Norul radioactiv de la Fukushima va ajunge vineri în California. Vezi aici traseul probabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norul radioactiv provenind de la centrala de la Fukushima se va deplasa, cel mai probabil, pe deasupra Oceanului Pacific şi ar ajunge astăzi în insulele Aleutine. Vineri seara acesta va ajunge în California, anunţă o prognoză realizată de Naţiunile Unite.

VEZI SIMULARE VIDEO AICI!

Potrivit experţilor, citaţi de New York Times, nivelul radiaţiilor va scădea pe parcurs şi va avea, în cel mai rău caz, efecte foarte mici în Statele Unite. Ei ai au dat ca exemplu norii radioactivi de la Cernobîl, din 1986, care au ajuns în Statele Unite după zece zile. Atunci nivelul radioactivităţii a fost foarte mic.

Prognoza este realizată de Organizaţia Tratatului pentru Interzicerea Testelor, subordonată Naţiunilor Unite, cu sediul la Viena. Studiul nu oferă informaţii despre actualul nivel al radiaţiilor, ci doar despre probabila deplasare a norului radioactiv. Prognoza a fost realizată luîndu-se ăn calcul viteza şi direcţia rafalelor de vânt din Pacific.

De altfel încă de duminică, Comisia de Reglementare din SUA a dat asigurări că nu se vor înregistra efecte "dăunătoare sănătăţii" din cauza norilor radioactivi provenind din Japonia, deoarece "sunt mii de kilometri între cele două ţări".

Ruşii, pregătiţi de evacuare

Pe de altă parte, nivelul radiaţiilor de la centrala Fukushima au alertat autorităţile ruse. Militarii au fost deja pregătiţi pentru o eventuală evacuare a insulelor din apropierea Japoniei, în cazul agravării situaţiei.

Navele flotei din Pacific şi avioanele militare din regiune au fost mobilizate pentru a evacua populaţia din Insulele Kurile şi Sahalin, care dispun de mijloace de transport limitate.

La Vladivostok, cetăţenii sunt panicaţi. Oraşul se află la aproximativ 1.000 de kilometri de locul unde s-a produs scurgerea de radiaţii.

Chinezii sunt speriaţi

Speriaţi de radiaţiile din Japonia, chinezii au făcut cozi la magazine pentru a cumpăra sare iodată, convinşi că pot astfel elimina efectul lor. Amănunte aici.

Click pe foto pentru a vedea imaginea mărită



Sursa Daily Mail: Previziunile arată că norul de readiaţii care ar putea ajunge în straturile superioare ale atmosferei ar putea fi purtaţi de curenţii de aer pe deasupra Oceanului Pacific

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite