Totul despre noul NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO se află în plină dezbatere privind elaborarea unui nou concept strategic. Demersul, desfăşurat de două ori după sfârşitul Războiului Rece (în 1991 şi 1999), are rolul de a clarifica pentru prima dată misiunea Alianţei în secolul XXI.

La mijlocul lunii mai, la Bruxelles, s-a consumat o secvenţă decisivă a acestui proces: Madeleine Albright şi grupul său de experţi şi-au prezentat recomandările secretarului general al NATO. Resetarea relaţiilor cu Moscova concomitent cu reasigurarea flancului estic, menţinerea unei capacităţi de descurajare nucleară, crearea unei forţe expediţionare pentru operaţiuni de apărare colectivă atât în Europa cât şi în afara continentului sunt doar câteva dintre principiile care pot sta la baza noului concept strategic al NATO. Între timp, de cealaltă parte a Atlanticului gânditori tot mai influenţi (Andrew Bacevich şi Stephen Walt) propun inimaginabilul: ieşirea Statelor Unite din NATO.

O nouă generaţie: de la Atlantismul instinctiv la elitele post-Atlantiste
Apariţia pe scena europeană a tandemului David Cameron -Nick Clegg developează un proces mult mai amplu. Ei sunt doar vârfurile icebergului unei schimbări de generaţie care ar putea reinventa relaţia transatlantică. De Octavian Manea

O Alianţă pentru ameninţările secolului XXI – web-exclusiv

Lansarea recomandărilor cuprinse în Raportul Albright, şi care se doresc să fie un fel  de principii ale noului Concept Strategic al NATO, a creat deja primele controverse in spatiul public euroatlantic. Spre exemplu, Robert Haddick se întreba, în comentariul său săptămânal de pe platforma globală a revistei Foreign Policy, dacă NATO “va mai lupta vreodată”? de Octavian Manea

Retragere nucleară a SUA din Europa? - interviu

Pe fondul semnării tratatului ruso-american de reducere a numărului rachetelor nucleare din Europa, politicieni din Germania cer şi evacuarea armelor nucleare tactice americane de pe teritoriul său. Jan Techau, expert german în problematica NATO, evaluează importanţa reală a armelor nucleare tactice şi arată cât de grave ar fi consecinţele unei asemenea retrageri americane. De Jan Techau

Un NATO al Europei – exclusivitate ediţia românească
NATO ar trebui redefinită ca o alianţă europeană, iar acţiunile sale ar trebui să se limiteze la Europa. SUA rămâne un garant al securităţii europene, dar de peste ocean. De Ivan Krastev - FP România, nr. 16 (martie/aprilie 2010)

Costurile ieşirii SUA din NATO - exclusivitate ediţia românească
Este foarte posibil ca retragerea Americii din NATO să nu îi aducă pe europeni împreună. Se trece cu vederea posibilitatea ca dezbinarea europenilor să fie structurală, adânc înrădăcinată în natura proiectului european - şi că forţele externe care ar trebui să unifice Europa ar avea de fapt un efect opus, fragmentând-o şi mai mult şi stimulând un comportament agresiv al Rusiei la periferia Europei. De Wess Mitchell - FP România, nr. 16 (mai/iunie 2010)

Anders Fogh Rasmussen:„Invit Rusia să intre în lumea reală“ – interviu

Secretarul general al NATO consideră România drept un partener puternic şi îşi afirmă ambiţia de a reforma Alianţa pentru a răspunde provocărilor secolului XXI. Operaţiunea NATO din Afganistan, sistemul de apărare antirachetă, noul concept strategic al Alianţei sunt teme principale pe care secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, le are pe agenda discuţiilor sale cu autorităţile de la Bucureşti


Un NATO fără SUA?
Pacificarea Europei este ireversibilă, iar NATO a devenit mai mult un club onorific decât un vehicul de proiectare a puterii euroatlantice. La ce bun atunci prezenţa SUA în Alianţă? De Andrew Bacevich – FP România, nr. 16 (mai/iunie 2010)

Cine are nevoie de NATO? – polemica ruso-euro-atlantică

Nu are rost să  spunem că trebuie să îi lăsăm pe europeni să îşi asume propria securitate, când armele nucleare americane continuă să se afle în Germania, Belgia, Olanda şi Italia. De Dmitri Rogozin - FP România, nr. 16 (mai/iunie 2010)
Statele Unite sunt astăzi în NATO pentru că sunt o putere care împărtăşeşte aceleaşi valori şi interese cu Europa. Nu există multilateralism eficient fără tratatul Nord-Atlantic. Dacă Statele Unite se retrag din NATO, se va trezi doar cu mai puţini aliaţi şi mai multă instabilitate. Nu trebuie să fii Carl von Clausewitz ca  să îţi dai seama de ce aceasta nu este o soluţie bună. De Ronald Asmus - FP România, nr. 16 (mai/iunie 2010)

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite