţi reuşit acelaşi lucru şi cu Centrul istoric, zonă aflată pe teritoriul administrativ al sectorului 3?

Până acum un an şi jumătate, când trei zone din Centrul istoric - Smârdan, Eugeniu Carada şi parcarea de la BNR - erau administrate de Primăria Sectorului 3, ne-am făcut treaba. De fapt, acestea sunt singurele străzi care au fost reabilitate în Centrul istoric şi arată civilizat. Acum, toată zona veche a revenit municipalităţii prin modificări legislative şi hotărâri de consiliu general. Noi nu mai avem nicio autoritate acolo, doar măturăm strada.

Transferarea administrării acestei zone la Primăria Capitalei, fără ca aceasta să fi rezolvat problema Centrului istoric, poate constitui un contraargument pentru centralizarea sistemului administrativ?

Poate fi vorba doar despre o situaţie specială cu o derulare birocratică pe care nu o cunosc. Eu ştiu doar că atunci când noi am oprit accesul maşinilor în Centrul istoric, a fost un circ de nedescris. Am fost nevoiţi să luăm măsuri poliţieneşti, iar acum se circulă ca prin brânză.

Primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, a anunţat că este de acord cu Legea Capitalei, iar surse din PDL spun că nici nu va mai candida la vreo primărie. Aceleaşi surse menţionează numele dumneavoastră pentru “succesiune”.  

(Râde) Nu mă interesează deloc. Nu sunt politician şi consider că îmi fac treaba destul de bine ca architect-şef. Dar sunt alături de primarul Liviu Negoiţă.

CAMPANIE O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR. În Primăria Capitalei sunt 3.000 de angajaţi. Vedeţi câţi vor rămâne dacă se va adopta Legea Capitalei

Bucureştiul, unic în Europ: şapte primari şi 3.000 de angajaţi în primării

Administrația din Capitală, unică în UE

Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține

Consilierii modifică astăzi întrebările pentru referendumul la Legea Capitalei. Vezi aici care sunt propunerile lor

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite