Cine are nevoie de NATO?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Articolul „Lăsaţi Europa să fie Europa”, din ediţia trecută, al profesorului Andrew Bacevich, pleda pentru ieşirea Statele Unite din NATO. În ultimul număr al revistei Foreign Policy România, un înalt reprezentant politic al Federaţiei Ruse şi un cunoscut expert în securitate europeană îi răspund.

Andrew Bacevich  are foarte mare dreptate când spune că europenii nu sunt fericiţi că  NATO este folosit ca un instrument de "propagare a globalismului american". (“Lăsaţi Europa să fie Europa”, martie/aprilie 2010.) Sunt de acord cu premisele sale că pacifismul european a cuprins organizaţia, ceea ce, evident, este împotriva intereselor militare americane. Totuşi, el a decis să omită câteva realităţi politice importante.

Nu are rost să  spunem că trebuie să îi lăsăm pe europeni să îşi asume propria securitate, când armele nucleare americane continuă să se afle în Germania, Belgia, Olanda şi Italia. În plus, SUA nu fac un secret din planurile lor  de a-şi desfăşura sistemul antirachetă în Europa de Sud-Est. Cum ar spune un locuitor al Odessei, la auzul unei asemenea propuneri: "Chiar şi papucii mei mor de râs!".

Bacevich  sugerează şi că un NATO eliberat de orice influenţă din partea SUA  şi-ar putea asuma responsabilitatea  pentru a "garanta integritatea teritorială a Poloniei şi Lituaniei". Pentru că am formaţie de lingvist, permiteţi-mi să traduc. În presa Occidentală, "integritatea teritorială a Poloniei şi Lituaniei  tinde să însemne apărare  de agresiunea rusească". Ideea e de-a dreptul ridicolă: Rusia democrată nu a dat niciodată un motiv statelor baltice sau est-europene să tremure de teamă că le va încălca securitatea şi suveranitatea, în ciuda încercărilor NATO de a descrie Rusia ca pe un duşman care ameninţă  să atace în toiul nopţii (aşa cum "aliatul NATO" Mihail Saakaşvili a lansat un atac asupra Osetiei de Sud în 2008).

Moscova intenţionează să dezvolte relaţii de parteneriat cu NATO ca organizaţie, dar şi cu fiecare din cei 28 de membri ai organizaţiei, pe baze bilaterale. Toate iniţiativele conducerii ruse sunt îndreptate către atingerea obiectivului nostru de a fi prieteni cu popoarele Europei, să trăim sub acelaşi acoperiş cu ele.

Vom găsi în această cauză comună un loc chiar şi pentru Bacevich.

Dmitri Rogozin
Reprezentant permanent al Federaţ
iei Ruse la NATO


Aş vrea să contrazic demonstraţia lui Andrew Bacevich conform căreia Statele Unite ar trebui să se retragă din NATO. În Afganistan, aliaţii SUA au desfăşurat mai multe trupe decât au făcut-o în Balcani în 1990 şi au avut pierderi egale sau chiar mai mari decât americanii. Ca răspuns la ultima cerere a preşedintelui Barack Obama, au trimis încă 10.000 de soldaţi. Contribuţia civililor este, de asemenea, esenţială. Deşi departe de a fi una ideală, este un sacrificiu pe care nu trebuie să-l subestimăm sau minimalizăm.

Nu există nicio presiune din partea europenilor ca SUA să plece acasă. Sondajele arată în mod regulat că opiniile publice din SUA şi din ţările europene au aceleaşi păreri  referitoare la ameninţările cărora trebuie să le facă faţă şi agenda pe care doresc să o urmeze liderii lor. Faptul că europenii au alungat în mare parte războiul de pe continentul lor este un fapt care trebuie salutat. Dar adesea oficialii europeni îmi spun între patru ochi că şi-ar  dori să aibă mai mulţi aşi în ce priveşte portofoliul relaţiilor externe. Cu siguranţă, Statele Unite au nevoie de cooperarea lor pentru a manevra un Iran înarmat nuclear sau să reuşească să avanseze procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Statele Unite sunt astăzi în NATO pentru că sunt o putere care împărtăşeşte aceleaşi valori şi interese cu Europa. Nu există multilateralism eficient fără tratatul Nord-Atlantic. Dacă Statele Unite se retrag din NATO, se va trezi doar cu mai puţini aliaţi şi mai multă instabilitate. Nu trebuie să fii Carl von Clausewitz ca  să îţi dai seama de ce aceasta nu este o soluţie bună.

Astăzi, NATO are probleme reale. Dar acestea trebuie rezolvate, nu abandonat proiectul. Un preşedinte american care ar urma sfatul lui Bacevich ar avea, într-adevăr, garanţia că va ajunge la lada de gunoi a istoriei.

Ronald Asmus
Director executiv al Centrului transatlantic al German Marshall Fund



Andrew Bacevich răspunde:

Dacă europenii aleg să ajute prin „managerierea”  unui Iran înarmat nuclear  sau prin susţinerea avansării procesului de pace  în Orientul Mijlociu  - indiferent ce ar însemna asta - o vor face dacă aceasta este în concordanţă cu interesele lor. Rămânerea Statelor Unite în NATO nu va contribui cu nimic la probabilitatea unui ajutor european. Sau oare Ronald Asmus a uitat  - ca majoritatea  americanilor - deja războiul din Irak?

Dmitri Rogozin  ne asigură că ruşii "visează să fie prieteni cu popoarele Europei".  Asta e o veste foarte bună. Cu toate acestea, ar trebui să  tratăm acest gen  de asigurări în acelaşi fel în care ruşii răspund când  cei care vor extinderea NATO  afirmă că încorporarea Ucrainei şi Georgiei în alianţă reflectă doar dorinţa Occidentului de a trăi în pace şi democraţie.

Andrew Bacevich
Profesor de Istorie ş
i Relaţii Internaţionale, Universitatea Boston

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite