WikiLeaks / Preşedintele UE: "Nimeni nu mai crede în victoria în Afganistan"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, i-a spus unui diplomat american că statele UE nu mai cred în succesul intervenţiei NATO în Afganistan, potrivit Mediafax. Traian Băsescu a declarat recent că România nu pleacă din Afganistan.

"Nimeni în Europa nu mai crede (într-un succes) în Afganistan", a zis belgianul Van Rompuy într-o conversaţie cu ambasadorului SUA în Belgia, Howard Gutmanla 4 ianuarie, când tocmai îşi părăsise postul de premier al Belgiei în favoarea celui de preşedinte al UE, a informat duminică ziarul Le Soir, citând o telegramă diplomatică americană difuzată de WikiLeaks. "Vom mai rămâne în 2010 din respect pentru americani, atât", a adăugat el, subliniind că aliaţii Statelor Unite aşteptau să vadă "rezultatele la sfârşitul lui 2010". "Dar aceasta este ultima şansă", a subliniat el, potrivit telegramei redactate de Gutman. "Dacă un belgian este ucis, s-a terminat cu angajamentul belgian în Afganistan", a continuat Herman Van Rompuy, în sprijinul declaraţiilor sale.

Băsescu: "Nu plecăm din Afganistan până nu ne îndeplinim misiunea"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 1 decembrie, într-o vizită la militarii români din Afganistan, că "nu vom pleca de aici decât după ce ne vom îndeplini misiunea. Sigur, veţi citi că la ultimul summit NATO alianţa îşi propune ca, în perioada 2011-2014, să facă transferul responsabilităţilor de securitate către forţele de securitate afgane. A fost obiectivul preşedintelui Karzai. Ce vă spun însă cu certitudine este că termenul 2014 nu trebuie să fie considerat un termen în care NATO se retrage din Afganistan".

România în Afganistan

România are în Afganistan 1.663 de militari. În cei opt ani de prezenţă românească în teatrul de operaţii din Afganistan, 17 militari români au murit şi 55 au fost răniţi. Şase din aceştia au decedat în 2010. Două treimi dintre cţiei 140.000 de militari din Afganistan sunt americani, iar 30.000 sunt furniza de ţările europene.

La 20 noiembrie, în cursul summitului lor de la Lisabona, liderii celor 28 de state ale NATO au aprobat o strategie de afganizare progresivă a operaţiunilor de luptă, prin transferul responsabilităţii militarilor afgani, începând din 2011 până în 2014. Acest lucru nu înseamnă în principiu retragerea tuturor trupelor străine, ci numai reducerea lor.

Analiză: Ce caută România pe frontul din Afganistan?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Citiţi mai multe despre acest subiect

Dotarea Armatei: cu ce mergem la război: Militarii români sunt trimişi în teatrele internaţionale de luptă cu armament învechit, uzat sau nepotrivit condiţiilor de climă.

Război modern cu arme de muzeu

NATO pregăteşte viitoarele conflicte

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite