Alba: Ascensiunea şi decăderea miliardarului Dorel Tamaş. Vezi aici cum a făcut bani afaceristul cu mandat de arestare în lipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personaj controversat şi foarte abil, miliardarul Dorel Tamaş, arestat în lipsă vineri de Curtea de Apel Alba Iulia la propunerea DNA, a reuşit să facă o avere impresionantă în urma unor afaceri dubioase. A intrat în afaceri după Revoluţie cu banii câştigaţi din sport. A fost campion naţional la judo.

Potrivit unui top prezentat de revista Forbes, averea omul de afaceri este estimată la 10 milioane de euro. Neoficial suma ar fi cel puţin dublă. A intrat în afaceri imediat după Revoluţie cu banii câştigaţi prin practicarea unui sport de performanţă.

Dorel Tamaş a fost campion naţional al judo şi a reprezentat România la campionate europene şi mondiale. A fost proprietarul primului salon Bingo din Alba Iulia, dar şi a unor săli de jocuri electronice, pe vremea când acest tip de afacere oferea câştiguri substanţiale.

Fabrica de încălţăminte Ardeleana a fost prima investiţie importantă a miliardarului. La vremea respectivă, la mijlocul anilor 90, societatea din Alba Iulia era principalul competitor al firmei Clujana pe piaţa de încălţăminte din România.

Relaţii apropiate cu decanul Baroului de Avocaţi

Dorel Tamaş cea mai mare parte a timpului în Dubai împreună cu familia, unde deţine o proprietate de mai mulţi ani şi unde ar fi investit în domeniul imobiliar A fost văzut ultima dată în public, la Alba Iulia, la sfârşitul anului 2010. În 12 noiembrie 2010 a susţinut-o moral (detalii aici) pe Doina Scutea, decanul Baroului de Avocaţi Alba, pe holurile Curţii de Apel, atunci când s-a decis arestarea preventivă a avocatei şi a altor patru persoane într-un dosar de corupţie.

Citiţi şi: Omul de afaceri Dorel Tamaş, miliardar în topul Forbes, arestat preventiv în lipsă pentru înşelăciune, delapidare şi spălare de bani

Era prezent şi Gelu Iancu un alt om de afaceri controversat din Alba Iulia. De altfel, Dorel Tamaş a cumpărat de la Gelu Iancu firma Lider Prodcarn SRL. În 17 noiembrie a fost prezent la eliberarea avocatei şi a celorlalţi inculpaţi (detalii aici) din arestul preventiv al IPJ Alba, ca urmare a sentinţei pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cei doi au plecat împreună cu maşina miliardarului. Tamaş şi Scutea au relaţii de afaceri foarte apropiate. Avocata îl reprezintă în majoritatea cauzelor şi dosarelor civile şi comerciale pe care le are omul de afaceri.

În război cu Finanţele

Scutea l-a reprezentat pe Tamaş şi în cauza în care patru funcţionari de la Admistraţia Finanţelor Publice Alba Iulia şi un expert judiciar au fost trimişi în judecată de DNA pentru acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (detalii aici). Dosarul este pe rolul Judecătoriei Alba Iulia.

Este vorba despre executarea silită a unor bunuri aparţinând firmei Cristian Prodimpex SRL în contul datoriilor la bugetul de stat. Procurorii DNA au calculat un prejudiciu de 900.000 de euro, dar Dorel Tamaş vrea de la cei cinci inculpaţi suma de opt milioane de euro. De menţionat că Direcţia Generală de Finanţe Publice  (DGFP) Alba este parte „vătămată“ în cauza instrumentată de DNA, pentru care s-a emis mandatul de arestare în lipsă.
O altă afacere derulată de tandemul Tamaş – Scutea în relaţia cu DGFP are legătură cu datoria unei alte societăţi a miliardarului, Lider Prodcarn SRL Alba Iulia, la bugetul de stat.

Scutea a cesionat restanţa de 400.000 de lei şi a cerut Finanţelor compensarea acestei sume cu cea datorată de cabinetul său de avocatură (peste 200.000 de lei) la stat. Din această „afacere“ a rezultat şi acuzaţia de trafic de influenţă (detalii aici) pentru care Doina Scutea a fost trimisă în judecată tot de procurorii DNA.

Afaceri falimentare

Mandatul de arest emis pe numele miliardarului de Curtea de Apel are legătură cu afaceri derulate în legătură cu activitatea societăţii Ardeleana SA Alba Iulia în perioada 2008 - 2009. Firma este în procedură de insolvenţă din iunie 2009, cu datorii în valoare de câteva milioane de euro (detalii aici). Tot în insolvenţă este din noiembrie 2009 şi firma Cristian Prodimpex SRL (detalii aici). Prin acesta din urmă, Tamaş deţine peste 90 la sută din acţiunile Ardeleana, recunoscută în urmă cu 20 de ani la nivel naţional pentru calitatea încălţămintei fabricate la Alba Iulia.

Prin Ardeleana, Tamaş a achiziţionat în 2005 Hotelul Continental din Cluj-Napoca. A promis că îl va transforma în galerii comerciale, dar nu i-a reuşit afacerea. Nu a putut nici să îl vândă unui alt investitor. Clădirea monument istoric din centrul Clujului este părăsită şi nefolosită de ani de zile. Mediul de afaceri din Cluj funcţionează pe alte principii decât cel din Alba Iulia, iar Dorel Tamaş, obişnuit cu acţiuni la limita legii, nu s-a putut adapta.

Tot în procedură de insolvenţă se află, din februarie 2009, şi o a treia societate importantă a omului de afaceri, Lider Prodcarn SRL Alba Iulia (detalii aici). Această societate a „absorbit“ o altă firmă importantă în domeniul mezelurilor ce a aparţinut afaceristului, Decar SRL Alba Iulia, de la care a preluat şi datoriile. Dorel Tamaş a dorit să dea lovitura pe piaţa mezelurilor în urmă cu aproximativ 5 ani, dar a reuşit sau nu a dorit să reuşească.

Procesele se derulează cu greutate datorită contestaţiilor formulate atât de firmele debitoare cât şi de creditori. Afaceristul mai este acţionar în multe alte firme, mai mult sau mai puţin obscure, majoritatea având sediul pe strada Morii, nr. 8 din Alba Iulia, unde este şi sediul Ardeleana SA. De menţionat că este acţionar şi în societatea care administrează Alba Mall.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite