Alba: UPDATE Omul de afaceri Dorel Tamaş, miliardar în topul Forbes, arestat preventiv în lipsă pentru înşelăciune, delapidare şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anticorupţie, serviciul Teritorial Alba Iulia a solicitat astăzi Curţii de Apel Alba Iulia arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Dorel Tamaş, patronul mai multor firme aflate în faliment sau insolvenţă.

UPDATE ora 18.15: Mandatul de arestare preventivă a fost transmis IPJ Alba pentru a fi pus în executare. Dorel Tamaş a fost dat în urmărire naţională şi internaţională. Mandatul a fost emis pe o perioadă de 30 de zile de la data prinderii inculpatului.

UPDATE ora 17.10: Avocatul inculpatului Dorel Cristian Tamaş a formulat recurs la decizia Curţii de Apel Alba Iulia. Recursul va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare.

UPDATE ora 15.45. Comunicat de presă DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări penale faţă de inculpatul TAMAŞ DOREL CRISTIAN, administrator al SC ARDELEANA SA Alba Iulia, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- două infracţiuni de înşelăciune, din care una cu consecinţe deosebit de grave,
- două infracţiuni de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave,
- spălare de bani, în formă continuată,
- două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi
- delapidare, în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2008 – 2009, inculpatul Tamaş Dorel Cristian, administrator al SC ARDELEANA SA, a derulat operaţiuni comerciale care au conotaţie infracţională (falsuri, delapidare, înşelăciune, spălare de bani) în urma cărora a intrat în posesia unor sume considerabile de bani, pe care le-a folosit în interes personal sau pentru funcţionarea SC ARDELEANA SA.

În concret, inculpatul Tamaş Dorel Cristian a indus în eroare reprezentanţii unei societăţi comerciale, ai unei bănci cât şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, cauzându-le un prejudiciu de 2 milioane de euro şi 1.166.502 lei.
De asemenea, s-a mai stabilit că inculpatul Tamaş Dorel Cristian şi-a însuşit fără drept din patrimoniul S.C. ARDELEANA S.A. Alba Iulia suma totală de 2.747.292 lei.

Pentru a disimula provenienţa ilicită a acestor sume, inculpatul a supus procesului de spălare de bani sumele de 2.047.292 lei şi 1.488.406,10 euro pe care le-a justificat cu titlu de plată a salariilor a doi angajaţi şi achitarea unui credit al SC ARDELEANA SA.

La data de 1 aprilie 2011, la solicitarea procurorilor anticorupţie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpatului Tamaş Dorel Cristian pe un termen de 30 de zile de la momentul prinderii inculpatului.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

UPDATE ora 15.40: Dorel Tamaş a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Alba Iulia, în lipsă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Comunicat de presă Curtea de Apel Alba Iulia:

Astăzi, 01.04.2011, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Alba de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpatului Tamaș Dorel Cristian, acuzat de săvârşirea unor infracțiuni de natură economică care au cauzat prejudicii mari.

Inculpatul nu a fost prezent mandatul de arestare fiind emis în lipsă. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în 24 de ore de la comunicare, iar competența de judecare revine Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE ora 15.10: Dorel Tamaş apare în Topul Forbes al celor mai bogaţi 500 de români pe locul 457 cu o avere de 10 milioane de euro. Este un om de afaceri controversat, care a făcut avere în perioada anilor 90. În ultimii ani şi-a lichidat majoritatea afacerilor din Alba Iulia şi a locuit mai mult în Dubai. Este proprietar sau acţionar în câteva zeci de firme falimentare, dintre care cele mai importante sunt Ardeleana SA, Decar SA, Lider Prodcarn SA şi Cristian Prodimpex SRL.

Surse neoficiale au precizat că ancheta procurorilor are legătură cu documente ale societăţii Ardeleana SA Alba Iulia. Omul de afaceri este plecat în Dubai din decembrie 2010, unde deţine o proprietate imobiliară.

Dorel Tamaş este proprietarul Hotelului Continental din Cluj-Napoca.

Curtea de Apel urmează să decidă astăzi dacă se va emite un mandat de arest pe numele omului de afaceri. În dosar mai este implicat şi un notar public, motiv pentru care dosarul este de competenţa Curţii de Apel.

Vom reveni cu amănunte.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite