Gaddafi a fost ucis! Colonelul a murit împuşcat. Se ascundea ca Saddam într-o groapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia au declarat că Muammar Gaddafi a fost prins. El a fost grav rănit, iar potrivit Reuters şi AFP, ar fi murit. Rebeli libieni susţin că au ucis astăzi şi doi fii ai dictatorului. Este vorba despre Saif Al-Islam şi despre Moutassim.

UPDATE 02:30 O altă versiune a morţii lui Muammar Gaddafi: Muammar Gaddafi a murit din cauza unei răni la cap, provocată de un glonţ: A fost în viaţă până la sosire în spital

UPDATE 01:40 Vezi aici alte imagini şocante din războiul din Libia, surprinse de un fotoreporter al publicaţie New York Times

UPDATE 01:30 Nu chiar toţi preşedinţii au salutat evenimentele de joi din Libia. Potrivit AFP, Hugo Chavez, liderul din Venezuela a declarat reporterilor: "Ne vom aminti mereu de Gaddafi ca un mare luptător, ca un revoluţionar şi un martir. L-au asasinat. Este o altă crimă".

UPDATE 01: 25 Alţi loiali ai lui Gaddafi, cum ar fi fiul său, Saadi, s-au adăpostit în Niger. Guvernul acestei ţări a rezistat apelurilor venite din partea noilor lideri libieni, care cer ca acesta să se predea. Ministrul de externe din Niger, a declarat că în urma evenimentelor de joi , nu-şi va schimba cu nimic poziţia.

UPDATE 01:15Fericire maximă lângă ambasada Libiei din Londra după vestea că Gaddafi a fost omorât: "Zâmbesc. Este ziua pe care libienii o aşteptau de mult timp", a declarat profesorul Najwy Creui, care predă de 16 ani în Marea Britanie.

Un post de televiziune local din Libia, al-Hurra, susţine că un doctor din Tripoli a sărbătorit vestea printr-o descărcare a unei mitraliere, rănind aproximativ 60 de persoane.

UPDATE 01:00 Ministrul Informaţiilor din Libia, Mahmoud Shammam, a declarat că unul din fiii colonelului Gaddafi, Mutassim Gaddafi şi fostul consilier naţional de securitate au fost găsiţi ascunzându-se împreună cu fostul lider al Libiei, potrivit BBC, care adaugă că Mutassim ar fi mort!

Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia a confirmat moartea lui Muammar Kadhafi, informează AFP. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie, Abdel Hafiz Ghoga, a comunicat că Muammar Kadhafi a murit în confruntările armate care au avut loc joi în oraşul Sirt.

Gaddafi a fost ucis! Colonelul a murit împuşcat. Se ascundea ca Saddam într-o groapă

Capturarea lui Gaddafi în imagini

"Putem anunţa că Muammar Kadhafi a fost ucis de forţele revoluţionare", a precizat Ghoga. "Este un moment istoric, este sfârşitul tiraniei şi dictaturii. Kadhafi s-a întâlnit cu propriul destin", a spus Ghoga.

image

UPDATE 21.10 Preşedintele american Barack Obama a anunţat, într-o intervenţie televizată, că Muammar Gaddafi este mort!

UPDATE 20.30 Trupele franceze au oprit convoiul cu care voia să fugă Gaddafi
Ministrul francez al Apărării, Gérard Longuet, a declarat că avioanele franceze au oprit convoiul în care se afla colonelul Muammar gaddafi, în încercarea sa de a părăsi Sirte.

UPDATE 20.24 Saif Al-Islam, un al doilea fiu al lui Gaddafi, ucis
Postul Al Arabiya a anunţat că Saif Al-Islam, unul dintre fiii colonelului Gaddafi a fost capturat şi ucis de rebelii libieni. Fratele lui Al-Isalm, Moutassim, a fost omorât tot astăzi.

UPDATE 20.05 Ultimele cuvinte ale lui Gaddafi
După ce a fost capturat de rebeli colonelul Gaddafi a întrebat: «Cine sunteţi, ce se întâmplă?». Informaţia vine de la un membru al Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia. Acesta a mai povestit că dictatorul era gav rănit când a fost capturat şi că a murit în drum spre spital.

UPDATE 19.45 Imagini cu ultimele clipe de viaţă ale dictatorului libian

UPDATE 19.30 Premierul interimar al Libiei, Mahmoud Jibril, susţine că Muammar Kadhafi a fost împuşcat de trupele CNT în timp ce încerca să fugă, negând că fostul lider libian ar fi fost victima unui raid al NATO, informează CNN.

Amintirile lui Ovidiu Nahoi:

image

Tripoli, noiembrie 2006: Faţă în faţă cu Gaddafi

UPDATE 19. 22 Cum a anunţat premierul libian, Mahmoud Jibril, că Gaddafi a fost omorât. "Am aşteptat acest moment mult timp. Moammar Gaddafi a fost ucis".

UPDATE 19.19 "Este un moment istoric, este sfârşitul tiraniei şi dictaturii. Kadhafi s-a întâlnit cu propriul destin", a spus Abdel Hafiz Ghoga, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie.

UPDATE 19.07 Mii de persoane au ieşit pe străzile din Tripoli pentru a celebra moartea fostului lider libian Muammar Gaddafi.

Gaddafi a fost capturat

UPDATE 18.57 Secretarul de stat american Hillary Clinton, aflată în Afganistan, a fost înştiinţată printr-un mesaj pe telefonul mobil că Muammar Gaddafi a murit, iar reacţia sa a fost una de surpriză: "Oau!"

UPDATE 18.40 „Astăzi este o zi istorică pentru poporul libian", a declarat şeful ONU, Ban Ki-Moon.

UPDATE 18.38 Premierul britanic, David Cameron a declarat că „moartea fostului lider libian susţine promisiunea unui viitor mai bun pentru un popor adormit timp de patru decenii"

UPDATE 18. 22 Trupul neînsufleţit al liderului libian a fost dus într-o moschee din Misrata, potrivit televiziunii Al-Jazeera.

UPDATE 18.10 Alt fiu al lui Gaddafi, Saif al-Islam, este înconjurat de luptătorii NTC în timp ce încearcă să fugă din Sirte într-un convoi.

UPDATE 17.55 Mo'Tassim, fiul lui Gaddafi, a fost omorât de luptătorii NTC a declarat un oficial al NTC pentru Reuters.

UPDATE 17.41 VIDEO Gaddafi mort

UPDATE 17.17 Al Arabiya a anunţat că va difuza imagini cu Gaddafi după capturarea sa.

UPDATE 17.05 Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a declarat că "războiul din Libia s-a încheiat".

UPDATE 17.00 Televiziunea Al Jazeera prezintă Live imagini cu Gaddafi mort

Gaddafi

UPDATE 16.45 În această gaură a fost prins Gaddafi

image

UPDATE 16.30 Departamentul de Stat american încă nu poate confirma moartea sau capturarea lui Muammar Kadhafi
Departamentul de Stat american a anunţat că deocamdată nu poate confirma informaţiile privind moartea sau capturarea lui Muammar Kadhafi, informează AFP.

Capturarea lui Gaddafi în imagini

"În momentul de faţă, Departamentul de Stat nu poate confirma informaţiile privind moartea sau capturarea lui Muammar Kadhafi", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Victoria Nuland.

UPDATE16.28 Al Arabiya: Cadavrul lui Gaddafi, la Misrata
Cadavrul lui Muammar Gaddafi a fost dus la Misrata, oraşul rebelilor libieni, relatează postul de televiziune Al Arabiya . Reprezentanţi ai CNT au declarat că vor permite jurnaliştilor să filmeze cadavrul.

UPDATE 16.21 Preşedintele rus speră că moartea lui Gaddafi aduce pacea în Libia
Preşedintele Dmitri Medvedev speră că prinderea lui Muammar Gaddafi va pune capăt violenţelor în Libia.
„Sperăm că va fi pace în Libia şi că aceia care guvernează ţara, reprezentanţi ai diferitelor triburi libiene, vor ajunge la un acord privind noua structură de conducere de la Tripoli. Sperăm ca Libia să devină un stat modern şi democrat", a declarat Medvedev. Rusia a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie la 1 septembrie.

UPDATE 16.07 Unul dintre fiii lui Gaddafi, capturat viu
Reprezentanţi ai CNT au declarat pentru Reuters că rebelii l-au capturat pe Mouatassim Gaddafi, unul dintre fiii liderului libian. Mouatassim a fost arestat in Sirte, la 360 de kilometri est de capitala Tripoli

UPDATE 15.57 Primul oficial CNT care confirmă moartea lui Gaddafi
Ministrul Informaţiilor din cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie, Mahmoud Shammam, confirmă moartea lui Muammar Gaddafi, relatează Reuters. Spre desosebire de ceilalţi reprezentanţi ai CNT, Shammam spune că dictatorul a fost ucis în timpul atacului efectuat de rebeli în Sirt. Alţi lideri ai CNT au declarat că Muammar Gaddafi a fost rănit grav, dar era viu, când a fost capturat.

Capturarea lui Gaddafi în imagini

UPDATE 15.49 Cadavrul lui Gaddafi, păzit straşnic
Cadavrul colonelului Muammar Gaddafi a fost dus într-un loc secret, din motive de securitate - să nu fie profanat, a declarat Mohamed Abdel Kafi, reprezentant al CNT, citat de Reuters

UPDATE 15.35 Atenţie, imagine socantă! Prima fotografie cu Gaddafi mort

Colonelul libian Muammar Gaddafi a fost capturat de rebelii libieni în oraşul său natal, Sirt, a declarat Abdel Majid, reprezentant al Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia. Potrivit Reutres, colonelul dispărut de mai multe săptămâni, a fost rănit, inclusiv la  picioare , în timpul capturării. El a fost dus cu ambulanţa la spital. NATO verifică informaţiile.

„ Este rănit grav, dar încă respiră", a declarat într-o primă fază Mohamed Leith, unul dintre comandanţii trupelor Consiliului Naţional de Tranziţie, afirmând că l-a văzut el însuşi pe fostul lider libian. Ulterior rebelii libieni au anunţat că dictatorul a murit din cauza rănilor.

UPDATE 15.15 VIDEO

UPDATE 15.01 Libienii au ieşit în stradă să sărbătorească

Sute de libieni au ieşit pe străzi să sărbătorească uciderea lui Gaddafi. Ei calcă în picioare portretele liderului libian şi trag rafale de miltralieră, în semn de bucurie.

UPDATE 14.52 Gaddafi a murit din cauza rănilor
Potrivit Reuters colonelul Muammar Gaddafi a murit, la spital, din cauza rănilor suferite în moemntul capturării.

UPDATE 14.37 Şeful forţelor armate ale lui Gaddafi, capturat

Un oficial al Consiliului Naţional al Rebelilor (CNT) a declarat că şeful forţelor armate ale lui Gaddafi, Abu Bakr Younus Jabr a fost capturat, relatează Reuters.

UPDATE 14.34 Se ascundea ca Saddam într-o groapă

Unyul dintre luptătorii rebeli spune că Gaddafi se ascundea într-o groapă, în Sirt. În momentul în care a fost găsit le-a strigat rebelilor: ,,Nu trageţi! Nu trageţi! Nu trageţi", relatează Reuters.

Citeşte şi:

Gaddafi a murit, conform Reuters

Zece imagini reprezentative ale "colonelul Gaddafi"

LIVE Vezi aici în direct bucuria libienilor

Cine este Gaddafi, omul care conducea de peste 40 de ani Libia

Bunicul lui Gaddafi a fost muncitor în România

Ce aveau în comun Nicolae Ceauşescu şi Gaddafi?

Află aici cine a fost victima accidentului de vânătoare şi cum l-a vânat Ceauşescu pe Pacepa, la sfatul lui Gaddafi

Atenţie, imagine socantă! Prima fotografie cu Gaddafi mort

Iliescu: Sfârşitul lui Gaddafi deschide calea spre democraţie în Libia

Colonelul libian Muammar Gaddafi a fost capturat. A murit din cauza ranilor

Muammar al-Gaddafi, un lider extrem de controversat

VIDEO Cum îşi alegea Gaddafi amazoanele virgine din Garda personală

Gaddafi: „Nu există un alt stat democratic în afara Libiei pe întreg pământul!”

O tânără de 19 ani, soldat în armata lui Gaddafi: "Am executat 11 prizonieri"

Care crezi că va fi soarta Libiei dupa moartea lui Muammar Gaddafi?

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite