Retragere nucleară a SUA din Europa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FP Pe fondul semnării tratatului ruso-american de reducere a numărului rachetelor nucleare din Europa, politicieni din Germania cer şi evacuarea armelor nucleare tactice americane de pe teritoriul său. Jan Techau, expert german în problematica NATO, evaluează importanţa reală a armelor nucleare tactice şi arată cât de grave ar fi consecinţele unei asemenea retrageri americane.

Ce consecinţe poate avea propunerea de retragere a bombelor nucleare ale SUA de pe teritoriul Germaniei?

Trebuie să facem o distincţie. Pe de o parte, valoarea militară a acestor dispozitive nucleare (altele decât rachetele) din perspectiva descurajării este foarte limitată. Unii spun că efectul lor ar fi nul astăzi. Pe de altă parte, ceea ce este mult mai important, şi aici criticii guvernului german au dreptate, este încărcătura simbolică a acestei sugestii, într-un moment sensibil. Ieşirea publică a ministrului de externe al Germaniei (care a cerut retragerea armelor nucleare tactice americane din Germania - n. red) a a avut în special o miză politică internă: a încercat să capitalizeze sentimenele antinucleare a unei părţi a electoratului german. Momentul ales este destul de ciudat. Ceea ce lipseşte din această dezbatere, element neclarificat de către guvernul german, este o propunere legată de cum va fi garantată în viitor descurajarea nucleară şi apărarea teritorială presupusă de Articolul 5 al NATO, inseparabil legate de rolul armelor nucleare tactice.

Mai citiţi şi:

VIDEO Dezarmare nucleară: START-2 a fost semnat de Obama şi Medvedev

Rusia aşteaptă decizia României privind amplasarea de interceptoare americane

Ar deveni Europa mai vulnerabilă fără aceste arme?

Armele nucleare menţinute de către SUA pe teritoriul Europei sunt dispozitive tactice extrem de utile când avem în vedere ameninţări convenţionale masive împotriva Europei. Astăzi o astfel de ameninţare nu mai există. Din această perspectivă, nu cred că potenţialul de descurajare al NATO depinde de existenţa acestor arme demodate. Putem renunţa punctual la aceste dispozitive tactice fără a slăbi capacitatea de descurajare a organizaţiei, dar în acelaşi timp trebuie clarificat care este rolul armelor nucleare în filozofia defensivă a NATO. Pe de altă parte, există pericolul ca poziţia guvernului german să fie percepută ca un semn de slăbiciune, în special de către Rusia. Miza este mai mult psihologică şi ţine mai puţin de valoarea tactică imediată a dispozitivelor aflate în dispută, care se prea poate să fie nulă. Dar, prin momentul ales, Germania a adus prejudicii NATO.

Este Europa comunitară pregătită să-şi asigure singură securitatea?

UE este un actor politic important în multe domenii, dar ca putere geopolitică credibilitatea sa este redusă. UE nu se află în poziţia de a-şi asuma rolul tradiţional al Uniunii Europei Occidentale, transformându-se într-o organizaţie de apărare colectivă. Este încă un actor cu o identitate profund dezbinată. S-ar cere prea mult de la UE în acest moment, pentru simplul motiv că o garanţie de securitate credibilă trebuie să fie întotdeauna dublată de capabilităţi. În timpul Războiului Rece, NATO era o alianţă funcţională nu datorită Articolului 5, un angajament asumat pe hârtie. NATO era o alianţă funcţională pentru că statele membre aveau trupe şi infrastructură dislocate în Germania şi în alte părţi, astfel că un atac asupra unuia dintre membri ar fi devenit automat un atac fizic asupra tuturor. Acesta este secretul solidarităţii NATO din timpul Războiului Rece. Pentru a fi funcţională, o organizaţie de securitate trebuie să redescopere acest secret. Dacă în viitorul îndepărtat şi UE va reuşi să facă acest lucru atunci credibilitatea garanţiilor sale de securitate va fi una reală. Dar atât timp cât rămâne un angajament pe hârtie, fără a fi dublat de o prezenţă teritorială reală, valoarea sa este minimă.

Arsenalul nuclear tactic al SUA din Europa

Belgia - 20 de bombe
Germania - 20
Italia - 50
Olanda - 20
Turcia - 90

"În vremea Războiului Rece, NATO funcţiona pentru că statele membre aveau trupe dislocate în Germania şi în alte părţi ."
Jan Techau,
cercetător la Colegiul de Apărare al NATO din Roma

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite