Eroii necunoscuţi de la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile japoneze nu au dat publicităţii, până la această oră, niciun amănunt legat de identitatea muncitorilor care încearcă să ţină sub control situaţia de la reactoarele nucleare de la Fukushima.

Foarte puţine amănunte sunt cunoscute despre aceşti muncitori, însă, potrivit presei japoneze, printre aceştia se află şi un bărbat care, cu şase luni înainte de pensionare, s-a oferit voluntar să participe la aceste operaţiuni. Ziariştii locali speculează pe marginea provenienţei acestor muncitori, iar cel mai probabil aceştia au fost recrutaţi din rândurile actualilor dar şi a foştilor angajaţi ai centralei şi din rândurile celor care au participat la construcţia sa. Iniţial, doar 50 de persoane au fost trimise să intervină la reactoarele centralei, însă, în prezent, numărul acestora a crescut la 180. De miercuri noapte în ajutorul “eroilor-anonimi” au venit şi elicopterele militare, care încearcă să contribuie la răcirea reactorului numărul 4, aruncând apă asupra acestuia. 

image

Curajul acestor muncitori, care îşi pun viaţa în pericol pentru a încerca să evite producerea unei catastrofe nucleare, i-a impresinat pe locuitorii din regiune, mai ales pe cei evacuaţi din perimetrul centralei, care acum le aduc mulţumiri acestor muncitori. “Avem încredere în forţa acestor oameni. Sperăm că îşi vor putea face treaba în completă siguranţă”, declara, pentru un post local de televiziune, unul dintre bărbaţii forţaţi să-şi părăsească locuinţa, aflată în perimetrul de 20 de kilometri din jurul centralei nucleare de la Fukushima.

Atenţia care le este acordată acestor oameni care îşi riscă sănătatea în reactoarele nucleare nu este întâmplătoare. De eforturile lor depinde, în ultimă instanţă, deznodământul accidentului de la Fukushima. Pericolul la care sunt expuse persoanele trimise să lucreze în interiorul şi în imediata vecinătate a reactoarelor avariate este enorm. Specialiştii estimează că aceşti oameni nu pot sta în interiorul reactoarelor decât cel mult şase-şapte minute, ceea ce le îngreunează foarte mult munca.

Mai mult, pentru că la Fukushima nu mai există curent electric, aceştia trebuie să încerce să repare reactoarele avariate pe întuneric, la lumina lanternelor. Echipamentul de protecţie, inclusiv tuburile de oxigen pe care le poartă, este de asemenea extrem de greu. Un alt risc major semnalat de presa japoneză este acela ca o parte dintre aceşti muncitori să se îmbolnăvească din cauza radiaţiilor în timpul intervenţiilor. Fiind vorba de specialişti de înaltă pregătire, printre puţinii care au experienţă în a lucra cu sistemele de la Fukushima, ar fi practic imposibil de înlocuit.

Eroismul de care aceştia oameni dau dovadă a primit recunoaşterea supremă în Japonia miercuri, atunci când, într-o intervenţie televizată, considerată unică, împăratul japonez şi-a exprimat susţinerea pentru cei care intervin la centrala nucleară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite