România amână ratificarea ACTA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ACTA a coborât generaţia Facebook în stradă
ACTA a coborât generaţia Facebook în stradă

România va amâna procesul de ratificare a acordului ACTA până când Curtea Europeană de Justiţie se va pronunţa pe acest subiect, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, anunţă Mediafax.

ACTUALIZARE 17.15: Reprezentanţii "România SPUNE NU ACTA“, cei care au organizat protestele anti-ACTA de pe 11 februarie şi au chemat oamenii în stradă sâmbătă, pe 25 februarie au declarat pentru adevarul.ro că protestele continuă.

"Noi dorim retragerea, nu o amânare. Se va ieşi în stradă şi sâmbătă şi săptămânile viitoare, în funcţie de organizarea europeană, până când acordul va fi anulat definitiv. Nu dorim nicio suspendare, nicio amânare, ci o anulare clară“, au declarat cei care susţin protestele anti-ACTA.

Citeşte şi:
Fostul ministru al Comunicaţiilor, care şi-a trimis un subaltern să semneze ACTA: Nu am sprijinit-o niciodată!

Florin Chilian despre ACTA: Guvernanţii noştri sunt idioţi, născuţi din părinţi fraţi

***

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu,  a precizat că subiectul a fost discutat în şedinţa de joi a Guvernului.

"Astăzi a fost o decizie la nivelul Cabinetului: în urma unor discuţii cu miniştrii responsabili pe problema ACTA. S-a ţinut cont de evoluţiile internaţionale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeană s-a adresat Curţii de Justiţie pentru o evaluare a acordului. Ţinând cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea să fie amânată până când vom avea un răspuns al Curţii de Justiţie şi abia apoi se va lua o decizie în acest sens în privinţa acordului ACTA în ceea ce priveşte România", a spus Suciu.

Comisia Europeană va apela la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană, pentru a determina dacă Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.

Ieri, comisarul european pentru comerţ, Karel de Gucht a cerut Curţii Europene de Justiţie să analizeze acordul ACTA şi să dea o decizie asupra lui.

„Intenţionăm să cerem celei mai înalte instanţe europene să evalueze dacă tratatul ACTA este incompatibil - în orice fel - cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale UE, cum ar fi libertatea de exprimare şi de informare, de protecţie a datelor şi drepturile în cazul proprietăţilor intelectuală", a anunţat De Gucht. Totuşi, din punct de vedere instituţional Comisia Europeană a trimis deja ACTA guvernelor naţionale spre rectificare. De asemenea, Consiliul a adoptat în unanimitate ACTA în decembrie şi statele membre au fost autorizate să-l semneze. Confruntaţi cu un val de proteste, contestaţii şi ratificări suspendate în statele membre, Comisia Europeană cere acum un punct de vedere Curţii Europene de Justiţie pe legalitatea acestui acord.

CALENDARUL acordului ACTA în Parlamentul European

- prima dezbatere în comisia pentru comerț internațional: 29 februarie și 1 martie
- dezbateri cu europarlamentari şi Comisia Europeană: 1 martie 2012
- a doua dezbatere: 26-27 martie
- prezentarea proiectului de raport: 25-26 aprilie
- vot în comisie 29-30 mai
- vot în plenul Parlamentului: iunie.

Pe aceeaşi temă:
Tratatul A.C.T.A. este anti-constituţional şi nul de drept

Un aspect foarte grav legat de A.C.T.A și adesea trecut cu vederea, este faptul că încalcă flagrant Constituția României, după cum o demonstrează un studiu făcut de către Departamentul Juridic al Adevărul. Citeşte mai multe aici şi SEMNEAZĂ PETIŢIA

UPDATE Comisia Europeană blochează ACTA şi cere Curţii Europene de Justiţie să verifice tratatul

DEZBATERE ADEVĂRUL Ce crezi despre tratatul ACTA, noua Inchiziţie a internetului?

Toate tunurile împotriva ACTA

Polonia a îngheţat ratificarea tratatului ACTA

OPINIE Somnul guvernării naşte monştrii Internetului

COMENTARIU Noua Inchiziţie a Internetului

Valerian Vreme, (fostul) ministru al Comunicaţiilor, despre ACTA: Aş fi ultimul care ar semna cenzura pe internet

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite