FOTO / VIDEO Catastrofa din Japonia ar putea avea un impact mai mare decât cea de la Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia americană de reglementare a energiei nucleare anunţă că nivelul de radiaţii de la Fukushima este "extrem de ridicat".

UPDATE 22.50 Oficialii de la centrala nucleară Fukushima au declarat că vor încerca din nou, joi, să folosească elicopterele militare pentru a răci reactoarele şi a evita un dezastru, însă autorităţile americane au avertizat că nivelele de radiaţii pot fi prea mari pentru a permite astfel de operaţiuni, transmite Reuters.

UPDATE 21.45 Piscina de stocare a reactorului patru al centralei nucleare de la Fukushima nu mai conţine apă, ceea ce are drept efect nivele "extrem de ridicate" de radiaţii, a declarat miercuri preşedintele Comisiei americane de reglementare a energiei nucleare (Nuclear Regulatory Commission, NRC), citat de AFP şi AP.

"Ar putea fi foarte dificil pentru echipele de intervenţie să se apropie de reactoare. Dozele de radiaţii cu care s-ar putea confrunta ar putea deveni letale în foarte scurt timp", a avertizat Jaczko, recunoscând însă că NRC deţine foarte puţine date cu privire la situaţia din Japonia.

UPDATE 21.00 Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a anunţat că vrea să se deplaseze în Japonia.

UPDATE 20.32 Rezidenţii şi turiştii părăsesc capitala Japoniei, mulţi alegând să meargă cu avionul, deşi, în mod obişnuit, zborurile expun pasagerii la niveluri mai ridicate de iradiere.

UPDATE 20.10 Ambasada SUA la Tokyo le-a recomandat cetăţenilor americani să evacueze zona din jurul centralei nucleare Fukushima pe o rază de 80 de kilometri.

UPDATE 19.37 Uniunea Europeană (UE) le-a recomandat statelor membre să controleze nivelul de radiaţii al alimentelor importate din Japonia, în urma accidentului nuclear din arhipelag, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

UPDATE 19.00 Cutremurul şi tsunami care au afectat Japonia s-au soldat cu 4.314 morţi confirmaţi, 2.282 de răniţi şi 8.606 dispăruţi, potrivit unui nou bilanţ oficial provizoriu stabilit de Poliţia naţională.

UPDATE 18.20 Autorităţile japoneze vor să folosească tunuri de apă pentru a răci reactorul 4 de la Fukushima

Autorităţile japoneze intenţionează să folosească un camion-cisternă cu tunuri de apă pentru a uda reactorul 4 al centralei Fukushima, pentru a răci combustibilul nuclear care se încălzeşte în mod îngrijorător, a anunţat televiziunea publică NHK. Pentru a pune în aplicare această procedură tehnică inedită, un dispozitiv special al Poliţiei municipale din Tokyo va fi trimis la reactorul 4. Tentativă de folosire a elicopterului pentru a elibera mari cantităţi de apă pentru răcirea reactorului a fost abandonată deoarece valoarea radiaţiiilor era foarte ridicată.

UPDATE 17.45 Bilanţ probabil de 10.000 de dispăruţi într-un oraş din nord-estul Japoniei

Numărul locuitorilor din Ishinomaki dispăruţi după cutremurul urmat de un tsunami devastator, vineri, se ridică probabil la 10.000, a declarat miercuri primarul acestui oraş din nord-estul Japoniei, a specificat agenţia oficială de ştiri, Kyodo.

UPDATE 17.00 Franţa cere G7 să discute impactul economic al cutremurului din Japonia

Franţa a cerut, miercuri, ca miniştrii de Finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale din G7 să discute impactul economic al cutremurului din Japonia, inclusiv posibile măsuri pentru calmarea pieţelor financiare. Franţa, care prezidează G8 (grupul naţiunilor industrializate şi Rusia) şi G20, care reuneşte state dezvoltate şi emergente, va propune o reuniune ministerială a G20 pe tema opţiunilor pentru sectorul energetic, după criza nucleară din Japonia.

UPDATE 16.20 Catastrofa din Japonia ar putea avea un impact mai mare decât cea de la Cernobîl

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin, a declarat că, "în cel mai grav dintre scenarii", după accidentul nuclear din Japonia, catastrofa ar putea avea "un impact superior celei de la Cernobîl". "Nu fac decât să retranscriu cu modestie, nefiind un tehnician în acest domeniu, dar cu fidelitate, declaraţiile lui Kosciusko-Morizet, care a evocat un scenariu, între cele mai grave", a spus Baroin, referindu-se la lucrările acestui Consiliu în mare parte consacrat situaţiei din Japonia. Mai multe detalii aici.

UPDATE 15.45 Companiile americane donează milioane de dolari pentru pentru victimele din Japonia

Pentru a sprijini operaţiunile umanitare din Japonia, companii americane au donat milioane de dolari în fondurile create şi au iniţiat acţiuni de strângere de fonduri. Compania Walt Disney a donat 2,5 milioane de dolari, iar Compania Sony Corp. a făcut o donaţie de 3,6 milioane de dolari şi 30.000 de aparate de radio care pot fi utilizate în cazurile de urgenţă. Asian Pacific American Affinity Group a anunţat că va susţine o acţiune de strângere de fonduri în favoarea operaţiunilor umanitare din Japonia, în 23 martie, în restaurantele pe care acest grup le deţine la New York, Los Angeles şi San Francisco.

UPDATE 13:50 Condiţiile meteo îngreunează şi situaţia celor aproximativ 500.000 de evacuaţi care se confruntă cu lipsa de apă potabilă, lisa de alimente şi de carburanţi, precum şi cu pene de electricitate şi defecţiuni ale sistemelor de telefonie.

UPDATE 13:15 MAE a decis retragerea "personalului neesenţial" de la ambasada din Tokyo

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat astăzi că MAE a decis retragerea "personalului neesenţial" de la ambasada din Tokyo. El a atras atenţia că a fost activată celula de criză şi că a fost trimis personal consular suplimentar. El a mai spus că autorităţile nipone au comunicat că până în prezent au selecţionat ofertele de asistenţă din partea Statelor Unite şi a unor state aflate în apropierea Japoniei, dar că România se află pe o listă de aşteptare.

UPDATE 13:07 Japonia: ninsori şi frig în regiunea devastată de tsunami

Temperaturile au scăzut până la zero grade şi ar putea să scadă chiar până la minus 5 grade joi, în departamentele Iwate, Miyagi şi Fukushima, cele mai afectate de valul seismic. Operaţiunile de salvare din regiunile afectate de cutremurul si de tsunami au fost îngreunate miercuri de scăderea bruscă a temperaturii şi de ninsorile abundente, informează Agerpres, citând AFP. Circa 80.000 de soldaţi, poliţişti şi salvatori japonezi se luptă pentru descoperirea supravieţuitorilor sub dărâmături

image

UPDATE 13:05 Radiaţiile dincolo de zona evacuată în jurul centralei nucleare de la Fukushima "nu reprezintă un pericol imediat pentru sănătate", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez. Peste 200.000 de persoane au fost evacuate, pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei nucleare. Guvernul a cerut populaţiei care locuieşte pe o rază cuprinsă între 20 şi 30 de kilometri de la centrală să se închidă în casă.

UPDATE 12: 25 Nivelul foarte mare de radiaţii a împiedicat elicopterele armatei nipone să toarne apă în reactorul 3 de la Fukushima, situat la 250 km de Tokyo, informează miercuri Kyodo.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului nipon, Yukio Edano, la ora locală 16:00, se înregistrau radiaţii de 1.500 microsievert pe oră.

UPDATE 10: 49 Cei 50 de muncitori care au fost evacuaţi pe timp de noapte de la centrala de la Fukushima au putut reveni la posturi. Aceştia au fost evacuaţi din cauza radiaţiilor şi temperaturilor mari din reactoare.

Tehnicieni înfruntă focul şi radiaţiile îmbrăcaţi în costume de protecţie, respirând cu greu sau cărând tuburi grele de oxigen.

UPDATE 10:45 Împăratul Japoniei este "profund îngrijorat" de situaţia de la centrala Fukushima

Într-un discurs excepţional adresat naţiunii, împăratul Japoniei, Akihito, s-a declarat "profund îngrijorat" de situaţia de la centrala nucleară Fukushima. "Nu pot să nu mă rog pentru ca activitatea salvatorilor să progreseze rapid şi ca viaţa oamenilor să se amelioreze, fie şi numai puţin", a spus  împăratul Akihito.

UPDATE 9:50 Bilanţ oficial: 3.676 de morţi, 2.044 de răniţi şi 7.843 de persoane dispărute

Agenţia Naţională de Poliţie din Japonia a confirmat moartea a 3.676 de persoane şi rănirea a 2.044.. Alte  7.843 sunt date dispărute. Potrivit agenţiei Kyodo, au început operaţiunile de recuperare a cadavrelor în zonele de coastă afectate de valuri seismice, după retragerea apelor şi anularea alertelor de tsunami, astfel încât bilanţul morţilor este în creştere. Operaţiunile de salvare continuă, 80.000 de membri ai Forţelor de Autoapărare (SDF) şi poliţişti sunt mobilizaţi în zonele devastate. Pe de altă parte, guvernul japonez a decis  să mobilizeze personalul de rezervă al SDF, pentru prima dată de la înfiinţarea Forţei în 1954. Potrivit ministrului Apărării vor fi chemaţi 10.000 de membri.

UPDATE 8:20 Avertizare de radiaţii pentru cinci state

Centrul de Observaţie a Cenuşilor Vulcanice de la Londra (VAAC) a emis o avertizare destinată avioanelor, cu privire la pericolele legate de radioactivitatea provocată de centrala nucleară Fukushima din Japonia, informează AFP.

Avertizarea se referă la zece regiuni din cinci state, respectiv Japonia, Rusia, China, Statele Unite şi Coreea de Sud. Singra companie aeriană de linie care a decis redicrecţionarea yborutilor către şi din Tokyo este, până în acest moent, Lufthansa.

image

UPDATE  7:45 Incendiul de la reactorul 4 a fost stins. Informaţia a fost confirmată şi de autorităţile japoneze. Acesta a fost cel de-al doilea incendiu care a izbucnit la acest reactor în tot atâtea zile.

Citeşte şi: Primele răspunsuri la apelul de solidaritate al Crucii Roşii pentru victimele catastrofei din Japonia

UPDATE 6:30 Agenţia de securitate nucleară din Japonia spune că TEPCO încearcă să construiască un drum spre reactorul nr.4 de la Fukushima pentru a permite autospecialelor să stingă incendiul.

UPDATE 6:12 Ultimul cutremur a fost urmat de o replică de mică intensitate.

UPDATE 6:10 Momentan nu a fost emisă nicio avertizare de tsunami, însă Agenţia de Meteorologie din Japonia a declarat că este posibilă o schimbare a nivelului mării, potrivit AFP.

UPDATE 5:53 Televiziunea NHK a raportat că un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter a lovit estul Japoniei.

UPDATE 5:50 Clădirile din Tokyo au fost din nou clătinate de un cutremur, potrivit unui martor citat de Reuters.

UPDATE 5:20 Autorităţile spun că nivelul radiaţiilor din Tokyo este de 20 de ori mai mare decât cel normal.

UPDATE 05:00 Guvernul nipon va discuta cu armata SUA despre posibilul ajutor în răcirea reactoarelor de la Fukushima

UPDATE 04:31 Cei 50 de muncitori care se mai aflau la centrala nucleară au fost evacuaţi, anunţă oficialii japonezi.

UPDATE 04:20 Soarta Japoniei stă în mâinile a 50 de muncitori care încearcă să evite o catastrofă nucleară. Tehnicieni înfruntă focul şi radiaţiile îmbrăcaţi în costume de protecţie, respirând cu greu sau cărând tuburi grele de oxigen.

UPDATE 04:10 Un operator nuclear spune că temperatura din rezervoarele reactoarelor 5 şi 6 continuă să crească.

UPDATE 04:00 Combustibilul din rezervor se poate să se fi încălzit, producând fum la reactorului numărul 3, afirmă TEPCO.


Avariile de la reactoarele 3 şi 4. Foto: Reuters

image

UPDATE 03:25 Operatorul nuclear spune că există posibilitatea ca fumul să provină de la reactorul numărul 3.

UPDATE 03:15 Ministrul Comerţului din Japonia anunţă că incendiul de la reactorul numărul 4 a fost stins.

UPDATE 03:05 Potrivit Reuters, se observă fum alb venind dinspre reactorul numărul 4.

UPDATE 02:45 Televiziunea publică NHK anunţă că nu se mai văd flăcări provenind din clădirea reactorului numărul 4 de la Fukushima, la aproape trei ore după ce operatorul a anunţat cel de-al doilea incendiu.

UPDATE 02:10 Indicele bursier de la Tokyo a crescut cu 5 procente.

UPDATE 01:30 TEPCO a declarat că ia în considerare posibilitatea de a dispersa acid boric asupra reactorului Nr. 4 dintr-un elicopter.

UPDATE 00:05 Un nou incendiu a izbucnit cu puţin timp în urmă în colţul de nord-est al clădirii reactorului 4 de la Fukushima, a declarat un oficial al Tokyo Electric Power. Este cel de-al doilea incendiu produs la acelaşi reactor. Potrivit Reuters, personalul face eforturi pentru a stinge flăcările din incinta reactorului.


Cel de-al doilea incendiu la reactorul numărul 4. Foto: Reuters

image

Agenţia nu a menţionat numele angajaţilor, dar a spus că cei doi se aflau în zona turbinei reactorului numărul patru de la centrala nucleară Fukushima.

Oficialii agenţiei au informat într-o conferinţă de presă apariţia unei crăpături în acoperişul cladirii în care se află reactorul numărul patru, potrivit CNBC.

Autorităţile încearcă cu disperare să răcească reactoarele, pompând apă din mare.

Nivelul ridicat de radiaţii au obligat autorităţile nipone să le impună celor 140.000 de persoane din zonă să rămână în case, cu geamurile închise.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite