FOTO VIDEO Inginerii japonezi iau în calcul acoperirea centralei cu beton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Japonia este tot mai aproape de un dezastru nuclear. Situaţia de la reactoarele nr.3 şi nr.5 se deteriorează, în ciuda eforturilor aviaţiei japoneze de a arunca tone de apă peste reactoarele supraîncălzite.

UPDATE 18.20 Agenţia Nucleară Japoneză spune că se aşteaptă ca alimentarea cu energie electrică la reactoarele 1 şi 2 să fie gata până sâmbătă, iar la reactoarele 3 şi 4, duminică. Energia electrică este necesară pentru repunerea în funcţiune a pompelor de apă care să răcească reactoare supraîncălzite.

UPDATE 17.55 Un oficial de la Agenţia Internaţională de Energie Atomică susţine că situaţia reactoarelor 1, 2 şi 3 este stabilă, în sensul că nu au apărut schimbări semnificative de joi.

UPDATE 16.15 Nou bilanţ oficial: 6.911 morţi;i 10.316 dispăruţi

image

UPDATE 16.00 Radiaţii provenind de la reactorul cu numărul 4 se infiltrează în atmosferă, după ce bazinul conceput pentru a răci barele de uraniu a rămas fără apă în urma unui incendiu.

Experţii citaţi de Daily Mail susţin că materiale radioactive ar putea ajunge în Marea Britanie în circa două săptămâni, dar că nivelul de radiaţii va fi prea mic pentru a provoca efecte dăunătoare sănătăţii.

UPDATE 15.30 Reziduuri radioactive au ajuns în sudul Californiei, dar nivelul radiaţiilor este cu mult sub nivelul considerat o ameninţare la adresa sănătăţii.

UPDATE 15.10 Reuters informează că inginerii japonezi iau în calcul şi posibilitatea de a îngropa centrala nucleară Fukushima, aceasta fiind singura modalitate de a preveni o scurgere catastrofală de radiaţii. Aceeaşi soluţie a fost găsită şi în cazul reactoarelor de la Cernobîl: închizând întreaga centrală într-un sarcofag de beton.

Ideea de a îngropa centrala sub tone de beton şi nisip a fost considerată o soluţie extremă, dar în contextul în care eforturile de a răci reactoarele se dovedesc a fi inutile, această opţiune pare a fi singura.

Un oficial de la compania de electricitate japoneză TEPCO, care exploatează centrala Fukushima, a recunoscut pentru prima dată, astăzi, că îngroparea centralei rămâne o opţiune, deşi există încă speranţe că vor reuşi să răcească reactoarele cu apă.

"Nu este exclusă posibilitatea de a acoperi centrala cu beton, dar prioritatea noastră este de a răci reactoarele", a spus oficialul în cadrul unei conferinţe de presă.

UPDATE 14.50 Ambasada Finlandei în Japonia va fi mutată de la Tokyo la Hiroshima, din cauza riscurilor nucleare din capitală, a anunţat Guvernul finlandez.

UPDATE 14.08 O "cursă contracronometru" este angajată pentru răcirea reactoarelor centralei nucleare avariate de la Fukushima, în Japonia, a declarat vineri directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano. "Răcirea este extrem de importantă, iar eu cred că este vorba despre o cursă contracronometru", a declarat el, la Tokyo, după o întâlnire cu premierul nipon, Naoto Kan.

UPDATE 14.00 Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare avariate de la Fukushima nu a fost încă reluată, dar se fac eforturi în acest sens, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano.

UPDATE 13.30 Numărul cazurilor de gripă este în creştere în zonele afectate de seism, au anunţat oficialii niponi, care avertizează că propagarea gripei şi a altor infecţii similare ar fi o grea povară pentru spitalele din zonă.

image

sursa foto: nytimes.com

UPDATE 12.55 Cel puţin 27 de persoane evacuate din zonele afectate de tsunami şi de cutremur au murit, cel mai probabil din cauza posibilităţii limitate de asistenţă medicală. Autorităţile japoneze depun eforturi considerabile pentru a le acorda îngijiri celor 300.000 de evacuaţi.

UPDATE 12.40  Un purtător de cuvânt al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a explicat că nivelul de alertă nucleară pentru Japonia  a fost ridicat din cauza stării reactoarelor 1, 2 şi 3 de la Fukushima. "Funcţia de răcire nu mai merge, iar miezul reactoarelor a fost avariat. Particule radioactive continuă să fie eliberate în mediul înconjurător".

UPDATE 12.00 Agenţia pentru Securitate Nucleară japoneză a ridicat vineri, de la 4 la 5, nivelul accidentului nuclear de la Fukushima, pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), care are şapte trepte. Nivelul 7 corespunde unui accident major, cum a fost cel de la Cernobîl (Ucraina) în 1986.

UPDATE 10.15 Autorităţile japoneze au reluat operaţiunile de răcire a reactorului 3 al centralei de la Fukushima, cu ajutorul unor cisterne echipate cu tunuri de apă.Cel puţin şapte vehicule ale Forţelor de Autoapărare vor vărsa zeci de tone de apă, cu scopul de a împiedica un accident nuclear major. Centrala de la Fukushima e situată la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Tokyo.

image

sursa foto: nytimes.com

UPDATE 08.54 Nou bilanţ oficial: 6.539 de morţi şi 10.354 de dispăruţi cu puţine şanse de a mai fi găsiţi în viaţă.

UPDATE 08.31 Specialiştii japonezi au reuşit să conecteze reactorul 2 la reţeaua energetică, ceea ce va permite punerea în funcţiune a pompelor de răcire. Nivelul radiaţiilor a început să scadă. Se speră ca până duminică acelaşi lucru să se întâmple la reactoarele 3, 4, 5 şi 6, ceea ce va diminua pericolul unor noi emanaţii de radiaţii în zona centralei.

UPDATE 6.30 Aganţia Naţională de Poliţie din Japonia a raportat decesul a 6.406 de persoane, şi dispariţia a 10.259.

UPDATE 6.00 Un nivel de 20 de radiaţii millisieverts pe oră a fost înregistrat într-o clădire importantă de la centrala nucleară Fukushima. Acesta este cel mai înalt grad pe care l-au atins radiaţiile în Japonia. Comparativ, o radiografie la plămâni măsoară aproape 0,2 millisieverts iar nivelul total de radiaţii atins în urma radiografiilor într-un an întreg atinge aproximativ 3.

UPDATE 4.50 Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Banca Centrală Europeană sunt de acord să ajute Japonia, intervenind pe pieţele valutare.

UPDATE 3.40 Oficialii au dat rapoarte despre starea unui cablu destinat să restabilească alimentarea reactorului numărul 2. Potrivit Agenţiei de Energie Atomică Internaţională, citând autorităţile japoneze, cablul a ajuns la unitate şi va fi conectat imediat ce pulverizarea de apă pe clădirea reactorului Nr. 3 va fi finalizată. Un purtător de cuvânt al Tokyo Electric Power Co a declarat pentru CNN că linia electrică nu a fost conectată, deşi oficialii spera să fie conectat până la sfârşitul zilei de vineri.

image

sursa foto: nytimes.com

UPDATE 2.30 Australia şi Coreea de Sud i-au îndemnat pe cetăţenii lor, care locuiesc la mai puţin de 80 km de centrala nucleară, să părăsească zona. Zona de evacuare, ca şi cea recomandată de SUA, este mult mai mare faţă de cei 20 km impuşi de guvernul japonez.

UPDATE 1.50 Agenţia de Siguranţă Nucleară şi Industrială a declarat că inginerii au primit un generator diesel de urgenţă care va alimenta cu energie reactoarele 5 şi 6 de la centrala nucleară. Injectarea apei în piscina pentru combustibil continuă.

UPDATE 1.00 Testele au arătat un nivel scăzut de radiaţii într-un avion American Airlines, întors recent în SUA din Japonia. Oficialii au descopeit un nivel foarte scăzut de radiaţii în compartimentul de marfă al avionului. Nici personalul, nici bagajele nu au fost afectate de radiaţii, scrie CNN.

UPDATE 23.40 Inginerii au montat un cablu nou pentru a restabili alimentarea reactorului numărul 2 de la Fukushima, a anunţat Agenţia de Energie Atomică Internaţională, citând autorităţile japoneze.

image

sursa foto: nytimes.com

UPDATE 22.30 Eforturile de a răci reactorul numărul 3 de la centrala nucleară Fukushima au fost "oarecum eficiente". Autorităţile nipone au aruncat tone de apă din elicoptere în noaptea de miercuri, iar anterior pompierii au introdus apă prin carcasa reactorului pentru mai bine de o oră.

UPDATE 21.26 Ministerul Afacerilor Externe recomandă românilor să limiteze călătoriile şi şederea prelungită în Tokyo şi Yokohama

UPDATE 20.40 Comparativ cu ziua precedentă, situaţia la centrala nucleară Fukushima pare relativ stabilă, consideră un expert de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

"Situaţia rămâne gravă la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Dar nu a existat nicio agravare semnificativă începând de miercuri. Situaţia nu s-a înrăutăţit, ceea ce este un lucru pozitiv, dar este posibil în continuare să se înrăutăţească", a declarat Graham Andrew.

Ascultaţi Sunetul cutremurului din Japonia, înregistrat în România

UPDATE 19.50 Situaţia reactoarelor de la Fukushima

Reactorul 1 - În urma cutremurului, sistemul de răcire nu mai funcţionează, iar miezul radioactiv a fost topit parţial, motiv pentru care este pompată apă pentru răcire. De asemenea, clădirea în care se află reactorul a fost avariată în urma exploziei de sâmbătă, iar nivelul apei nu mai poate fi văzut.

Reactorul 2 - În urma cutremurului, sistemul de răcire nu mai funcţionează, iar pentru o perioadă barele de combustibil au fost expuse aerului, degajându-se vapori. Este pompată apă pentru răcire. Clădirea în care se află reactorul a fost avariată luni de o explozie, existând riscul ca recipientul în care se află combustibilul să fi fost fisurat. O topire a miezului reactorului ar duce la un accident nuclear grav.

image

sursa foto: nytimes.com

Reactorul 3 - În urma cutremurului, sistemul de răcire nu mai funcţionează, iar experţii sunt de părere că miezul radioactiv ar putea fi topit parţial. Clădirea a fost avariată după explozie de hidrogen care a avut loc luni, iar în apropiere a fost măsurat un nivel mare de radiaţii. În cursul zilei de joi elicopterele au turnat apă de mare peste reactor pentru a-l răci.

Reactorul 4 - Era în lucrări de întreţinere când s-a produs cutremurul, dar marţi s-a produs un incendiu care ar fi putut determina o explozie de hidrogen la bazinul pentru combustibil uzat. Există temeri că nivelul apei din bazin ar fi scăzut, ceea ce ar creşte riscul de emanaţii radioactive.

Reactoarele 5 şi 6 - Erau sub mentenanţă când s-a produs cutremurul, temperatura apei din bazinele de stocare a combustibilului uzat a crescut joi la aproape 64 de grade Celsius.

UPDATE 17.03 Situaţia angajaţilor de la centrala nucleară de la Fukushima

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a prezentat, joi, un bilanţ al persoanelor rănite la centrala nucleară Fukushima, pe baza unor informaţii oferite de Guvernul japonez, informează un comunicat oficial al AIEA.

image

sursa foto: time.com

Centrală de la Fukushima este operată de Tokyo Electric Power (TEPCO). Mare parte dintre angajaţii centralei au fost evacuaţi. Iniţail au fost păstraţi doar 50 de angajaţi pentru a încerca să aducă situaţia sub control. Ulterior, numărul lor a crescut la 180. Citeşte mai multe despre eroii necunoscuţi de la Fukushima, într-un material semnat de corespondentul adevarul.ro în Japonia, Vlad Ilina.

Potrivit acestui bilanţ, 17 persoane au avut particule radioactive acumulate pe feţe, dar nu au necesitat transportarea la spital, un alt angajat a fost transportat de urgenţă la un centru medical deoarece a fost expus unei contaminări radioactive serioase, iar doi poliţişti au avut nevoie de decontaminare.

Situaţia angajaţilor centralei:

- doi angajaţi ai companiei TEPCO au suferit răni minore;

- doi angajaţi ai altei firme au fost răniţi, unul având un picior fracturat.

- două persoane sunt date dispărute;

- două persoane au fost transportate la spital pentru că li s-a făcut rău;

- doi angajaţi TEPCO au fost transportaţi la spital cu probleme respiratorii.

- patru persoane - doi angajaţi TEPCO şi doi de la altă firmă - au suferit răni minore din cauza exploziei produse pe 11 martie la Reactorul numărul 1;

- 11 persoane au fost rănite după explozia la Reactorul 3 pe 14 martie.

LIVE NHK Televiziunea din Japonia transmite imagini de la Fukushima

UPDATE 15.30 Norul radioactiv de la Fukushima va ajunge vineri în California. Vezi aici traseul probabil

UPDATE 13:45 Autorităţile nipone iau noi măsuri pentru răcirea reactoarelor de la Fukushima, după ce elicoptere ale armatei au aruncat circa 15 tone de apă pe două dintre reactoare, respectiv 3 şi 4.

Deoarece situaţia rămâne în continuare extrem de gravă la reactor 3, camioane speciale ale armatei stropesc acest reactor, după o încercare nereuşită a tunului de apă al poliţiei, a anunţat televiziunea publică NHK, citată de AFP.

Pentru răcirea reactoarelor au fost trimise la Fukushima cinci camioane-cisternă ale armatei, cu 30 de tone de apă.

Spre deosebire de camioanele poliţiei, aceste vehicule pot bombarda cu apă o ţintă fără ca soldaţii să fie obligaţi să iasă din cabină. Poliţiştii nu au putut pune tunurile de apă pe reactor pentru că erau obligaţi să se apropie prea mult de acesta, iar nivelul radiaţiilor este extrem de ridicat.

Dacă nu sunt scufundate în apă, barele de combustibil nuclear riscă să intre în fisiune. Sistemele de răcire ale centralei au fost puternic avariate de seismul urmat de un tsunami, care a avut loc vinerea trecută.

Sursă foto: BBC

Explicaţie foto: Nivelul pagubelor produse la centrala nucleară de la Fukushima în urma exploziilor de zilele trecute



UPDATE 13:30 Tokyo şi estul Japoniei ar putea rămâne fără curent electric

Regiunea Tokyo şi partea de est a Japoniei riscă să rămână în beznă, dacă nu va fi redus consumul de electricitate, în contextul în care producţia de curent electric a scăzut simţitor din cauza problemelor la centralele nucleare, avertizează ministrul japonez al Industriilor, citat de AFP.

Creşterea consumului s-a datorat scăderii vremii friguroase care s-a instalat în regiunea afectată de cutremur şi tsunami. Temperatura a scăzut până la limita îngheţului, iar meteorologii anunţă că ar putea coborî până la -5 grade Celsius.

image

UPDATE 13:16 Baconschi cere 200.000 de euro pentru o eventuală evacuare a unor români din Japonia. Mai multe state iau măsuri similare

UPDATE 10:51 Barack Obama i-a propus premierului japonez, Naoto Kan, să trimită la Fukushima mai mulţi experţi în domeniul nuclear, pentru a ajuta autorităţile nipone să rezolve criza, a anunţat joi Guvernul de la Tokyo, citat de AFP.

"Preşedintele Obama l-a informat pe premierul Kan că Statele Unite sunt pregătite să furnizeze mai mult sprijin, trimiţând mai mulţi experţi în domeniul nuclear şi participând la eforturile de reconstrucţie pe termen mediu şi lung", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yukio Edano, în cadrul unei conferinţe de presă.

UPDATE 9.20 Situaţia de la reactoarele nr.3 şi nr.5 se deteriorează, înregistrându-se o scădere a presiunii ca urmare a diminuării nivelului apei, relatează agenţia Jiji.  Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a Japoniei (NISA) susţine că dacă barele de combustibil uzat care se află în bazinele de stocare nu vor fi răcite cât de curând, pot începe să emită radiaţii de mare intensitate. În bazinul reactorului nr.4 nu a mai rămas aproape deloc apă, iar din bazinul celui de-al treilea reactor se ridică în prezent vapori, o dovadă a faptului că tijele se încing.

UPDATE 8.40 Nivelul radiaţiilor este foarte ridicat în continuare, chiar şi după ce elicopterele armatei au împrăştiat tone de apă peste reactorul 4 al centralei, cel mai avariat, a anunţat compania Tokyo Electric Power, citată de agenţia Kyodo.

UPDATE 8.20 Japonia mai are doar câteva ore ore pentru a preveni o catastrofă nucleară poate chiar mai gravă decât cea de la Cernobîl, susţin mai mulţi experţi citaţi de ziarul britanic Daily Telegraph.

UPDATE 8.00 Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade s-a produs în Oceanul Pacific, dar nu a  fost lansată alertă de tsunami. Centrul pentru tsunami din Pacific a avertizat că acest cutremur are potenţialul de a provoca un tsunami şi le-a cerut autorităţilor locale să fie vigilente.

UPDATE 7.40 Preţul unui pachet de tablete cu iod a ajuns la 500 de dolari pe piaţa online, relatează AFP. Speriaţi de radiaţii, japonezii solicită cât mai multe tablete cu iod, iar stocurile din farmacii sunt insuficiente.

UPDARE 7.20
Mai mult de 2.500 străini de rezidenţi străini au format o coadă în afara Biroului de Imigrări din Tokio pentru a primi permise de re-intrare înainte să plece temporar din Japonia, potrivit agenţiei Kyodo. Potrivit oficialilor de la birou, miercuri, 10.000 de rezidenţi străini au cerut astfel de permise, dar se aşteaptă ca joi să se depăşească numărul.

UPDATE 7.00 Ultimul bilanţ al seismului de vinerea trecută şi a tsunamiului care a urmat indică 5.178 de morţi şi 8.606 dispăruţi în urma cutremurului de 9 grade produs vinerea trecută. Numărul de răniţi a fost stabilit la 2.285, iar peste 88.000 de locuinţe şi clădiri au fost complet sau parţial distruse.

Elicoptere ale armatei japoneze au aruncat circa 15 tone de apă peste reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Fukushima, puternic afectată de cutremurul de 9 grade pe scara Richter care s-a produs vinerea trecută.

image

Potrivit CNN, Japonia este tot mai aproape de un dezastru nuclear. La reactoarele 4, 5 şi 6 temperatura depăşeşte cu mult limita normală de 25 de grade, ajungând la 84 grade Celsius, respectiv 60,4 şi 58,5 grade.

Din cauza radiaţiilor puternice, după Lufthansa şi compania aeriană Alitalia şi-a redirecţionat zborurile spre şi dinspre Tokyo spre alte aeroporturi.

Statele Unite şi-a sfătuit cetăţenii aflaţi pe teritoriul nipon să plece la cel puţin 80 km distanţă de Fukushima, centrală nucleară ce se află la 220 km de Tokyo.  Zona impusă de americani este mult mai largă faţă de cei 20 km pe care guvernul din Japonia i-a obligat pe naponi să îi elibereze. De asemenea, SUA a trimis în Japonia un avion care poate detecta norii radioactivi în timp real: WC-13W Constant Phoenix şi o cursă charter pentru evacuarea cetăţenilor săi.

Află aici evoluţia evenimentelor din ultimele 24 de ore. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite