Fostul şef de la Finanţe şi decanul Baroului Alba, trimişi în judecată pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, Ştefan Anghel Bogin (foto) şi decanul Baroului Alba Iulia, Doinea Scutea au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, pentru intervenţii nelegale în rezolvarea unor litigii.În proces mai este implicat un fost ofiţer SIE şi un fost consilier în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba - Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

Doina Scutea -avocat, decanul Baroului Alba-Iulia, pentru trafic de influenţă, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată; 

Anghel Ştefan Bogin - director la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Alba, pentru cumpărare de influenţă, instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial;

Alexandru Duca - administrator de fapt al SC Fonduri Structurale şi de Coeziune SRL Alba-Iulia, pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă, complicitate la infracţiunea cumpărare de influenţă, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (zece acte materiale), spălare de bani;

Vasile Claudiu Vulpe - fost ofiţer SIE, arestat preventiv în altă cauză pentru infracţiuni de crimă organizată, pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă, complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă şi

Bogdan Radu - administrator al unei societăţi comerciale, fost consilier în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă.

image

Doina Scutea la eliberarea din arest preventiv

Potrivit rechizitorioului, în 1 iunie 2010, Doinea Scutea a solicitat DGFP Alba compensarea obligaţiilor fiscale restante în sumă de 283.462 de lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatură Scutea şi persoana fizică Scutea, cu suma obţinută de cabinetul său de avocatură prin cesionarea unei creanţe în valoare de 400.000 lei.

Lanţul slăbiciunilor

Cererea de compensare a fost respinsă de reprezentanţii autorităţilor fiscale având în vedere că era contrară reglementărilor legale în materie fiscală. În plus, cererea de compensare a avocatei Scutea Doina s-a bazat pe două documente fictive.

În cursul lunii iunie 2009, inculpatul Bogin Anghel Ştefan fusese numit director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba ca urmare a destituirii din funcţie a fostului director. Pentru că această numire a fost contestată pe cale judecătorească şi pentru a obţine menţinerea într-o astfel de funcţie, în luna iunie 2010, prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu, zis Fox, şi Duca Alexandru - foşti colegi în cadrul SIE -, Bogin Anghel Ştefan a luat legătura cu inculpata Scutea Doina pentru ca aceasta să intervină la un magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Alba - Iulia, învestit cu soluţionarea litigiului respectiv, în scopul respingerii acestei acţiuni.

Alexandru Duca

Alexandru Duca înainte de sentinţa privind arestarea preventivă

Scutea Doina a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru, ca inculpatul Bogin Anghel Ştefan, uzând de funcţia sa de director executiv al DGFP Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare menţionate.

Sechestru pe bunuri

De asemenea, la data de 23 august 2010, inculpatul Bogin Anghel Ştefan, uzând de funcţia sa de director coordonator al DGFP Alba, a solicitat unei persoane din conducerea Administraţiei Finanţelor Publice a municipiului Alba-Iulia să sisteze executarea silită a unei societăţi comerciale din Alba - Iulia însă nu s-a dat curs cererii sale, astfel că firma respectivă a achitat în mod voluntar toate datoriile către bugetul de stat.

image

Claudiu Vulpe pe holul Curţii de Apel

Independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2010, inculpatul Radu Bogdan a pretins şi a primit de la inculpaţii Duca Alexandru şi Vulpe Vasile Claudiu sumele de 40.000 lei şi 10.000 euro pentru ca, folosindu-şi relaţiile dobândite în virtutea fostei sale funcţii de consilier în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, va interveni pe lângă înalţi funcţionari din cadrul acestui minister şi îi va determina să aprobe acordarea unor fonduri din bugetul Comunităţii Europene în favoarea a două societăţi comerciale.

În perioada 1 ianuarie 2009 - 31 octombrie 2010, inculpatul Duca Alexandru şi-a însuşit fără drept suma de 206. 615,27 lei din patrimoniul SC Fonduri Structurale şi de Coeziune SRL Alba-Iulia. Pentru a disimula provenienţa ilicită a sumei de 192.715 lei din totalul însuşit pe nedrept, în cursul lunii noiembrie 2010, Duca Alexandru a întocmit în fals şi a prezentat reprezentanţilor Gărzii Financiare Alba un număr de zece documente (chitanţe, dispoziţii de plată, etc.).

image

Radu Bogdan şi Doina Scutea la Curtea de Apel

În vederea confiscării sumelor de 10.000 de euro şi 40.000 de lei pretinse şi primite de inculpatul Radu Bogdan, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând acestui inculpat. În 11 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Scutea Doina, Bogin Anghel Ştefan şi Radu Bogdan pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 12 noiembrie 2010, Curtea de Apel Alba-Iulia a dispus arestarea preventivă a tuturor celor cinci inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile.

În data de 16 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o durată de 30 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba-Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite