UPDATE Comisia Europeană blochează ACTA şi cere Curţii Europene de Justiţie să verifice tratatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ACTA a coborât generaţia Facebook în stradă
ACTA a coborât generaţia Facebook în stradă

Comisia Europeană (CE) a decis astăzi să ceară aviz Curţii Europene de Justiţie (CEJ) în privinţa tratatului ACTA a anunţat astăzi comisarul european pentru Comerţ,  Karel De Gucht. Colegiul comisarilor l-a împuternicit pe domnul De Gucht să facă toate demersurile pentru a obţine opinia instanţei europene cu privire la drepturile pe care ACTA le încalcă: de la dreptul la exprimare, informare, de proprietatea intelectuală,

„Intenţionăm să cerem celei mai înalte instanţe europene să evalueze dacă tratatul ACTA este incompatibil - în orice fel - cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale UE, cum ar fi libertatea de exprimare şi de informare, de protecţie a datelor şi drepturile în cazul proprietăţilor intelectuală", a anunţat De Gucht. Totuşi, din punct de vedere instituţional Comisia Europeană a trimis deja ACTA guvernelor naţionale spre rectificare. De asemenea, Consiliul a adoptat în unanimitate ACTA în decembrie şi statele membre au fost autorizate să-l semneze. Confruntaţi cu un val de proteste, contestaţii şi ratificări suspendate în statele membre, Comisia Europeană cere acum un punct de vedere Curţii Europene de Justiţie pe legalitatea acestui acord.

Cred că punerea ACTA în faţa Curţii Europene de Justiţie este un pas necesar. Această dezbatere trebuie să se bazeze pe fapte şi nu pe informaţii eronate sau zvonuri care au dominat site-urile de socializare şi blogurile, în ultimele săptămâni", a explicat De Gucht.

Totuşi, a precizat comisarul UE, ACTA nu va schimba nimic "în modul în care folosim internetul şi siteurile de socializare astăzi, deci nu va închide site-uri web". Ratificarea ACTA se va suspenda până când instanţa europeană îşi va preciza poziţia.

Petiţie către Parlamentul României cu privire la neconstitutionalitatea A.C.T.A.

Consecințele nefaste ale acestui tratat au revoltat un număr foarte mare de oameni care se împotrivesc cenzurării si supravegherii Internetului. Un aspect foarte grav legat de A.C.T.A și adesea trecut cu vederea, este faptul că încalcă flagrant Constituția României, după cum o demonstrează un studiu făcut de către Departamentul Juridic al Adevărul. Citeşte mai multe AICI şi semnează PETIŢIA

Dezaterile pe tratatul ACTA au fost reluate încă de la începutul acestui an în Parlamentul European. Acolo tratatul poate fi blocat sau, dimpotrivă, piate fi votat şi trebuie să intre în vigoare. PE a şi explicat care sunt paşii necesari şi care sunt atribuţiile sale.

În urmă cu câteva săptămâni, reprezentanţii Comisiei Europene au precizat că nu pot avea nicio implicare în ACTA, un acord internațional, care are nevoie de aprobarea Parlamentului European pentru a intra în vigoare. Comisia pentru comerț internațional este responsabilă cu decizia asupra ACTA, însă și alte comisii, printre care cea pentru libertăți civile.

Parlamentul European îl mai poate bloca. Vezi cum şi în cât timp

Deoarece acordul a ridicat probleme legale, Parlamentul European a fost primul care a adus în discuţie sesizarea Curții de Justiție a UE care să verifice compatibilitatea acestuia cu legislația europeană. 

Dacă spunem "NU", tratatul este mort

„Dacă spunem da, Consiliul este autorizat să încheie acordul și să îl facă obligatoriu în UE și celelalte state participante. Devine obligatoriu în cadrul legal UE",a explicat Vital Moreira pentru europarl.europa.eu. „Dacă spunem nu, procesul se încheie și tratatul este mort. Poate fi renegociat, dar cel actual va fi mort. Pentru un nou acord trebuie începută o nouă procedură: o propunere din partea comisiei, un mandat de la Consiliu, negocieri, semnături." În trecut, Parlamentul European a spus „nu" de două ori: în cazul SWIFT și în cel al acordului cu Marocul în domeniul pescuitului.

Cetățenii își pot spune părerea despre acord

Propunerea de text se află deja pe site-ul Parlamentului European, deși nu a fost trimisă oficial deputaţilor europeni. Tot pe site se poate găsi o evaluare a acordului. A fost făcută publică până și opinia serviciului legal al Parlamentului European, care este de obicei confidențială.

Pe 1 martie, comisia pentru comerț internațional va organiza un atelier la care poate participa oricine. Comisarul pentru comerţ Karel De Gucht și-a confirmat participarea. O parte din grupurile politice, în special cele care sunt împotriva acordului, promovează dezbateri pe site-urile proprii. Cetățenii au trimis deja Parlamentului „sute sau mii de emailuri", conform lui Moreira.

O să ajungă providerii de internet poliţiştii lumii virtuale

Eurodeputatul german Bernd Lange din partea social democraţilor susşine că raportul pe ACTA nu va putea fi votat până în vara acestui an. "Mai sunt încă o mulţime de întrebări care aşteaptă răspuns în special legate de felul în care acest cord îi va afecta pe cetăţeni. Nu vrem ca providerii de Internet să devină poliţiştii lumii virtuale", a spus Lange. Europarlamentarul a mai precizat că textul acordului va fi examinat în detaliu şi este posibil ca o opinie legală să fie cerută şi Curţii Europene de Justiţie.

CALENDARUL acordului ACTA în Parlamentul European

- prima dezbatere în comisia pentru comerț internațional: 29 februarie și 1 martie
- dezbateri cu europarlamentari şi Comisia Europeană: 1 martie 2012
- a doua dezbatere: 26-27 martie
- prezentarea proiectului de raport: 25-26 aprilie
- vot în comisie 29-30 mai
- vot în plenul Parlamentului: iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite