Negocieri cu FMI: cotă unică de 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mandatul cu care ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, este abilitat de către coaliţia de guvernare să negocieze cu delegaţia FMI referitor la măsurile fiscale nu e încă public, dar cea mai vehiculată variantă arată cam aşa: TVA va creşte de la 24% la 25%, iar cota unică de impozitare va scădea de la 16% la 10%.

De cealaltă parte, Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI care a demarat ieri, la Bucureşti, negocierile cu oficialii români, spune că România a făcut progrese în ultima perioadă, dar ar mai trebui accelerate reforma pensiilor şi măsurile pentru salarizarea unică.

Citeşte şi:
FMI începe a cincea misiune de evaluare în România

Franks: Nicio bancă străină nu a spus că vrea să reducă expunerea pe România

Stolojan nu exclude scăderea cotei unice

Varianta reducerii cotei unice la 10% nu a fost infirmată de prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan. „Sunt mai multe scenarii în discuţie, nimic nu este luat în considerare în mod special", a spus prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan, chestionat de „Adevărul". „Încă nu s-au terminat analizele în perspectiva întocmirii proiectului de buget pe 2011. Oricum, trebuie să discutăm şi cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene. Dar dacă ne încadrăm în ţinta de deficit de 6,8%, putem lua în calcul şi o astfel de variantă", a declarat Stolojan. 

Reducerea cotei unice la 10% şi chiar semnarea unui „pact naţional" cu PSD şi PNL pe zece ani pentru menţinerea acesteia a fost şi propunerea cu care vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a venit ieri în şedinţa conducerii partidului, potrivit unor surse participante. Boureanu şi-ar fi justificat ideea prin cota unică mai scăzută existentă în ţări vecine ca Bulgaria sau Ungaria.

„Există o comisie care lucrează la o simulare privind măsurile economice şi, la finalul acestor aplicaţii, vă vom face cunoscută strategia de relansare economică", a spus ieri şi vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. El a evitat să spună dacă în coaliţie se discută despre reducerea cotei unice şi majorarea TVA. (Valentina Deleanu, Dan Străuţ)

Ungaria: „Pugilistul" Orban nu acceptă condiţiile FMI

România pare decisă să preia de la Ungaria rolul de favorită a FMI după ce premierul ungar Viktor Orban a preferat rolul de boxer celui de pudel în relaţia cu instituţia internaţională, potrivit blogului cotidianului britanic „Financial Times".

„Ungaria a fost pentru mult timp favorita FMI, din cauza zelului pentru măsuri de austeritate arătat încă din 2006. Dar, preferând rolul de boxer celui de pudel, Viktor Orban, noul premier ungar, a transmis Fondului săptămâna trecută că îşi poate păstra sfaturile", notează reporterii „Financial Times".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite