UPDATE: FMI a venit, începe războiul zvonurilor. Vom avea impozite pe averile mari?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce prevede mandatul ministrului Finanţelor, trimis de Coaliţia aflată la guvernare să negocieze cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional? Primele variante de lucru, scăpate „pe surse“, arată o posibilă reducere a cotei unice de la 16% la 10-12%, o majorare a TVA de la 24% la 25% (?!) şi o extindere a bazei de impozitare, în special către zona agriculturii. Tot o variantă în discuţie ar fi şi reducerea presiunii fiscale pe s

De ce credem, deocamdată, că toate acestea nu sunt decât zvonuri? Pentru că, zilele trecute, tocmai oficialii de la Palatul Victoria dădeau asigurări că nu se va mai umbla la principalele taxe. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, declarase vineri că nu ia în considerare, în acest moment, modificarea sistemului de taxe şi impozite. Iar premierul Emil Boc a declarat săptămâna trecută că Guvernul nu a discutat despre majorarea sau reducerea cotei unice, care va rămâne la nivelul actual, de 16%. Boc a făcut precizarea respectivă acordându-i un „cartonaş galben“ minsitrului Sebastian Vlădescu, după ce acesta afirmase că se analizează în Coaliţie renunţarea la cota unică în favoarea unei impozitări progresive, de la 1 ianuarie 2011. Acum, vine prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, şi precizează că România va avea un mandat de negociere cu FMI, care „va fi aprobat“, dar care „va fi făcut public la timpul potrivit“. Stolojan a făcut aceste precizări înainte de şedinţa BPN al PDL.

Franks vrea să întoarcă trendul economiei

Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI prezente în România, anunţă, într-una din primele sale declaraţii referitoare la misiounea Fondului, că va revizui în următoarea perioadă prognoza privind scăderea PIB al României în acest an, în prezent de 0,5%. Franks consideră că estimarea BERD privind reducerea PIB cu 3% (anunţată joi) este pesimistă.
Oficialul FMI a mai spus că principala provocare pentru FMI va fi să întoarcă trendul economiei României, astfel încât aceasta să iasă din recesiune.
În ceea ce priveşte reformele structurale realizate de statul român în ultimele luni, Franks a precizat: „Trebuie să mergem înainte cu reforma pensiilor, întârziată în ultimele luni, dar şi cu legea salarizării unice. Per total, însă, s-a realizat un progres semnificativ în ultimele luni“. În fine, referitor la ţinta de deficit bugetar stabilită pentru acest an, de 6,8% din PIB, Franks a arătat că este prematur să se discute despre o posibilă modificare a acesteia.

Boc vrea să supraimpoziteze „bogăţia afişată“

Guvernul analizează un proiect de act normativ ce porneşte de la propunerea Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR) de supraimpozitare a averilor mari, a declarat prim-ministrul Emil Boc la postul public de radio.
„Avem în analiză un proiect care porneşte şi de la ceea ce colegii de la UNPR au spus şi care porneşte şi de la o realitate românească, cu privire la faptul că foarte multe averi, probabil, nu sunt impozitate la valoarea reală. Există şi în acordul cu FMI o prevedere care ne conduce la realizarea unui asemenea proiect. Aceasta este în stadiul tehnic de pregătire în momentul de faţă şi care, cred eu, va aduce importante resurse financiare în bugetul statului“, a explicat premierul. El a precizat că Guvernul are mai multe variante de lucru, urmând ca Ministerul Finanţelor să prezinte o formă completă.
Reamintim că Uniunea Naţională pentru Progresul României, aflată în arcul guvernamental, a anunţat, în luna iunie, propunerea de introducere a unui impozit pe „bogăţia afişată“.

Mai multe detalii Boc: Guvernul analizează impozitarea suplimentară a averilor mari

Flutur spune că simulările se vor încheia urgent

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a afirmat, la ieşirea din şedinţa conducerii centrale a acestui partid, că Adriean Videanu, cu o echipă de specialişti, lucrează la o simulare privind măsurile economice. „La finalul acestor aplicaţii vă vom face cunoscută strategia de relansare economică, ce se pregăteşte în momentul de faţă“, a declarat Flutur,
El a estimat că simularea va fi foarte repede finalizată, întrucât reprezentanţii FMI se află deja în ţară. Întrebat dacă strategia fiscală se va discuta şi cu delegaţia FMI, vicepreşedintele PDL nu a exclus această posibilitate. Flutur nu a putut preciza ce variante ale cotei unice au fost discutate în coaliţie. Potrivit liderului PDL, simulările trebuie să arate ce se poate întâmpla până în 2013.

Experţii FMI au început astăzi, la Bucureşti, o nouă rundă de discuţii cu autorităţile române pentru evaluarea performanţelor economice din prima jumătate a anului. De finalizarea celei de-a cincea evaluări a acordului stand-by cu România depinde virarea tranşei a şasea, de circa 900 de milioane de euro.

- vom reveni cu amănunte -

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite