VIDEO Cum îşi alegea Gaddafi amazoanele virgine din Garda personală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virginele din garda lui Gaddafi
Virginele din garda lui Gaddafi

Preferinţa lui Gaddafi pentru gărzile de corp femei a fost un subiect amplu dezbătut în presa internaţională. Cunoscută drept Garda Amazoniană, echipa care îl păzea non-stop pe liderul libian este alcătuită în întregime din femei. „Amazoanele" au fost alese de Gaddafi însuşi iar condiţia principală era să fie virgine. Dacă îndeplineau acest criteriu esenţial ele intrau într-un program de pregătire în care erau iniţiat

Gaddafi a inaugurat în 1979 Academia Militară pentru Femei din Tripoli, ca simbol al emancipării feminine.

Gaddafi a fost ucis! Colonelul a murit împuşcat. Se ascundea ca Saddam într-o groapă

Capturarea lui Gaddafi în imagini

"I-am promis mamei că voi ameliora situaţia femeilor din Libia", declarase atunci colonelul. Jane Kokan, ziaristă canadiană, a vizitat academia în 1995, pentru a face un reportaj despre "amazoane".

Ele primesc o pregătire specială şi au jurat credinţă pe viaţă excentricului dictator care a condus Libia timp de peste 40 de ani.

Amintirile lui Ovidiu Nahoi:

image

Tripoli, noiembrie 2006: Faţă în faţă cu Gaddafi

Elevele - în jur de o sută - trăiau la academie, un complex de blocuri de ciment. Se trezeau în fiecare dimineaţă la 4, pentru a alerga o oră şi jumătate înainte de a începe cursurile.

Cele "mai bune" erau selecţionate personal de Gaddafi. "Trebuia să fii înaltă, drăguţă şi cu părul lung, pentru a fi aleasă", a explicat ziarului The Guardian una din "amazoane".

Antrenamentul pentru fiecare dintre ele dura trei ani, timp în care erau antrenate în mânuirea armelor, inclusiv de artilerie grea şi lansatoare de rachete, în lupta corp la corp şi în studiul comunicaţiilor.

Imagini din timpul antrenamentelor



De la admiraţia pentru un lider puternic până la acuzaţii de viol a fost doar un pas

Cinci femei care au făcut parte din garda lui Muammar Gaddafi susţin că au fost violate şi abuzate de către acesta. În august 2011, după ce au fost capturate de rebeli, ele au făcut publică experienţa prin care au trecut.


Femeile i-au mărturisti psihologului Seham Sergewa, de la baza din Benghazi, că au fost abuzate sexuale de Gadaffi şi de fiii săi care, după ce s-au plictisit, le-au dat afară.

Potrivit „Times of Malta", una dintre cele cinci ar fi fost şantajată să intre în acest contingent de protecţie şi pază al lui Gaddafi. În caz contrar, fratele său ar fi fost aruncat în puşcărie sub acuzaţia de trafic de droguri.


O altă „amazoană" a acceptat să intre în brigadă deoarece a văzut în Gaddafi liderul naţiunii. Pentru că i-a refuzat avansurile, Gaddafi a violat-o şi a dat-o fiilor lui să o batjocorească.

Fiecare dintre cele cinci femei bodyguard au susţinut că Gaddafi le-a violat şi apoi le-a pasat fiilor lui şi în cele din urmă unor oficiali de rang înalt care le-au abuzat, înainte de a le izgoni.

Psihologul Seham Sergewa estimeaza ca il Libia sunt nu mai putin de 6.000 de victime ale unor asemenea practici barbare.
Denunţul pe care l-au făcut „amazoanele" contrazice mitul potrivit căruia una dintre cerinţele serviciului era ca ele să rămână virgine cât timp lucrau pentru Gaddafi.

Libertăţi permise „amazoanelor"

Acestor femei li se permite să poarte chiar şi machiaj sau tocuri şi sunt considerate elemente importante ale jocului de imagine pe care-l face excentricul dictator libian.El pretindea că prin existenţa acestei gărzi neconvenţionale el susţinea drepturile femeilor din întreaga lume şi egalitatea acestora cu bărbaţii.

Între loialitate şi acuzaţii de viol

Garda "amazoanelor" lui Gaddafi se împarte între cele care îl acuză de viol şi cele care încă îl apără pe fostul dictator. Vizitele oficiale ale lui Muammar Gaddafi în străinătate aveau o notă exotică: el era însoţit de un grup de 30 de femei în uniformă bleumarin, rujate şi încărcate de bijuterii. Unele purtau tocuri sau, imitându-l pe liderul lor, ochelari de soare de firmă. Erau femeile din garda personală a dictatorului, supranumite "amazoane" şi care rămâneau alături de el zi şi noapte.

Video din timpul misiunilor în străinătate



Liderului îi plăcea să le numească "călugăriţele revoluţiei". Şi le rezerva pe cele mai frumoase pentru a le lua cu el în vizitele în străinătate.

Nucleul dur al "amazoanelor" ar fi rămas alături de Gaddafi, potrivit fostelor lor colege. Iar unele dintre ele, chiar şi capturate de rebeli, îl apără pe colonel: "Era un bărbat nobil şi bun. Sunt mândră că l-am slujit. Îl iubeam", spune Jamila al-Arun, o fostă "amazoană", acum în vârstă de 52 de ani.

Citeşte şi:

Gaddafi a murit, conform Reuters

Zece imagini reprezentative ale "colonelul Gaddafi"

LIVE Vezi aici în direct bucuria libienilor

Cine este Gaddafi, omul care conducea de peste 40 de ani Libia

Bunicul lui Gaddafi a fost muncitor în România

Ce aveau în comun Nicolae Ceauşescu şi Gaddafi?

Află aici cine a fost victima accidentului de vânătoare şi cum l-a vânat Ceauşescu pe Pacepa, la sfatul lui Gaddafi

Atenţie, imagine socantă! Prima fotografie cu Gaddafi mort

Iliescu: Sfârşitul lui Gaddafi deschide calea spre democraţie în Libia

Colonelul libian Muammar Gaddafi a fost capturat. A murit din cauza ranilor

Muammar al-Gaddafi, un lider extrem de controversat

VIDEO Cum îşi alegea Gaddafi amazoanele virgine din Garda personală

Gaddafi: „Nu există un alt stat democratic în afara Libiei pe întreg pământul!”

O tânără de 19 ani, soldat în armata lui Gaddafi: "Am executat 11 prizonieri"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite