Vasilescu: România trebuie să se axeze pe însănătoşirea bugetului în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a explicat că România nu poate urmări în acelaşi timp echilibrarea bugetului şi reluarea creşterii economice şi că ar fi indicat ca, pentru început, să se concentreze pe însănătoşirea bugetului.

"România în momentul de faţă nu poate să se lupte pe două fronturi, adică şi pentru sănătatea bugetului şi pentru ieşirea din recesiune. Anul ăsta trebuie să mergem pe un singur sens, însănătoşirea bugetului", a afirmat Vasilescu.

În discuţiile purtate ieri între Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, şi reprezentanţii băncii centrale, oficialul instituţiei financiare internaţionale a pledat pentru inversarea trendului negativ al economiei. În schimb, BNR a susţinut că înainte de toate ar trebui restructurat bugetul şi tăiate cheltuielile.

Adrian vasilescu este de părere că reluarea creşterii economiei româneşti ar putea avea loc abia spre sfârşitului anului viitor, doar dacă vor avea loc ajustările bugetare. "Anul viitor va trebuie să deschidem şi un front spre ieşirea din recesiune, iar dacă lucrurile merg bine putem să vorbim de o creştere pe plus spre sfârşitul anului", a spus Vasilescu.

Oficialul BNR a arătat că pe lângă bătălia pentru însănătoşirea bugetului, România va trebui să ducă o luptă şi pentru atragarea investiţiilor străine directe, capitol la care este în concurenţă cu ţări precum Ungaria sau Bulgaria. În ceea ce priveşte o posibilă raţionalizare a salariilor şi pensiilor, Vasilescu a spus că este "o vorbă aruncată pripit pe piaţă", şi nu se există o problemă în acest sens în 2010 sau anul viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite