VIDEO NATO a aprobat strategia de retragere a trupelor din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele afgan, Hamid Karzai, dă mâna cu Anders Fogh Rasmussen, secretar general al NATO
Preşedintele afgan, Hamid Karzai, dă mâna cu Anders Fogh Rasmussen, secretar general al NATO

NATO a aprobat sâmbătă, la Lisabona, strategia de retragere din Afganistan, care vizează transferul progresiv al responsabilităţii operaţiunilor de luptă către armata afgană până în 2014, a anunţat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

* Am lansat procesul prin care poporul afgan va redeveni stăpân al propriei sale case, a subliniat Rasmussen, în cadrul unei conferinţe de presă la Lisabona.

* Am convenit cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, asupra unui parteneriat pe termen lung care va dura dincolo de misiunea noastră de luptă, a precizat el.

* În perioada de tranziţie, în loc să fie în prima linie, trupele internaţionale vor exercita din ce în ce mai mult un rol de sprijin în favoarea armatei afgane, a adăugat el.

* Transferul responsabilităţii ar urma să înceapă cel târziu în vara lui 2011 şi va continua până la sfârşitul lui 2014. După tranziţie vom rămâne într-un rol de sprijin, a mai afirmat el.

* Pentru a spune simplu, dacă talibanii sau altcineva se aşteaptă să ne vadă în afară, pot să uite asta. Vom rămâne cât timp va fi nevoie pentru a termina treaba, a subliniat Rasmussen.

Participanţii summitului NATO

Planul a fost adoptat în prezenţa preşedintelui afgan, a celor 20 de parteneri ai ISAF, forţa intermaţională aflată sub comandament NATO, precum şi a premierului Japoniei, Naoto Kan.

Au mai fost prezenţi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi liderii Uniunii Europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite