Un NATO al Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia trecută a FP conţine o pledoarie pentru ieşirea SUA din NATO. În noua ediţie, doi experţi propun soluţii pentru această tranziţie. NATO ar trebui redefinită ca o alianţă europeană, iar acţiunile sale ar trebui să se limiteze la Europa. SUA rămâne un garant al securităţii europene, dar de peste ocean.

Statele Unite au început să-şi redefinească relaţiile cu Europa. Impactul crizei economice, teama de supraextindere, precum şi frustrarea Washingtonului legată de refuzul sau de incapacitatea Europei de a-i susţine pe americani în Afganistan i-au determinat pe mulţi să ridice întrebări sensibile şi să propună răspunsuri radicale.

Diplomaţii americani nu o vor spune niciodată, dar, în realitate, SUA nu mai reprezintă o „putere europeană". Faptul că implicarea Statelor Unite în Europa poate fi similară, ca dimensiuni si conţinut, rolului asumat în zilele Războiului Rece sau în ultimii douăzeci de ani reprezintă o iluzie. Cu siguranţă, Europa îşi va păstra importanţa strategică, dar nu-şi poate păstra întâietatea.

Maturizarea UE

Gândirea strategică a Statelor Unite traversează schimbări profunde. Nimic nu e de neimaginat, nimic nu e imposibil.

Principala propunere a lui Andrew Bacevich (din FP nr. 15, martie/ aprilie 2010 - n. red.) este că Washingtonul ar trebui să-şi lase deoparte ambiţiile privind un NATO global şi să determine UE să joace un rol mai important în apărarea continentului european. Poate UE să facă asta?

La nivelul capacităţilor, da. Rusia este o putere formidabilă, dar nu e URSS. Laolaltă, cheltuielile militare ale statelor UE sunt mult mai ridicate decât cele ale Moscovei. Forţele armate britanice şi franceze sunt mult mai bine echipate şi mai bine antrenate decât cele ruseşti.

De asemenea, e adevărat că „ameninţarea din Est" nu ar trebui definită, cu precădere, în termeni militari şi, în acest sens, UE este mult mai pregătită să trateze probleme precum securitatea energetică.

Riscurile retragerii SUA

Totuşi, Bacevich subestimează riscurile asociate unei retrageri totale a SUA din Europa. Pe de o parte, retragerea americană ar putea avea ca efect nu atât o consolidare a rolului UE pe dimensiunea de securitate, cât o renaţionalizare a politicii externe şi de securitate în Europa.

Realitatea tristă este că, astăzi, când vine vorba de Rusia, Berlinul şi Parisul preferă o abordare bilaterală cu Moscova, în vreme ce est-europenii se bazează, într-o măsură disproporţionat de mare, pe relaţiile cu Statele Unite. Pe de altă parte, nu e nevoie să fii Rumsfeld ca să vezi că slăbiciunea e o invitaţie la agresiune, astfel încât retragerea totală a Statelor Unite din Europa poate modifica radical strategia Rusiei faţă de continent.

Adăugaţi la asta nenumăratele probleme de logistică pe care le va aduce după sine retragerea SUA şi vă veţi da seama că argumentul lui Bacevich are o latură periculoasă.

Mai multă Europă

Andrew Bacevich are perfectă dreptate atunci când afirmă că în relaţiile cu aliaţii europeni accentul trebuie să cadă pe Europa.

E mai realist să ne gândim la o variantă soft a strategiei lui Bacevich. Unu: în noul concept strategic, NATO ar trebui redefinită ca o alianţă europeană, iar acţiunile sale ar trebui să se limiteze la Europa. Dacă unii dintre aliaţii NATO vor să participe în operaţiuni americane dincolo de graniţele Europei, atunci ar trebui să o facă prin intermediul coaliţiilor de voinţă. Doi: UE ar trebui să-şi asume o mare parte din responsabilitatea pentru apărarea Europei. Statelor Unite le va rămâne rolul de protector al securităţii, de peste ocean.

Dar SUA ar trebui să joace acest rol din interiorul şi nu din afara NATO. În cele din urmă, Europa nu mai este la fel de importantă pentru Statele Unite ca în urmă cu câteva decenii, dar rămâne totuşi suficient de importantă. N-ar trebui să uităm că investiţiile SUA, numai în Irlanda, sunt de două ori mai mari decât cele din China şi India la un loc.

Mai citiţi în revista FP:

Politică globală, economie și idei

-Almanahul Al Qaida ll Ce nu poate Internetul ll Invazia centenarilor ll Cultul mexican al morţii ll Alimentele integrale nu ajung la toată lumea
-Idei şi tehnologii de peste 20 de ani

Moldova europeană

Vorbiţi româno-rusa? Ce expertiză poate veni de dincoace de Prut. Dorim unirea şi cu Transnistria? Aterizarea investitorilor români în presa moldovenească: democratizare sau tabloidizare.

Autori: Ovidiu Nahoi, Ion M Ioniţă, Răzvan Buzatu, Adrian Cioroianu, Stela Popa

Pacea imposibilă

De ce n-au putut Statele Unite să rezolve chestiunea palestiniană. Amintirile unui actor din culisele negocierilor tripartite. Se mai poate face ceva? Opiniile lui Zbigniew Brzezinski, Saeb Erekat, Yossi Beilin sau Dov Weiglass, consilieri ai americanilor, israelienilor
şi palestinienilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite