FMI în România: "Absorbţia fondurilor europene arată foarte rău"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat marţi, după o discuţie între patronate şi FMI, că va încerca să găsească împreună cu Guvernul strategii de atragere a finanţărilor europene.

"Suntem foarte îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene. Vrem să depunem tot efortul pentru a îmbunătăţi atragerea acestor finanţări şi vrem să lucrăm împreună cu Guvernul pentru găsirea unor strategii (...) Principala provocare este ca banii să fie folosiţi înainte ca ei să dispară, înainte să înceteze să mai fie disponibili pentru România", a declarat Franks, citat de Mediafax.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene se află la Bucureşti în perioada 26 iulie - 4 august, pentru o nouă evaluare a acordului cu România,  În urma acestei vizite, Consiliul Director al FMI ar trebui să aprobe în luna septembrie eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro (769 milioane DST).

Pierderi de 20 de miliarde de euro

Există riscul ca România să piardă fonduri europene de 20 miliarde euro în următorii ani ca urmare a modului "dezastruos" de atragere a acestora, le-a mai spus Franks reprezentanţilor patronatelor.

"Nu vă puteţi permite să pierdeţi 20 miliarde de euro, adică 17% din PIB", a spus preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, citându-l pe şeful misiunii FMI.

Oficialul FMI a mai spus că fondurile europene sunt esenţiale pentru investiţiile din economie, menţionând că absenţa acestor sume nu va modifica ţintele fiscale.

              • Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă că vor fi reziliate contractele încheiate de firme pentru proiecte finanţate şi de Uniunea Europeană unde lucrările sunt întârziate cu 6-9 luni.

Despre un nou împrumut de la FMI

Atât ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, cât şi şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, au negat marţi orice discuţie despre un nou împrumut între România şi FMI. Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, declarase anterior că Guvernul român negociază cu FMI un nou împrumut destinat investiţiilor

Acordul României cu FMI, pe scurt:

România a încheiat în primăvara anului 2009 un acord de finanţare externă cu UE, FMI, BERD şi Banca Mondială, pe o perioadă de doi ani, suma totală fiind de aproximativ 20 de miliarde de euro. Valoarea totală a finanţărilor virate până în prezent României de către FMI, din împrumutul stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de circa 10,7 miliarde de euro (9,03 miliarde DST).

Mai citeşte:

Negocieri cu FMI: cotă unică de 10%

FMI începe a cincea misiune de evaluare în România

Franks: Nicio bancă străină nu a spus că vrea să reducă expunerea pe România

Financial Times: România - un pudel. Ungaria - un pugilist. Cine negociază mai bine cu FMI?

FMI a venit, începe războiul zvonurilor. Vom avea impozite pe averile mari?

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a explicat că România nu poate urmări în acelaşi timp echilibrarea bugetului şi reluarea creşterii economice şi că ar fi indicat ca, pentru început, să se concentreze pe însănătoşirea bugetului.  Citeşte aici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite